|

Anayasa uzlaşmayla geçmeli: 'Temel hakların referandum konusu yapılmasına karşıyız'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhur İttifakı’nın başörtüsü düzenlemesini içeren Anayasa değişikliğini referanduma götürmek istediği algısının doğru olmadığını söyledi: Temel hakların referandum konusu yapılmasına karşıyız. Ancak 360-400 oy arasında kalırsa referanduma götürme durumu ortaya çıkar. Biz uzlaşmayla Meclis’ten geçmesinden yanayız.

04:00 - 10/11/2022 Perşembe
Güncelleme: 02:00 - 10/11/2022 Perşembe
Yeni Şafak
​Adalet Bakanı Bekir Bozdağ
​Adalet Bakanı Bekir Bozdağ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsüne anayasal güvence konusunda yapılan Anayasa değişikliği teklifi ve gelinen süreçle ilgili konuştu. Türkiye’de başörtüsü ile ilgili yaşanan her sıkıntıda, CHP’nin, Anayasa Mahkemesi’ne gittiğini hatırlatan Bozdağ, bu nedenle kanun değişikliğinin yeterli olmadığını Anayasa’nın şart olduğunu belirtti. Anayasa'yı kolay kolay değiştirmenin mümkün olmadığını vurgulayan Bozdağ, "400 oyu bulmak, 400’ün altı 360’ın üzerinde oy bulsa bile halkın yüzde 50 1’ini onayını almak kolay kolay mümkün gözükmüyor. Anayasa büyük bir güvence" diye konuştu.

TEK BAŞINA İMKANSIZ

Bozdağ, Cumhur İttifakı’nın, parlamentodaki çoğunluğunun 335 oyla sınırlı olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: "Meclis Başkanı oy kullanamadığı için 334 oyumuz var. 334 oyla Cumhur İttifakı’nın bu Anayasa değişiklik teklifini, referanduma götürecek çoğunluk elde etmesi Anayasa’ya göre mümkün mü? Değil. Eğer bu 400’ün altı 360’ın üzerinde bir çoğunlukta kalacaksa, muhalefet partilerinin ya da milletvekillerinin vereceği destekle ancak kalabilir. Cumhur İttifakı’nın Anayasa değişikliğini tek başına referanduma götürmesi fiilen imkansız.”

MUHALEFET DESTEK VERMELİ

“Kamuoyunda sanki Cumhur İttifakı, Anayasa değişikliği teklifini referanduma götürmek istiyormuş gibi bir algı yapılıyor. Bir defa bizim böyle bir gücümüz yok. Muhalefet buna destek vermezse mümkün değil. ‘400 milletvekilinin oyu bulunursa da Cumhurbaşkanı’nın yetkisi çerçevesinde; 'Cumhurbaşkanı bunu referanduma götürebilir’ diye birtakım kişiler buradan maalesef niyet okuması yapıyor. Biz temel olarak temel hak ve hürriyetlerin referandum konusu yapılmasına karşıyız. Ancak 360 ile 400 oy arasında kalırsa referanduma götürme durumu ortaya çıkar. Biz büyük bir uzlaşmayla Meclis’ten geçmesinden yanayız. Meclis’ten referandum da çıkmaz. Cumhur İttifakı’nın toplam oyu referanduma da yetmiyor.”

#Bekir Bozdağ
#Anayasa
#Referandum
2 yıl önce