|

Yerli otoda uçak detayı!

Geçtiğimiz ay tanıtımı yapılan yerli otomobil dış tasarımı kadar iç dizaynı ve teknik özellikleri ile de ses getirmeye devam ediyor. Aracın iç tasarımında dikkat çeken alanlardan biri ise orta konsol oluyor. Tanıtım görsellerinin paylaşılmasıyla merak konusu olan vites ve el frenin bulunduğu konsolda uçak detayı yer aldı. Milli helikopterin de tasarımını gerçekleştiren Türk mühendisler tarafından tasarlanan alan uçaklarındaki gaz koluna benzer şekilde dizayn edildi. Piyasadaki hiçbir araçta bulunmayan bir stile sahip konsolda çok sayıda özellik de yer alıyor.

Kenan Biter
08:00 - 15/01/2020 Çarşamba
Güncelleme: 09:29 - 16/01/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Yüzde 100 elektrikli yerli otomobilin SUV modeli 2022 yılında satışa çıkarak yollarda yerini alacak.
Yüzde 100 elektrikli yerli otomobilin SUV modeli 2022 yılında satışa çıkarak yollarda yerini alacak.

Aralık ayının son haftası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde görücüye çıkan yerli otomobil son olarak ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenen dünyanın en büyük elektronik fuarı CES'de mobilite şirketlerinin temsilcilerine tanıtıldı.

Yola çıkış tarihi 2022 olarak belirlenen SUV ve sedan şeklindeki iki model tüm kesimler tarafından tam not aldı.

TEMELİ BU YIL ATILACAK

Gebze'deki lansman sonrası aracın üretileceği fabrikanın kurulacağı il de açıklandı. 5 bine yakın kişinin doğrudan çalışacağı 20 bin kişiye ise dolaylı olarak iş imkanı sunacak olan fabrika otomotivin başkenti olarak da ifade edilen Bursa'nın Gemlik ilçesindeki askeri arazi üzerine kurulacak. 1 milyon m2 alana kurulacak fabrikanın temellerinin ise önümüzdeki aylarda atılması bekleniyor.

400 BEYGİR, 500 KM MENZİL, 30 DAKİKADA ŞARJ


Doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV model olarak da ifade edilen yerli otomobil 15 sene içinde 5 model olarak yollarda yerini alacak.
İlk 2 senede SUV'la başlayıp, akabinde 2 yıl içinde C segment sedanın üretimine başlanacak olan yerli otomobilin ismi ise bu yıl ortasına kadar açıklanmış olacak
.

200 beygir ve 400 beygirlik iki alternatifle sahaya inecek olan yerli otomobil 500 kilometre menzil ve hızlı şarj ile 30 dakikanın altında dolum avantajı ile rekabeti de kızıştıracak.

YÜRÜYEN BİLGİSAYAR OLACAK

3. seviye otonom ile kurgulanan ve geliştirilecek yazılım ile entegrasyon sonrasında 4. seviyeye çıkarılarak kendi kendine gidebilme yeteneğine de sahip olacak yerli otomobil her anlamda akıllı bir araç olacak. Artırılmış gerçeklik ile görüntüleme teknolojisinin yanı sıra zamanla yapılacak entegrasyonlarla evden ofise kadar tüm alanlar ve eşyalar araç içerisinden de yönetilebilecek.



  • Segmentinde en uzun aks mesafesi olmasından kaynaklı en geniş iç hacme ve en yüksek performansa sahip olacak olan otomobilin teknik özelliklerinin yanı sıra iç dizaynı da büyük ses getirdi.

ÇOKLU DİJİTAL PANELLER

Fütüristik bir tasarımla geleceğe yönelik tamamen dijital zeminde tasarlanan iç mekanı değerlendiren Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, aracı ön panelinin 2'si 3'lü olmak üzere 3 dijital ekranla ayrıldığını bunlardan ilkinin sürücü gösterge paneli olduğunu, ikincisinin ise bilgilendirme ekranı, son ekranın ise yolcu için oluşturulmuş bir ekran olduğunu belirtti.

3 RENKLİ SÜRÜŞ MODU


Aracın 3 sürüş modu olacağını ve bunların ise 'Power', 'Eco' ve 'Eco Pro' şeklinde adlandırılabileceğini de belirten Bayram, mod geçişlerinde ise aracın iç mekan aydınlatmasının değişebileceğini, bunun ise daha fazla gücün sarfedildiği ‘Power’ modunda kırmızı, ‘Eco’ modunda ise turkuaz renk şeklinde olabileceğini kaydetti.

TESLA'DAKİ GİBİ NEREDEYSE DÜĞME YOK!

Aracın kokpitinde Tesla Model 3'deki gibi neredeyse hiç mekanik düğme olmadığına da dikkat çeken Bayram, sadece kapı kolları içerisinde bir iki düğme bulunduğunu kaydetti.

Ana gövdede alt tarafta 10 inçlik bir ekran bulunduğunu ve bu ekranın infotainment (bilgi-eglence) ile iklimlendirme ekranı olduğunu dile getiren Bayram, yan aynaların ise içeriden destekli görüntüleme teknolojisine sahip olduğunu söyledi.


VİTES KONSOLUNDA UÇAK DETAYI

Aracın iç dizaynının paylaşılmasıyla birlikte herkesin merak ettiği kısım ise orta konsol olmuştu.

Bu kısmı değerlendirerek vites konumlanmasını çok güzel bulduğunu söyleyen Bayram,
ergonomik bir tasarımın çıkarıldığı alanda uçaklarda kullanılan gaz koluna benzer bir kol sisteminin kullanıldığını vurgulayıp tasarımın perde arkası için ise Türk mühendisleri işaret etti.

Söz konusu alanı Türkiye'nin helikopterini de tasarlayan Türk mühendislerin tasarladığını ifade eden Bayram araca bu anlamda havacılıkla ilgili bir detayın da bırakılmış olduğunu kaydetti.


  • Kol sisteminde vites durumunu ayarlama imkanı veren dijitalle desteklenmiş mekanik kol olduğunu kaydeden Bayram, ayrıca iki USB girişi, kayar saklama kabı, modları ayarlamaya yarayan joistik ve elektronik park freni bulunduğunu dile getirdi.

#​Yerli otomobil
#Türkiye'nin otomobili girişim grubu
#TOGG
#Yerli oto
#Savaş uçağı
#Yerli oto iç dizayn
#infotainment
#Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği
#TEHAD
#Kenan Biter
4 yıl önce