|

Anıtkabir'den sonra en büyük ikinci anıt mezar

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nin de bulunduğu İslamköy'ü yukarıdan gören Çalca Tepe'de, Demirel için yaklaşık 10 metrekarelik ve 3 metre derinlikte anıt mezar yeri geçen yıllarda hazırlanmıştı. Çam ağaçları dikilerek 58 bin metrekare alan üzerine inşa edilen yapı, Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin ikinci en büyük anıt mezarı olacak.

Yeni Şafak
12:00 - 17/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:06 - 17/06/2015 Çarşamba
DHA

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 91 yaşında hayatını kaybetti.



Demirel'in cenazesi devlet töreninin ardından cuma günü, Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de toprağa verilecek.



Süleyman Demirel'in İslamköy'de defnedileceği alan önceden belirlenmişti.



Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nin de bulunduğu İslamköy'ü yukarıdan gören Çalca Tepe'de, Demirel için yaklaşık 10 metrekarelik ve 3 metre derinlikte anıt mezar yeri geçen yıllarda hazırlanmıştı.



Anıt mezarın yanında Demirel'in elinde fötr şapkasının olduğu heykeli de bulunuyor.



Çam ağaçları dikilerek 58 bin metrekare alan üzerine inşa edilen yapı, Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin ikinci en büyük anıt mezarı olacak.



ISPARTA'YI KUŞBAKIŞI GÖRÜYOR


Çalca Tepe'de yapımı devam eden anıt mezar, Demirel Külliyesi'ni çaprazdan görüyor. Atabey ve İslamköy Ovası'na hakim mevkideki anıt mezar, Isparta'yı da kuş bakışı görüyor. Tepe, Selçuklu İmparatorluğu döneminden bu yana mezarlık olarak kullanılan ve Demirel'in ataları, eşi Nazmiye Demirel ve diğer hemşerilerinin bulunduğu mezarlığı da görüyor.



ALANI BEĞENMİŞTİ


Süleyman Demirel, en son Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nin 26 Ekim 2014 tarihindeki açılış töreni için doğum yeri İslamköy'e gelmişti.



Anıt mezar alanını inceleyen Süleyman Demirel, şunları söylemişti:



"Bu proje dünyada bir numunedir. Çalca Tepe geçmişte kayalıklardan ve kıraç topraktan ibaret bir alandı. Kardeşim önderliğinde yürütülen çalışmalar sayesinde bu hale geldi. Buradaki çamlar dünyanın en şanslı çamları. Çamın dünyada sulandığı tek yer burası. Burası Şevket Bey'in eseridir. Benim hemşerilerim de kendisine kucak açmıştır. Hep yardımcı olmuşlardır. Kıraç tepe, bugün Türkiye'nin yeşil envanterine girmiştir. Bu bir ülkenin topraklarına yapılabilecek en büyük iyiliktir."



NEREYE DEFNEDİLECEĞİ HENÜZ NETLİK KAZANMADI


Demirel'in önce İslamköy Mezarlığı'nda bulunan aile kabristanlığındaki eşi Nazmiye Demirel'in mezarının yanına, sonra anıt mezar yapılacak alana mı defnedileceği, yoksa doğrudan Çalca Tepe'de hazırlanan yere mi defnedileceği henüz netlik kazanmadı.




#Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel
#anıt mezar
#Demokrasi Müzesi ve Külliyesi
9 yıl önce