|

TUSAŞ'ın turbodizel havacılık motoru BAYKAR platformlarında kullanılacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 2012 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzaladığı sözleşme ile başlatılan Operatif İHA Motoru Geliştirilmesi Projesi kapsamında geliştirilen PD170 turbodizel havacılık motorunu, BAYKAR platformlarında kullanılmak üzere Baykar Makina'ya teslim etti.

Yeni Şafak
12:33 - 12/10/2018 Cuma
Güncelleme: 14:43 - 12/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
BAYKAR İHA'lara yerli motor geliyor.
BAYKAR İHA'lara yerli motor geliyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) 2012 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzaladığı sözleşme ile başlatılan
Operatif İHA Motoru Geliştirilmesi Projesi
kapsamında geliştirilen
PD170 turbodizel havacılık motorunu
, BAYKAR platformlarında kullanılmak üzere Baykar Makina'ya teslim ettiğini açıkladı.

TUSAŞ'ın sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "BAYKAR A.Ş.’ye ait, dizel itki sistemli platforma entegrasyonu başlatılacak olan motorun, bu platformu 2019 yılının ilk yarısında havalandırması bekleniyor. Ocak 2017'den bugüne, 3000 saatten fazla motor çalıştırılması gerçekleştirilen, 20.000 ft yükseklikte sağladığı 170 beygir gücü ile irtifa gücü konusunda sınıfında lider, yakıt tüketimi ve güç/ağırlık oranı konusunda sınıfının en iyilerinden olan PD170'in 2019 yılının ikinci yarısında tüm kalifikasyonu tamamlanmış olacak" denildi.


ANKA'larda kullanıldı

İnsansız hava aracı platformlarından ANKA'da kullanılmak üzere ANKA-S Motor Modifikasyon Projesi kapsamında yurt içinde geliştirilen motorla ilk uçuş şubat ayında gerçekleştirildi.



TUSAŞ ve TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI), ANKA platformlarının motor ihtiyacına çözüm sağlamak amacıyla 31 Ekim 2014'te imzaladıkları sözleşmeyle ANKA-S Motor Modifikasyon Projesi'ni başlatmıştı. Projeyle tamamen özgün olarak TEI tarafından tasarlanıp geliştirilmesi hedeflenen PD170 motorunun hizmete girişine kadar, ANKA'nın motor ihtiyaçlarına çözüm hedeflendi. Böylece TEI'nin yurt içindeki insansız hava aracı motorlarına yönelik projelerine bir yenisi eklenmiş oldu.


#TUSAŞ
#BAYKAR
#PD170 turbodizel havacılık motoru
6 yıl önce