
İngilizler tarih verip dünyaya duyurdu: Dengeler Türkiye lehine dönebilir
25 Ocak 2022
"Reis Sınıfı Denizaltılar"ın Karadeniz'de NATO-Rusya dengesini etkileyecek bir unsur olacağını yazan İngiliz basını Türk denizaltıların AIP özelliğine dikkat çekti. Haberde 2030 yılında bölgenin hassas dengesinin Türkiye lehine değişebileceği ifade edildi.
- NO1İngiliz basını, TSK'nın envanterine girecek olan Reis Sınıfı Denizaltıların hem Ege Denizi'ndeki hem de Karadeniz'deki askeri dengeleri etkileme potansiyeline sahip olduğunu yazdı.
- NO22030'da Türkiye lehine değişebilir
Haberde şu ifadelere yer verildi;
"2027'den sonra AIP özellikli altı Reis sınıfı denizaltıya sahip olacak olan Türkiye, İsrail ile birlikte bölgede en fazla AIP denizaltısına sahip olacak. 2030'ların ikinci yarısında, bölgenin hassas dengesinin AIP denizaltıları açısından Türkiye lehine değişmesi muhtemeldir." - NO3Rusya'nın Sivastopol Deniz Üssü'ndeki Karadeniz filosunu güçlendirdiğine işaret edildi.
- NO4"Açık kaynaklara göre Rus Karadeniz Filosu'nun savaş gemileri 34'ten 49'a, denizaltı sayısı ise 1'den 7'ye yükseldi. Rus Karadeniz kuvveti, Kalibr kara taarruz füzelerini fırlatabilen, ancak AIP özellikli olmayan gelişmiş denizaltılar işletiyor."
- NO5Star.com'da yer alan habere göre Reis sınıfı denizaltının devreye alınmasının Karadeniz dengesine etkisi olmasının muhtemel olduğu yazıldı. Haberde, "Bu denizaltı kuvveti, Rusya'nın Karadeniz'deki güçlü A2/AD'sini delme yeteneğine sahip olacaktır" denildi.
- NO6Denizaltı projesi NATO-Rusya dengesini etkileyecek
Karadeniz dışındaki devletlerin Montrö Sözleşmesi'ne göre Karadeniz'de denizaltı konuşlandıramadığına dikkat çekilirken, analiz yazısında "Sonuç olarak, bir NATO müttefiki olarak Türkiye'nin denizaltı filosu, NATO adına Rus donanmasına karşı koyabilecek tek varlıktır. Dolayısıyla Reis sınıfı denizaltı projesi Karadeniz'deki NATO-Rusya dengesini etkileyecek bir unsur olarak değerlendirilebilir" ifadeleri kullanıldı. - NO7YENİ TİP DENİZALTI PROJESİ
HBT/AIP Sistemli Tip 214TN Denizaltıları Tip 214TN Reis Sınıfı denizaltıların tedarikine yönelik sözleşme SSM ile HDW-MFI Ortak Girişimi arasında 2 Temmuz 2009’da €2.060 Milyar bedel ile ve YTDA Projesi sözleşmesi 22 Haziran 2o11’de yürürlüğe girmiştir. Proje HBT/AIP kabiliyetli 6 adet Reis Sınıfı Tip 214TN Denizaltısının HDW Tersanesi tarafından sağlanacak teknik destek ve teknoloji transferi ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşasını kapsamaktadır. - NO8Halen üç denizaltının inşası devam etmekte olup ilk denizaltı TCG Piri Reis 2018 yılında denize indirilecektir. Onu sırasıyla TCG Hızır Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydın Reis, TGC Seydiali Reis ve TCG Selman Reis takip edecektir.
- NO9Reis Sınıfı [eski adı Cerbe Sınıfı] denizaltıların inşasının gerçekleştirildiği Denizaltı İmalat Fabrikası, A-Blok ve B-Blok olmak üzere iki büyük hangardan oluşmaktadır. Aynı anda üç denizaltının sığabileceği A-Blok, denizaltının inşa ve montaj faaliyetlerinde, B-Blok ise denizaltı teknesini/kemeresini oluşturan sacların kaynak işleri ve blokların birleştirilme/çatma işlemlerinde kullanılmaktadır.
- NO10[Milli denizaltı çalışmalarına HAVELSAN, ASELSAN, TÜBİTAK, STM, AYESAŞ, IDEAL, Milsoft, Meteksan Savunma, Gürdesan ve KOÇ Bilgi Savunma şirketleri destek vermektedir.]
- NO112019 yılında havuza çekilen Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin (YTDP) ilk denizaltısı TCG Pirireis (S-330) denize indirildi. Gölcük Tersanesi’nde inşa edilen TCG Pirireis, test ve donatım faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından 2022’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacak.
- NO1267.6 metre boyu ile normal Type 214’lerden 3 metre uzundur. Dış çap 6.3 metredir. Su üstünde 1845 ton, dalmış halde 2.013 ton ağırlıktadır. 250 metre derine dalabilir. 3 haftası su altında toplam 12 hafta ikmalsiz suda kalabilir. İkmalsiz ABD’ye gidebilir. 8 adet torpido kovanı vardır. Buradan Mk48 ağır torpido ve milli Akya ağır torpido atabilir. Ayrıca 4 kovan Sup-Harpoon gemisavar füzesi ve İdaş Hava Savunma Füzesi atabilir. Akya Ağır Torpido ve Atmaca gemisavar füzesi entegre edilecek.
- NO13
- NO14
- NO15