1999-2008 arası SSK, Bağkur prim gün süreleri eşitleniyor: 5 yıl erken emeklilik müjdesi geldi

11:45, 26/09/2025, Cuma
Yeni Şafak
1999-2008 arası SSK, Bağkur prim gün süreleri eşitleniyor: 5 yıl erken emeklilik müjdesi geldi

Esnafın uzun süredir beklediği erken emeklilik düzenlemesi için çalışmalar hız kazandı. Yeni düzenleme ile SSK ve Bağkur’luların prim günleri eşitlenecek. Böylece esnaf, 5 yıl erken emekli olma hakkı kazanabilecek. Peki, düzenlemeden kimler yararlanacak, emekli maaşları nasıl değişecek?

Milyonlarca esnafa erken emeklilik imkanı doğuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen düzenleme ile SSK ve Bağkur prim günleri eşitlenecek. Uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte esnaflar, mevcut sisteme göre 5 yıl daha erken emekli olabilecek.

Milyonlarca esnafa erken emeklilik imkanı doğuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen düzenleme ile SSK ve Bağkur prim günleri eşitlenecek. Uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte esnaflar, mevcut sisteme göre 5 yıl daha erken emekli olabilecek.

Hükümet, SSK ve Bağkur’luların prim gün sayılarını eşitleyecek düzenleme için harekete geçti. Bağkur’luların emekli olabilmesi için ödemeleri gereken prim günü sayısı 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülecek.

Hükümet, SSK ve Bağkur’luların prim gün sayılarını eşitleyecek düzenleme için harekete geçti. Bağkur’luların emekli olabilmesi için ödemeleri gereken prim günü sayısı 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülecek.

BAĞ-KUR PRİM DÜZENLEMESİ 2026’DA TAMAMLANACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim eşitleme çalışmasının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte yürütüleceğini açıkladı. Bakan Işıkhan, sürecin 2026’nın ilk yarısında tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek, “Esnafın tümü mü yoksa küçük esnaf mı bu kapsama alınmalı, bunun üzerinde çalışacağız. Bağ-Kur’luların prim ödeme konusunda zorlandığını görüyoruz. Prim tahsilat oranı düşük. 2026’nın ilk ya da ikinci çeyreğinde bu düzenlemeyi nihayete erdirmeyi planlıyoruz” dedi.

BAĞ-KUR PRİM DÜZENLEMESİ 2026’DA TAMAMLANACAKÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim eşitleme çalışmasının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte yürütüleceğini açıkladı. Bakan Işıkhan, sürecin 2026’nın ilk yarısında tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek, “Esnafın tümü mü yoksa küçük esnaf mı bu kapsama alınmalı, bunun üzerinde çalışacağız. Bağ-Kur’luların prim ödeme konusunda zorlandığını görüyoruz. Prim tahsilat oranı düşük. 2026’nın ilk ya da ikinci çeyreğinde bu düzenlemeyi nihayete erdirmeyi planlıyoruz” dedi.

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK İMKÂNI

SGK verilerine göre, isteğe bağlı sigortalılar hariç yaklaşık 3 milyon Bağ-Kur’lu bulunuyor. SSK ile Bağ-Kur prim günlerinin eşitlenmesi halinde, Bağ-Kur’lular için 9 bin olan prim gün şartı 7 bin 200’e düşecek. Böylece küçük esnaf 5 yıl erken emekli olabilecek. Düzenleme ile berber, kuaför, bakkal, ayakkabı tamircisi gibi meslek gruplarının yararlanması bekleniyor.

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK İMKÂNISGK verilerine göre, isteğe bağlı sigortalılar hariç yaklaşık 3 milyon Bağ-Kur’lu bulunuyor. SSK ile Bağ-Kur prim günlerinin eşitlenmesi halinde, Bağ-Kur’lular için 9 bin olan prim gün şartı 7 bin 200’e düşecek. Böylece küçük esnaf 5 yıl erken emekli olabilecek. Düzenleme ile berber, kuaför, bakkal, ayakkabı tamircisi gibi meslek gruplarının yararlanması bekleniyor.

YAŞ ŞARTINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Düzenleme ile sadece prim gün şartı düşecek. Yaş koşulunda ise değişiklik öngörülmüyor. Buna göre 7 bin 200 günü dolduran Bağ-Kur’lular kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşında emekli olabilecek.

YAŞ ŞARTINDA DEĞİŞİKLİK YOKDüzenleme ile sadece prim gün şartı düşecek. Yaş koşulunda ise değişiklik öngörülmüyor. Buna göre 7 bin 200 günü dolduran Bağ-Kur’lular kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşında emekli olabilecek.

KÜÇÜK ESNAF KAPSAMI NETLEŞECEK

Kapsama kimlerin dahil olacağı kanun teklifinde şekillenecek. Küçük esnaf sayısının 1 milyonu aştığı bilinirken, 10-15 arası çalışanı olan işletmelerin de düzenlemeden yararlanabileceği konuşuluyor.

KÜÇÜK ESNAF KAPSAMI NETLEŞECEKKapsama kimlerin dahil olacağı kanun teklifinde şekillenecek. Küçük esnaf sayısının 1 milyonu aştığı bilinirken, 10-15 arası çalışanı olan işletmelerin de düzenlemeden yararlanabileceği konuşuluyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR YARARLANAMAYACAK

Bağ-Kur statüsünde yer alan isteğe bağlı sigortalılar ise bu düzenlemenin dışında kalacak.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR YARARLANAMAYACAKBağ-Kur statüsünde yer alan isteğe bağlı sigortalılar ise bu düzenlemenin dışında kalacak.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026