|

Zincir marketlerin son 1 yılına mercek

Ticaret Bakanlığı, 5 büyük zincir markette yumurtadan süte, makarnadan temizlik malzemelerine kadar geniş bir yelpazedeki üründe fahiş fiyat artışı yapılıp yapılmadığının tespiti için müfettiş görevlendirdi. Söz konusu marketlerin son 1 yıl içerisindeki fatura kayıtları incelenirken, sonrasında da devletteki kaydına bakılacak.

Nur Banu Aras
00:34 - 26/09/2021 Pazar
Güncelleme: 00:39 - 26/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Zabıta ekipleri marketlerde fahiş fiyat denetimi gerçekleştirdi
Zabıta ekipleri marketlerde fahiş fiyat denetimi gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘fahiş fiyatın önüne geçeceğiz’ açıklamasının ardından başlayan denetimler devam ediyor. 5 büyük zincir markette ürünleri denetlemek için ticaret müfettişleri görevlendirildi. 5 zincir marketin son 1 yıl içerisindeki fatura kayıtları incelenecek. Ardından da devletteki kaydına bakılacak. Söz konusu süre içerisinde belirlenen ürünlerde fiyat oynama aralığı, kar marjı, stok durumu incelenecek. Zincir marketlerin verdiği bilgiler devletteki kayıtlarla karşılaştırılacak.

FİYAT SEYRİNE YAKIN TAKİP

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fahiş fiyat açıklamasının ardından denetimler hızlanırken, Erdoğan, 5 zincir marketin piyasaların alt üst ettiğini belirterek dikkati bunlara çekmişti. Ticaret Bakanlığı, 5 zincir markete denetim başlattı. 81 ilde bir çok şubesi bulunan 5 zincir market denetim altına alınacak. Müfettişler tüketicilerden gelen şikayetlere göre belirledikleri ürün skalasına bakacak. 5 zincir marketten son 1 yıl içerisindeki fatura kayıtları istenecek. Faturalar devletteki kayıtlarla karşılaştırılacak. Son 1 yıl içerisindeki fiyat seyrine bakılacak. Marketlerin ürünü ne kadar aldığı, alış ile satış arasındaki fiyat farkı, stok durumu, fiyat oynama aralığı tek tek incelenecek. Hepsi incelendikten sonra fiyatların artışı ve artma nedenleri de ortaya çıkacak.


MÜFETTİŞLER SAHADA

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “5 büyük zincir markette yumurtadan süte, makarnadan pirince, sebze ve meyveden temizlik malzemelerine kadar geniş bir yelpazedeki üründe fahiş fiyat artışı yapılıp yapılmadığının tespiti için Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’un talimatlarıyla ticaret müfettişleri görevlendirilmiştir” denildi. Açıklamada, “Bakanlık olarak, serbest rekabete ve piyasa koşullarına aykırı hareket ederek tüketicilerin mağduriyetine neden olanlarla mücadelemizi sürdürmekte ve bu konuda yasal çerçevede her türlü tedbiri almakta kararlıyız” ifadesi kullanıldı.


ENFLASYON İLE MÜCADELEYE KATKI

Söz konusu denetimlerin yüksek fiyat artışları ile piyasalarda dengeleri bozanlara kural getirilmesi için öncelikli adım olacağı da ifade ediliyor. Sektör temsilcilerine göre, bu denge mekanizmasının ise piyasalardaki aşırı oynaklığı engellerken enflasyonun düşmesine de katkı yapması bekleniyor.

REKABET İÇİN DENETİM ŞART

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, enflasyon rakamlarında tekelci fiyatların doğrudan etkisi olduğunu söyledi. Palandöken, “Enflasyonun düşmemesinin sebebi tekelci fiyat uygulamasına karşı KOBİ’lerin, esnafın rekabet edememesinden kaynaklanıyor. Fiyatların düşmesi rekabet ile olur. Yoksa enflasyonda makas daha fazla açılır. Esnafın olması, pazarların rekabet edebilmesi vatandaşın cebine de faydalı. Esnafımız sermayenin değil haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını istiyor. Bu nedenle esnafımızın normale daha hızlı dönmesi için Perakende Yasası acil olarak güncellenmeli” diye konuştu.


KÜÇÜK ENSAF İÇİN ÖNEMLİ

Piyasada dengenin kurulmasının önemli olduğuna değinen Bendevi Palandöken, “Esnafımız rekabet unsuru olmasıyla ekonominin de dengeleyicisi. Esnafın canlanması ekonominin canlanması demek" şeklinde konuştu. Palandöken, "Esnafımız kazancını normale döndürmek için çalışmaya devam ediyor fakat aynı sokağa açılan aynı sektördeki esnafın birbirine zarar vermesi gibi, on binlerce şubede yüzlerce esnafın işini tek dükkânda yapan zincir marketlerin haftanın her günü açık olması gibi kuralsızlıklara artık son verilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

#TESK
#Bendevi Palandöken
#Ticaret Bakanlığı
#Fahiş Fiyat
#Denetim
3 yıl önce