|

Faiz düşecek mi çıkacak mı? Erdoğan'dan faiz açıklaması

Faiz düşecek mi çıkacak mı? Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında, politika faizine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Kimse bizden şunu beklemesin; bu iktidar faizi artırmayacaktır; tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz." dedi. Peki faiz düşecek mi çıkacak mı? İşte detaylar...

18:16 - 6/06/2022 Pazartesi
Güncelleme: 18:25 - 6/06/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
​Faiz düşecek mi çıkacak mı? Erdoğan'dan faiz açıklaması
​Faiz düşecek mi çıkacak mı? Erdoğan'dan faiz açıklaması

Artan döviz kuru nedeniyle bazı vatandaşlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz artırıp artırmayacağını, "Faiz düşecek mi çıkacak mı?" diye aratarak merak ediyor. Konuya ilişkin bugün gerçekleştirilen Kabine toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, oldukça çarpıcı ifadeler kullandı.

Erdoğan,
"Kimse bizden şunu beklemesin; bu iktidar faizi artırmayacaktır; tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz."
dedi.

Cumhurbaşkanı konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

"BU İKTİDAR FAİZİ ARTIRMAYACAK"

"İhracatı teşvik ederek, turizmi destekleyerek ülkemize döviz girişini hızlandıracak yeni yöntemler geliştiriyoruz. İhracatımız her ay rekor kırarak kendilerine olan güvenimizi boşa çıkarmıyorlar. Enerji fiyatlarındaki fahiş artışların ithalatımızdaki bozulmayı bir kenara bıraktığımızda cari fazlaya geçtiğimizi söyleyebiliriz.

Gelişmiş ülkelerinin tamamında ödemeler dengesinde ağır sancılar yaşanırken biz hepsinden daha iyi durumundayız. Bu ülkelerin merkez bankası bilançoları neredeyse milli gelirlerin yüzde 40'ına dayandı.
Kimse bizden şunu beklemesin; bu iktidar faizi artırmayacaktır; tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz
. Benim derdim bu ülkede yatırımcı birinci derecede kamu bankalarıyla buna eğer özel sektör bankaları da dahil olursa düşük faizle sağladığı krediyle yatırıma gitsin.

Bununla istihdam sağlayalım, üretimi, ihracatı arttıralım ve bununla büyümeyi sağlayalım. Bu oldukça işsizlik de daha da azalacaktır. Çin ve Japonya'nın parasal genişlemeye, faiz indirime gitmelerinin paralarına bilinçli olarak değer kaybettirmelerin sebebi bu fırtınadan kaçma çabasıdır.

Bütçe gerçekleşmelerimiz pek çok alanda yaptığımız, ciddi vergi indirimleri ve enerji ödemeleri kaynaklı kimi sapmalara rağmen gayet iyi durumdadır. Hemen yanı başımızda bir sıcak çatışma patlak vermeseydi, salgın sonrası bu aylarda her kesimden insanımız programımızın somut faydalarını hayatlarında görmeye başlayacaktır. Biraz gecikmeyle inşallah önümüzdeki yılın ilk aylarında bu noktaya geleceğiz."

POLİTİKA FAİZİ NEDİR NE İŞE YARAR?

Merkez Bankasının kullandığı politika faiz oranı, bir hafta vadeli repo işlemlerinde uygulanan faiz oranıdır. Politika faizlerine ilişkin kararlar Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından alınır. Faiz kararları alınırken, orta vadeli bir bakış açısıyla, gelecek dönem enflasyon görünümüne odaklanılır.

#Faiz
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Politika Faizi
2 yıl önce