|

Akıncı Üssü darbecilerine ağır müebbet

FETÖ’cülerin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü’ne ilişkin davada 475 sanığa ceza istendi. Akıncı’dan darbe girişimini yöneten ‘sivil imam’lar Kemal Batmaz, Hakan Çiçek ve 16 asker hakkında 79’ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. FETÖ’cü sanıklar, ‘Anayasa’yı ihlal’, ‘Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi’ ve 77 kişiyi ‘kasten öldürmek’le suçlanıyorlar.

Osman Özgan
04:00 - 22/01/2019 Salı
Güncelleme: 02:34 - 22/01/2019 Salı
Yeni Şafak
FETÖ'cü Kemal Batmaz
FETÖ'cü Kemal Batmaz

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, firari TSK imamı Adil Öksüz ve diğer sivil imamlar Kemal Batmaz, Harun Biniş, Hakan Çiçek ve Nurettin Oruç'un da aralarında bulunduğu 475 sanığın yargılandığı Akıncı Üssü davasında savcılık esasa ilişkin mütalaasını Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. 713 sayfalık mütalaada, 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından darbe hazırlığının başladığı belirtildi, 15 Temmuz’a kadarki süreç anlatıldı.

ANADOLU HALKININ HAK VE HÜRRİYETİNE DARBE

15 Temmuz darbe girişiminin Cumhuriyet tarihinin en kanlı ve hain darbe teşebbüsü olarak nitelendirildiği mütalaada, FETÖ ve işbirlikçilerinin anayasal düzeni, devleti ve iktidarı, örgüt ideolojisi doğrultusunda cebir ve şiddetle değiştirip ele geçirmeyi hedefledikleri belirtildi. Mütalaada “..dünyanın en yüksek uygarlık ve medeniyete sahip asil Anadolu halkının hak ve hürriyetlerine yönelik darbe girişimi gerçekleştirdikleri anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

79'AR KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS TALEBİ

Daha sonra duruşma savcısı Adnan Gümüş, sanıklara istenen cezaları açıkladı. Toplam 396 sanığın cezalandırılmasını talep eden savcı Gümüş, ilk olarak da darbe girişimini Akıncı Üssü'nden yöneten FETÖ imamları Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Harun Biniş ve Hakan Çiçek'e istenen cezayı açıkladı. Gümüş, 4 sivil imamın "Anayasa’yı ihlal, Cumhurbaşkanı’na suikast ve 77 vatandaşın şehit edilmesiyle ilgili kasten öldürme" suçlarından 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Ayrıca sanıkların, dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın da aralarında bulunduğu 22 kişinin derdest edilmesiyle ilgili "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve 206 mağdur için "Kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan da süreli hapisleri istendi.

ASKERLERE DE AYNI TARİFE

  • Savcı, FETÖ imamlarıyla birlikte darbe girişimini yöneten 16 darbeci askere de 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet talep etti. Bu darbecilerden bazıları şöyle: Eski İncirlik üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van, eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Aydemir Taşçı, eski Hava Savunma ve Komuta Kontrol Daire Başkanı Tuğgeneral Kemal Mutlum, eski Tuğgereral Recep Sami Özatak, eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreteri Tuğgeneral Veysel Kavak, darbeci general Akın Öztürk'ün damadı olan ve darbe girişiminde hava trafiğini yöneten 141. Filo Komutanı Yarbay Hakan Karakuş, FETÖ'cü pilotlara bombalama talimatı veren eski Yüzbaşılar Mustafa Mete Kaygusuz ve Ahmet Tosun.

BOMBA YAĞDIRAN PİLOTLAR

15 Temmuz gecesi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, Polis Özel Harekat Başkanlığı'nı bombalayan pilotlara istenen ceza da belli oldu. Savcının FETÖ'cü pilotlar için talep ettiği cezalar da şöyle:

* Gölbaşı'ndaki Polis Havacılık Dairesi Başkanlığı’nı vuran eski pilot yarbay Mustafa Azimetli için 79 kez ağırlaştırılmış müebbet,

* TBMM'yi bombalayan eski pilot Hasan Hüsnü Balıkçı için 79 kez ağırlaştırılmış müebbet,

* TBMM, TÜRKSAT ve Polis Özel Harekat Başkanlığı’nı bombalayan pilot Hüseyin Türk için 79 kez ağırlaştırılmış müebbet,

* Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinde 15 kişiyi şehit eden eski pilot üsteğmen Müslüm Macit için 16 kez ağırlaştırılmış müebbet,

* Polis Özel Harekat Başkanlığı’nı bombalayan eski pilot Uğur Uzunoğlu için 45 kez ağırlaştırılmış müebbet,

* Emniyet Havacılık Başkanlığı’nda 7 polisi şehit eden pilotlar Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral için de 8'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

ELEBAŞININ DOSYASI AYRILDI

Savcı, haklarında yoklukta tutuklama kararı ve yakalama kararı bulunan davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile TSK imamı Adil Öksüz ile birlikte 6 firari sanığın dosyalarının ayrılmasını talep etti. Savcı ayrıca 71 sanığın da Anayasa’yı ihlal, FETÖ üyesi olmak ve diğer araç suçlardan yasal unsurlarının oluşmaması ve delil yetersizliği nedeniyle beraatlerine, başka davada ceza alan 2 sanığa da bu davadan ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesini istedi.

  • Mal varlıklarına el konulsun
  • Savcı mütalaasında Kemal Batmaz, Harun Biniş, Hakan Çiçek ve Nurettin Oruç’un tüm malvarlıklarına el konulmasını da talep etti. Savcının mütalaasında, FETÖ imamlarının, uzun yıllar örgüt hiyerarşisinde yer aldıkları, örgütün ülke genelinde kontrol ettiği gelir kaynaklarından istifade ettikleri ve tüm malvarlıklarını örgütün imkanları sayesinde oluşturduklarını belirterek, taşınır, taşınmaz, para, şirket payı gibi tüm malvarlıklarının müsaderesine karar verilmesini istedi. Ayrıca mütalaada sanıkların, aynı dava dosyasında yargılanan örgüt yöneticisi sanıkları korumaya ve kollamaya çalıştıkları, soru sormadıkları, maddi gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeye ve yargılama mercilerini yanıltmaya ve yargılamayı sürüncemede bırakmaya yönelik sözlü ve fiili tavır ve davranışlar sergiledikleri tespit edildiği de belirtildi. Savcı, hapis cezası istediği sanıklara üst sınırdan ceza verilmesini ve haklarında takdiri indirim uygulanmamasını talep etti.
#FETÖ
#Akıncı Üssü
#Kemal Batmaz
#Hakan Çiçek
5 yıl önce