|

Afgan göçmen uyarısı

Afganistan’ı ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım, son günlerde Türkiye’ye yönelen Afgan göçmenleri gündeme getirdi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah ile biraraya gelen Yıldırım, iç karışıklıktan dolayı Türkiye’nin göç tehdidiyle karşı karşı olduğunu söyledi. Yıldırım, “Yasadışı göç, Suriye ve Irak’taki karışıklıktan dolayı büyük yük altında olan Türkiye için sıkıntı oluşturuyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 08:14 - 9/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Başbakan Binali Yıldırım, Moğolistan'daki temaslarını tamamlamasının ardından Afganistan'a geldi. Başkent Kabil'de Afganistan İcra Heyeti Başkanı Dr. Abdullah Abdullah ile görüştü.
​Başbakan Binali Yıldırım, Moğolistan'daki temaslarını tamamlamasının ardından Afganistan'a geldi. Başkent Kabil'de Afganistan İcra Heyeti Başkanı Dr. Abdullah Abdullah ile görüştü.

Afganistan temasları kapsamında İcra Heyeti Başkanı Dr. Abdullah ile görüşen Başbakan Yıldırım, Afgan göçmen konusunu gündeme taşıdı. Türkiye’nin bir yıl içinde 150 bine yakın yasa dışı göçle karşılaştığını kaydeden Yıldırım, “Bunlar arasında terör grupları da olabiliyor. Türkiye için ciddi sıkıntı oluşturuyor” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Moğolistan'daki temaslarını tamamlamasının ardından Afganistan'a geldi. Başkent Kabil'de Afganistan İcra Heyeti Başkanı Dr. Abdullah Abdullah ile görüştü. Sepidar Sarayı'ndaki görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. Başbakan Yıldırım ile Abdullah, baş başa görüşmelerin ardından heyetler arası görüşmelere de başkanlık etti. Görüşme sonrası Yıldırım ve Abdullah ortak basın toplantısı düzenledi.

EL SIKIŞMA ZAMANI GELDİ

Sözlerine Türk milletinin selamlarını ileterek başlayan Yıldırım, Afganistan ve Türkiye arasında savunma, güvenlik, ticaret, altyapı ve toplumsal içerikli konuları ele aldıklarını belirtti. Afganistan'ın 1978'den bu yana terörle mücadele ettiğini kaydeden Yıldırım, “Son günlerde Afganistan'ın terörü kökünden çözmeye yönelik ortaya koyduğu barış süreci çok anlamlı bir adım. Taliban'ın bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmesini arzu ediyoruz. Artık bir el sıkışma zamanı gelmiştir” dedi.

FETÖ İLE MÜCADELE

Afganistan'ın FETÖ'nün darbe girişimi sonrası gerçek dost olduğunu ispat ettiğini belirten Yıldırım, örgütün ülkedeki faaliyetinin bitirilmesi yönünde atılan adımlardan dolayı teşekkür etti. Yıldırım, “Devletimize ait Maarif Vakfı'na bu okulların devredilmesi kararınızı takdirle karşılıyorum. Bu konudaki desteğinizin devamını bekliyoruz” dedi. Abdullah da “Bu okullarda eğitim kalitesini artırmak için Maarif Vakfı ile ortak çalışacağız” diye konuştu.

AFGAN GÖÇMEN UYARISI

Afganistan'daki iç karışıklıktan dolayı Türkiye'nin göç tehdidiyle karşı karşı olduğunu belirten Yıldırım, yasal yollardan gelenlerin başlarının üzerinde yeri olduğunu, ancak yasal olmayan yollardan gelen göçün Türkiye için ciddi sıkıntı oluşturduğunu vurguladı. Yıldırım, "Bir sene içinde 150 bine yakın yasa dışı göç olayıyla karşı karşıya kaldık. Bunlar arasında terör grupları da olabiliyor. Geri gönderilmeleri devam ediyor" dedi. Abdullah da "Yasa dışı göçmenler her ülke için sorun olabilir. Onların geri dönmesi için görüşmelerimiz sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANI UĞURLADI

Başbakan Yıldırım'ı, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulde iki lider baş başa görüştü. Daha sonra heyetler arası görüşmelere geçildi. Görüşmelerin ardından saraydan ayrılan Başbakan Yıldırım ve Türk heyetini havalimanından Cumhurbaşkanı Gani uğurladı. Burada görevli Mehmetçikle bir araya gelen Yıldırım, Şehid Bülent Aydın'ın isminin verildiği camiyi açıp yurda hareket etti.

  • Şehit Bülent Aydın
    Camii’ni açtı
  • Binali Yıldırım, yurda hareket etmeden önce Hamit Karzai Uluslararası Havalimanında TİKA tarafından yapılan ve 15 Temmuz’un ilk şehidi olan Bülent Aydın’ın isminin verildiği caminin açılışını gerçekleştirdi.



Türk askeri güven demektir

Yıldırım, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı’nda (ATGK) Mehmetçikle biraraya geldi. Yıldırım, ATGK Komutanı Tuğgeneral Tayyar Aydın’dan brifing aldı. Daha sonra askerlerle buluşan Yıldırım, “Bir yerde Türk askeri varsa, orada güven, emniyet, hakkaniyet vardır, orada barış vardır. Nasıl ki Afganistan halkı omuzunda ay yıldız olan askeri gördüğünde onu kucaklamak istiyorsa, inanın ki Suriye’de de aynı manzarayı yaşıyoruz. Bizim askerimiz el Bab’a, Afrin’e de barış için gitmiştir. Afgan halkının yanında olmak bizim için tarihi bir sorumluluktur” dedi.

#Binali Yıldırım
#Afganistan
#Türkiye
6 yıl önce