|

Aynı coşkuyla: 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, koronavirüs salgını nedeniyle evlerde kutlandı

Türkiye, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 101. yılını, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle evlerde kutladı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun beraberindeki heyetle Anıtkabir ziyaretinde de sosyal mesafe kuralına uyuldu. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine 19.19’da balkonlara çıkıp İstiklal Marşı’nı okudu. Erdoğan da Huber Köşkü’nde okuduğu İstiklal Marşı’yla vatandaşlara eşlik etti.

Haber Merkezi
01:00 - 20/05/2020 Çarşamba
Güncelleme: 00:20 - 20/05/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Milli Mücadelenin 101. yıl dönümünde Türk bayraklarıyla balkonlara çıkan vatandaşlar, bir ağızdan İstiklal Marşı okudu.
Milli Mücadelenin 101. yıl dönümünde Türk bayraklarıyla balkonlara çıkan vatandaşlar, bir ağızdan İstiklal Marşı okudu.

Türkiye, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 101. yılını dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle evlerinde kutladı. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine 19.19’da balkonlarında bayram coşkusunu yaşadı. Tıpkı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda olduğu gibi balkonlarda tek yürek olan vatandaşlar hep bir ağızdan İstiklal Marşı okudu.


STATLAR DA AYDINLATILDI

Balkonlar ile pencerelerini Türk bayrakları ve balonlarla süsleyen vatandaşlar, ellerinde ay yıldızlı bayraklarla İstiklal Marşı’nı hep bir ağızdan büyük bir coşkuyla seslendirdi. İstiklal Marşı’nın ardından ellerindeki Türk bayraklarını sallayan bazı vatandaşlar, ıslık ve alkışlar eşliğinde 101. yılı kutladı. Kimi vatandaşlar evlerinin ışıklarını kapatıp açarak görsel şölen oluştururken, kimi korna çalarak kutlamalara katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla saat 19.19’da bütün Türkiye’deki statlar da aydınlatılarak seslendirme cihazlarından İstiklal Marşı yayını yapıldı ve ekrandan Türk bayrağı ile Atatürk fotoğrafları gösterildi. Sokağa çıkma yasağı bulunmayan şehirlerde vatandaşlar, Türk bayraklarıyla araçlarıyla konvoy yaparak bayramı kutladı. İstanbul’un çeşitli noktalarında görev yapan polis memurları, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu. Polis telsizinden de İstiklal Marşı yayınlandı. Beykoz Devlet Hastanesinde çalışan sağlık görevlileri de sosyal mesafe kuralları kapsamında bir araya gelerek İstiklal Marşı’nı okudu. Bazı ambulanslardan da siren çalındı.





İŞİNİ SEVEREK YAP

  • Milli Eğitim Bakanlığı da, bayramı coşkuyla kutlamak için öğrenciler ve öğretmenlerin de katkı sağladığı içerikler hazırladı. Bakan Ziya Selçuk da, TRT EBA TV ekranından gençlere seslendi. Selçuk, gençlere “Sevdiğin işi bul, bu her neyse onu bul. Seni onaylamayabilirler, meslek seçimini beğenmeyebilirler, genel temayüllerin dışına çıkmış olabilirsin. Bunların önemi yok, sen yaptığın işi layıkıyla, hakkıyla, severek ve isteyerek yap” tavsiyesi verdi.

İlk adımın anısına


Samsun’da, kutlamalar Atatürk Anıtı’nda başladı. Buradaki törenin ardından ilk adımın atıldığı yeri temsil eden Tütün İskelesi’ndeki tören alanına geçildi. Askerler, 19 Mayıs 1919 tarihinde Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’a ilk adımı atan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının karaya çıkışını canlandırdı. Askerlerin ellerinde karaya çıkarılan Türk bayrağı, milli sporculara teslim edildi. Türk bayrağı milli sporcular tarafından müze gemi Bandırma Vapuru’nda düzenlenen tören alanına götürüldü.


101. yıl turu


İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ait 101 motorize ekipten oluşan kortej, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla şehir turu yaptı. “Yunus” ve “Şahin” olarak adlandırılan motosikletli polis ekiplerinin oluşturduğu kortej, tura Dolmabahçe’den başladı. 101 motorize ekibin yer aldığı kortej, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Kadıköy sahil yolu üzerinden Bağdat Caddesi’ne ulaşarak turu tamamladı. Ekipler, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Bağdat Caddesi üzerinde ay yıldızlı Türk bayrakları açtı.



Görev başında


Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesindeki güvenlik güçleri 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Beytüşşebap’taki 2 bin 900 rakımlı Kato Dağı üs bölgesinde görev yapan Mehmetçik, mesaj gönderdi. Terörden temizlenen dağlarda vatan nöbeti tutan güvenlik güçleri mesajlarında, gece gündüz demeden görevlerini layıkıyla yapmakta olduklarını belirtti.




9 milyon yolcuyla Samsun’a


Türk Hava Yolları’nın (THY) TK1919 sefer sayısı uçağı, 9 milyon sembolik yolcuyla 19 Mayıs özel uçuşu yaparak İstanbul’dan Samsun’a gitti. THY’nin “Tarihi yolculuk” adıyla düzenlediği ve bu uçuş için oluşturulan internet sitesinden biletlerini alan sembolik 9 milyon yolcu için düzenlenen proje kapsamında “TK1919” sefer sayılı uçak İstanbul Havalimanı’ndan kalktı. Samsun’a gelişinde Tütün İskelesi ve Bandırma Vapuru üstünde alçak uçtuktan sonra havaalanına Çarşamba Havalimanı’na inen uçak su takı töreniyle karşılandı.

THY kaptan pilotu Selin Sevimli, ikinci pilot Zafer Doğukan Demir yönetiminde tarihi yolculuğunu tamamlayan uçağı, Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa

Demir karşıladı. Yolcusu olmayan “Of” isimli “Boeing 737-900 ER” tipi uçaktaki sembolik yolcular ise “www.tarihiyolculuk.com” adresi üzerinden hatıra bilet oluşturan 9 milyonu aşkın kişi oldu.

770 yıllık köprüde görsel şölen



Tokat’ta Yeşilırmak üzerinde bulunan 770 yıllık Selçuklu eseri Hıdırlık Köprüsü, 19 Mayıs kutlamaları kapsamında görsel şölene tanıklık etti. Yaya trafiğine kapatılan köprüde Tokat Belediyesi ekipleri tarafından havai fişekler ateşlendi.

Önce bayrak sonra yardım


  • Koronavirüs salgını sürecinde herkesin yardımına koşan Vefa Sosyal Destek Grubu ekipleri, 19 Mayıs’ta da görev başındaydı. Sivas’taki ekipler, Türk bayrağı hediye ettikleri vatandaşlara sonra yardım kolileri dağıttı. Kırklareli’ndeki ekipler ise 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda toplandı. Kırkakıncılar Motosiklet Derneği üyelerinin de destek verdiği grup, daha sonra Türk bayrağıyla süsledikleri araçlarla şehir turu attı, vatandaşların bayramını kutladı.


#19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
#Mustafa Kemal Atatürk
#Samsun
#Tören
#Anıtkabir
#Mehmet Muharrem Kasapoğlu
#Kato Dağı
#Mehmetçik
4 yıl önce