|

AYT YKS’den daha kolaydı

YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) dün tamamlandı. Sınavdan çıkan öğrenciler soruların YKS’ye göre daha kolay olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 2/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:01 - 2/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Sınava girecek adaylar, okul görevlileri ve polis ekipleri tarafından yapılan kontrollerin ardından içeri alındı.
Sınava girecek adaylar, okul görevlileri ve polis ekipleri tarafından yapılan kontrollerin ardından içeri alındı.

Milyonlarca üniversite adayının girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) dün yapıldı. AYT’ye başvuran 2 milyon 19 bin 853 aday, 6 bin 746 binadaki 108 bin 470 salonda sınava alındı. AYT’de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 40 soru yöneltildi. AYT, 180 dakika sürdü.

SONUÇLAR 31 TEMMUZ’DA

YKS’nın üçüncü ve son oturumu olan ve 131 bin 453 adayın başvurduğu Yabancı Dil Testi’ne (YDT) kise 15.45’te başladı. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça alanlarında yapılan ve 120 dakika süren sınavda adaylara sadece başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verildi. YKS sonuçları, 31 Temmuz’da açıklanacak.

ÇALIŞMAYLA YAPILABİLİR

Cumartesi günkü sınavda sürenin yetmemesinden ve soruların zorluğundan şikayet eden öğrenciler pazar günü yapılan sınavın daha kolay olduğunu söyledi. Sınava giren öğrencilerden Gülizar Aydın, “Sınav güzeldi. Dünkü sınava göre daha kolay geldi. Tarih ve Coğrafya kısmı özellikle iyiydi. Matematik de biraz çalışmayla yapılabilecek düzeydeydi. Genel anlamda sınav güzeldi, dünkü gibi zor değildi” dedi.

ORTALAMA BİR SINAVDI

Anıl Doğan isimli öğrenci de “Matematik orta düzeydeydi. Düne göre göre daha kolay bir sınavdı. Fizik’te de daha yapılabilir yoruma dayalı sorular vardı. Kimya beklediğimden kolay geldi. Geometri’de şekiller yerine daha çok analitik geometri sordular. Ama genel anlamda ortalama bir sınavdı” ifadelerini kullandı.


ÖSYM’nin en büyük organizasyonuydu

Sınavların bitmesinden sonra değelendirme yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer YKS’nin birinci oturumu olan TYT’ye 2 milyon 381 bin 784 adayın, ikinci oturumu olan AYT’ye ise 2 milyon 19 bin 853 adayın katıldığını söyledi. Özer, “Bu sınav, şu ana kadar lojistik olarak ÖSYM’nin tarihinde bir hafta sonunda gerçekleştirdiği en büyük sınav organizasyonuydu. Her iki oturum da tüm sınav merkezlerimizde sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Böyle bir sınavı tüm paydaşlarımızla birlikte başarılı bir şekilde tamamlamış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Polis ve itfaiye yetiştirdi

Vatandaşları yangından ve tehlikelerden koruyan itfaiye ve polis bu kez sınava yetişmeye çalışan öğrencileri okullara yetiştirerek geleceklerini kurtardı. Antalya’da cumartesi günü yapılan YKS’nin ilk oturumuna geç kalan Elanur Yağmur isimli öğrenci, otobüsün kendisini okula 7 kilometre uzakta indirmesi üzerine okulun adresini sorduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ekipleri tarafından itfaiye eskortuyla okuluna yetiştirildi.

KAZA GEÇİRDİLER

Adıyaman’da ise, YKS’ye girecek olan yeğenini motosikletle sınava gireceği okula götürmeye çalışan kişi kaza yapınca kız öğrenciyi polisler sınava yetiştirdi. Yaralı motosiklet sürücüsü olay yerine gelen 112 acil sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Kazada herhangi bir yara almayan ve sınava girecek olan A.Ö. ise olay yerine gelen polis ekipleri tarafından ekip otosuna bindirilerek sınava gireceği okula götürüldü.

Sorular ve cevapları internette

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri’nin (AYT) soru kitapçıkları ve cevap anahtarları ÖSYM’nin internet sitesinden erişime açıldı. YKS soruları, ÖSYM’nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamayacak, dağıtılamayacak ve yayınlanamayacak.


Geç kalanlara tolerans gösterilmedi

YKS’nin ikinci oturumu olan AYT’ye geç kalan öğrenciler yine alınmadı. Erzincan’da sınava girmek için Erzincan Türk Telekom Binali Yıldırım Ortaokulu’na gelen öğrencilerden biri, polisler sınav giriş belgesini kontrol ettiği sırada sınav giriş belgesinin olmadığı uyarısı üzerine dışarı çıktı. Sınav giriş belgesini alıp tekrar sınav salonuna gelen genç saatin 10.00 olması nedeniyle sınav salonunun kapısının kapatılmasıyla sınava giremedi. Bir başka genç ise geç kalınca sınav giriş kapının önünde yetkililerin kapıyı açmasını bekledi fakat çabalarından sonuç alamadı.

#​YKS
6 yıl önce