|

Uzakdoğu Türk gıda ürünlerini keşfetti

Türk gıda ürünlerinin Japonya ve Güney Kore pazarlarında tanıtılması amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından hayata geçirilen Turquality Projesi'nin ikinci basın lansmanı ve tadım ekinliği Tokyo'da gerçekleştirildi.

Yeni Şafak
09:04 - 26/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 06:06 - 26/11/2016 Cumartesi
IHA
Turquality Projesi’nin ikinci basın lansmanı ve tadım ekinliği Tokyo’da gerçekleştirildi.
Turquality Projesi’nin ikinci basın lansmanı ve tadım ekinliği Tokyo’da gerçekleştirildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Turquality Projesi kapsamında Japonya'da gerçekleştirilen tadım etkinliğinde, Şef Toru Okuda tarafından geliştirilen, Japon damak zevkine uygun 5 tarif, davetlilere sunuldu, ardından Chef Yoroizuka ve Tsujiguchi'nin tarifiyle kuru meyveli dondurma ve aromalarla zenginleştirilmiş Türk kahvesi de ikram edildi.



  • Tarım ve gıda sektörünün Türk ve Japon özel sektörü için önemli bir fırsat alanı olduğunu düşündüğünü belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk; “Biliyoruz ki Japonya, tarıma elverişli topraklarının yetersizliği yüzünden dünyanın en büyük gıda ithalatçılarından. Japonya zor ama ısrar edildiği takdirde başarılı olabileceğimiz bir pazar. Bizler de bu sebeple etkinliklerimizi devam ettireceğiz ve Türk gıda ürünlerinin Uzakdoğu'da tanıtımı gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Ege'de yetiştirilen üzüm, incir, pamuk, kuru meyve, zeytinyağı, hububat, yaş meyve, aromatik bitkiler ve tütünün dünyanın en kaliteli ürünleri olduğunu anlatan Ünlütürk, “Ayrıca, kayısı, greyfurt, limon, turşu, kuru domates, buğday, bulgur gibi Japonya'nın ilgisini çekeceğine inandığımız ürünlerde de bölgemiz nitelikli üretim gerçekleştiriyor. Japonya'nın 1 trilyon dolara ulaşan ithalatında Türkiye'nin payı son derece düşük. İki ülke halklarının birbirine karşı sevgisi ise üst düzeyde. Projemiz kapsamında yapılan ve yapılacak etkinliklerin, ülkelerimiz arasındaki gönül bağını artıracağını ve bunun ticari ilişkilerimize olumlu yansıyacağına inanıyoruz" diyerek işbirliklerine açık olduklarını dile getirdi.



Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi; “Etkinlik sırasında sunulan yemekleri tadan çoğu Japon katılımcı söz alarak Türk ürünleriyle yapılan yemeklerin japon damak tadına uygun olduğunu ve yeniden denemek istediklerini belirttiler. Özellikle Birliklerimizin çalışma alanına giren kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru domates, zeytinyağı, defne, kekik, adaçayı, makarna, bulgur, susam, buğday gibi ürünlerin tanıtımını farklı projelerle tanıtmaya devam edeceğiz" dedi.



Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi A. Bülent Meriç'in açılış konuşması yaptığı etkinlikte Tokyo Ticaret Müşaviri S. Mete Özbalaban ile Japon gıda ithalatçıları ve dünyaca ünlü bloggerlar da yer alarak Türk gıda ürünlerini keşfetme fırsatı buldu.



Ayrıca Japonların yoğun olarak kullandığı ünlü yemek tarifi sitesi Cookpad'te Türk Mutfağı oluşturuldu. Japon damak tadına uygun 40'a yakın Türk mutfağından seçme yemek tariflerini siteye eklendi. Turquality Projesi kapsamında bugüne kadar yapılan en önemli çalışmalardan biri olan Türk Gıda ürünleri ile Japon damak tadına uygun tarifler geliştirilmesine yönelik olarak kurulan


www.discoverturkishfoods.com, adresinde de tarifler yer alıyor.



Türkiye, 2015 yılında tanıtımı yapılan ürünlerden Japonya'ya bu ürünler kapsamında 89 milyon 185 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu ihracat rakamının yüzde 40'lık dilimi olan 35 milyon 155 bin dolarlık tutar Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapıldı.



#Turquality
#Uzakdoğu
#Tanıtım
7 yıl önce