
Memur ve emeklilerin Temmuz zammında belirleyici olacak kritik veri için geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak Nisan ayı enflasyon rakamları, milyonların maaş artışına doğrudan etki edecek. Milyonlarca memur ve emeklinin gözü 4 Mayıs’ta açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından duyurulacak Nisan ayı rakamlarıyla birlikte Temmuz zammına ilişkin tablo büyük ölçüde netleşecek.

Temmuz ayında yapılacak maaş artışları için kritik viraja girildi. Türkiye İstatistik Kurumu’in paylaşacağı Nisan ayı enflasyon verileri, yılın ilk dört ayındaki enflasyon farkını ortaya koyarak zam oranlarının şekillenmesinde belirleyici rol oynayacak. Ekonomide gözler bir kez daha enflasyon verilerine çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak Nisan ayı enflasyonu, memur ve emeklilerin Temmuz zammına ilişkin beklentileri somutlaştıracak.

İLK ÜÇ AYIN VERİLERİ VE BEKLENTİLER
Yılın ilk çeyreğinde TÜFE verileri; Ocak’ta yüzde 4,84, Şubat’ta yüzde 2,96 ve Mart’ta yüzde 1,94 artış göstermişti. Nisan ayı için 29 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen beklenti anketinde ise aylık enflasyon ortalamasının yüzde 3,19 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

Ekonomistlerin tahminleri yüzde 2,50 ile yüzde 3,60 aralığında şekillenirken, bu beklentiler ışığında yıllık enflasyonun yüzde 31,11’e yükseleceği tahmin ediliyor. Ayrıca, 2026 sonu enflasyon beklentisi nisan ayı itibarıyla yüzde 28,16 olarak kayıtlara geçti.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ İÇİN YÜZDE 13,55 HAKKI OLUŞTU
Mevcut yasal düzenlemeye göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Nisan ayı tahminlerinin (yüzde 3,19) gerçekleşmesi durumunda, emeklilerin 4 aylık enflasyon farkına göre şimdiden yüzde 13,55 oranında zam hakkı doğmuş bulunuyor.

Kesinleşmiş zam oranı, Mayıs ve Haziran verilerinin açıklanmasının ardından ilan edilecek. Uzmanlar, ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 15-17 bandında gerçekleşmesini öngörüyor.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNDE 4 AYLIK TABLO NETLEŞİYOR
Memur ve memur emeklilerinin maaş artışlarında toplu sözleşme hükümlerine ek olarak enflasyon farkı uygulanıyor. 2026 yılı için toplu sözleşmeye göre ilk yarıda yüzde 11, ikinci yarıda yüzde 7 zam yapılması kararlaştırılmıştı. Nisan ayı beklenti ortalaması (3,19) dikkate alındığında, memurlar için yüzde 2,29’luk bir enflasyon farkı oluşurken, toplam 4 aylık zam oranı yüzde 9,45 seviyesine ulaşıyor.






