|

Türkiye'ye 'vazgeçin yoksa engelleriz' tehditi

Türkiye'nin siparişi olan F-35 savaş uçaklarının ilki dün düzenlenen törenle teslim edilirken ABD Senatosu'nun bir komisyonu dün kabul ettiği yeni bir harcama yasa önerisine, Türkiye'nin Rus S-400 füze sistemlerini almaktan vazgeçmemesi halinde Lockheed Martin yapımı F-35 savaş uçaklarının teslimatının engellenmesi hükmünü koydu.

Yeni Şafak
14:12 - 22/06/2018 Cuma
Güncelleme: 14:14 - 22/06/2018 Cuma
Reuters
F-35 savaş uçağı
F-35 savaş uçağı

Bu değişiklik önerisi, 2019 Mali Yılı Dış Operasyonlar ve Bağlantılı Programlar Yasası'na dahil edildi.

Komisyonun kabul ettiği öneri yasalaşırsa, ABD dışişleri bakanı Türkiye'nin Rus sistemini satın almadığını ve teslimatını kabul etmeyeceğini tescil etmedikçe, Türkiye'nin satın aldığı F-35 uçaklarının verilmesini engelleyecek.

TRUMP'IN İMZALAMASI BEKLENİYOR

Askeri harcama yasası daha Senato ve Temsilciler Meclisi'nin genel kurullarında ayrı ayrı kabul edilmeyi ve Başkan Donald Trump tarafından imzalanmayı bekliyor.

TÖRENLE KUTLADILAR

Bu gelişmeye paralel olarak Amerikan yönetimi ve Lockheed Martin yetkilileri dün Türkiye'ye verilecek ilk F-35 uçağının tamamlanmasını bir törenle kutladılar.

F-35 projesinde her ülkenin sipariş ettiği uçaklardan ilkinin tamamlanması nedeniyle böyle bir tören yapılıyor.

Türkiye'nin siparişi olan uçakların ilki, F-35 pilot eğitimlerinin yapıldığı Arizona'ya gönderilecek. Uçakların Türkiye'ye teslimi 2019 yılı için planlanmıştı.

#F-35
#Savaş uçağı
#Lockheed Martin
#ABD
6 yıl önce