|

Bahçeli: İstanbul'da aday çıkarmayız

24 Haziran'da kurulan Cumhur İttifakı'nın marta taşınıp taşınmayacağı merak edilirken MHP lideri Devlet Bahçeli'den sürpriz açıklamalar geldi. Bahçeli, "MHP İstanbul’da bir aday çıkartarak kendi kendini kandırarak Türk siyasetinde varlığını devam ettiremez" diyerek İstanbul için aday göstermeyeceklerini açıkladı.

Nur Banu Aras
Nur Banu Aras
13:00 - 20/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 15:43 - 20/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

MHP lideri Devlet Bahçeli, kendisini takip eden gazetecilerle akşam yemeğinde biraraya geldi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bahçeli, özetle şunları söyledi:

3 BÜYÜKŞEHİRDE YENİ SİSTEMDEN YANA SONUÇ ALINMALI

"(Yerelde ittifak): Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi artık geri dönülmez bir yoldadır. Bu anlayışı sürekli kılabilmek için yerel yönetimler sistemi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kalıcı olabilmesi için bir izdüşümü olan bir seçimdir. MHP olarak bir öneride bulunuyoruz. Bu öneri dört aşamalıdır. Birincisi; hem uluslararası kuruluşlar, hem Türkiye ile ilgilenen devletler CHS’ni destekleyenlerin 3 büyükşehirde istedikleri sonucu alamamaları durumunda, 'Sistem meşruiyetini kaybetmiştir' diyerek bir istismar siyaseti geliştirebilirler. Üç büyükşehir Türk siyasetini yönlendiren şehirlerdir. Üç büyükşehirde mutlak suretle Cumhur İttifakı temelinde uzlaşan, CHS’den yana olan bir sonucun elde edilmesi hem sistemin kökleşmesi, yerleşmesi hem de Türkiye’nin demokratikleşme sürecine girmesi ve toplumun normalleşmesi açısından önem arz etmektedir.

PKK VE FETÖ’NÜN ELİNDEN ÇIKARILMALI

Eğer bu 30 büyükşehirde, CHP-HDP eklemlenmiş bir yapıda seçime girer ve adayların içerisinde PKK yanlısı veya kişiler de aday gösterilir, bundan da sonuç alınırsa, bu defa terörle mücadelenin bir boyutu tartışmaya açılır. Türkiye, 15 Temmuz öncesi ve sonrasında 102 büyükşehir il, ilçe, belde seçim çevresini kayyuma götürmek mecburiyetinde kalmıştır. CHP'nin HDP ile ilişki kurarak, Türkiye'yi bir yönetim şekline tekrar döndürmek istemeleri bazı sorunları beraberinde getirir. 94 tane PKK'lı belediye 8 tane de FETÖ'cü belediye yönetimi vardı. Bunların tekrar sonuç alması hali terörle olan mücadeleyi sıfırlar. Kayyum atanmış belediyeler mutlak suretle PKK ve FETÖ kontrolünden çıkarılmalıdır. CHP’nin, diğer siyasi partilerin tekrar kayyum öncesine dönüşebilecek bir yerel yönetim yapılanmasına müsaade etmemesi lazım.

ALDIĞIMIZ BELEDİYELERİ KORUMALIYIZ

Dördüncü maddemiz de köklü bir yapısı olan MHP’nin 2014 yılında aldığı belediyeleri koruyabilmeli ve mümkün olduğu kadar da sayısal yönden artırabilmeli. Henüz görüşmeler başlamadı. Türkiye'de bazı çevreler, Cumhur İttifakının devamını istiyor. Görüşme talebimiz henüz daha doğmuş değil.

NASIL DÖNECEKLERSE?

3 büyükşehirde sonuç HDP ile CHP'nin 'Biz burayı kazandık' sözü olursa bu taktirde ikinci yapacakları iş hemen o gece 'Recep Tayyip Erdoğan istifa etsin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi meşruiyetini kaybetmiştir. Hemen parlamenter sisteme dönelim' olur. Nasıl döneceklerse? Bu tartışmayı sabırsızlıkla bekleyen birçok kişi de var.

İTTİFAK MISIR PÜSKÜLÜ DEĞİL

(İki tarafında aday çıkarması ittifakın ruhu zedeler mi?) Zedelenmez. Bizim çıkardığımız yerlerde onlar da çıkarabilir. Hadi gelin burada beraber bir aday etrafında bütünleşelim denilebilir. İttifak mısır püskülü değil ki en ufak bir rüzgârda sallansın. CHS’den geri dönüş olmaz. Olursa çok büyük kaoslar yaşanır. O sebepten dolayı ne gerekiyorsa yapılacaktır.

ERDOĞAN TECRÜBESİNİ KONUŞTURACAKTIR

(AK Partiden ittifak konusunda çok istekli yaklaşım gelmiyor) Doğru bir davranış. Ülkeyi yönetiyorlar. Hemen aceleyle, dolduruşla, dört lafla bir strateji ortaya koyarlarsa işleri var. Recep Tayyip Erdoğan Bey'in böyle bir boşluğa düşeceğini zannetmiyorum. Çok daha dikkatli davranacak ve tecrübesini konuşturacaktır. Af konusu da aynı şekilde hiç tesir etmez. İttifak bunların varlığı üzerine kurulmuş değil ki ayrışma olsun. Ekonomi politikasındaki tedbirler geciktiği taktirde sonucu mahalli idareler seçimlerine değişik şekillerde yansır.

KENDİ KENDİMİZİ KANDIRMAYIZ

  • (Aday çıkarmama olur mu?) Aday çıkaracağımız yer olur, çıkarmayacağımız yer olur. İstanbul’da çıkarttığımız adayların geçmişte ne kadar oy aldıkları belli. Aday çıkartıp, belediye başkanlığını kazanamayacağınız yerde bir aday çıkarıp, 'bizim de adayımız var' demenin bir manası var mı? Olmayacak olan bir şeye 'Olur' damgası vurarak kendi siyasetimizi şekillendirmeye çalışmıyoruz. MHP İstanbul’da bir aday çıkartarak kendi kendini kandırarak Türk siyasetinde varlığını devam ettiremez. Ankara’ya, hepsine bakacağız, çalışıyoruz. Ama o dediğiniz isimlerden bazıları aday olursa yeme de yanında yat derler ya. Karşılığı olmayan insanları CHP'ye kim telkin ediyor? Adana'da Hüseyin Sözlü diye ilan ettim. Kaybedeceksek niye aday gösterdik yazık değil mi çocuğa?

CHP MİLLETE İADE ETMELİ

(İş Bankası hisseleri) İş Bankası, Türkiye'nin her siyasi tartışmasında gündeme getirilen bir konu olarak görmeli ve bunu çözüme kavuşturmalı. CHP'nin Atatürk'ün mirası diye nitelendirilen yüzde 28'i Türk milletine iade etmesi lazım Atatürk'ün gerçek varisi Türk milletidir. Bunu Türk milletine iade ettiğini beyan etsin mesele kalmaz.

ERDOĞAN ESED'LE GÖRÜŞSE NE OLACAK?

(İdlib’deki gelişmeler) Soçi'de yapılmış olan toplantıdaki mutabakat Türkiye için hayırlı olmuştur. Bu konuda Türkiye'nin ortaya koymuş olduğu kararlı duruş bu sonuca ulaştırmıştır. Esed'le Recep Tayyip Erdoğan Bey'in bir görüşmeye zorlamanın, dayatmanın kime ne faydası olacak. CHP bu aklından vazgeçmelidir. MHP'nin görüşü de budur. Esed'siz bir Suriye'dir. Sayın Cumhurbaşkanı görüşmeye kalkarsa tarihi hata yapar. İdlib konusunda Rusya ile uzlaşmaya varılması doğru bir karardır, Türkiye göçü önler.

ERDOĞAN KABUL ETMEMELİ

(Katar’ın hibe ettiği uçak) Türkiye Cumhuriyeti devleti hediye, hibe kabul etmez. Türkiye'de uçak ihtiyacı varsa, bunun piyasası neredeyse kendi kaynaklarıyla almayı tercih etmelidir. Bu Türk milletinin kabul edeceği bir durum değil. Recep Tayyip Erdoğan'ın da bunu kabul etmemesi gerekir.

GİDENLERE 3K FORMÜLÜ

(İYİ Parti'nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?) Onlar 12 otobüsle seyahate çıktılar, nabız yokluyorlar. Zannederim bir karara varırlar. Bizim gördüğümüz tehlikeleri onlar da fark edecektir. Bazıları bize saygı gösterip geçmişte olduğu gibi elimizi öptüler. El öptü diye partiden dışlanan kişiye eşi, ‘Peki elini öptüğün kişi ne yapıyor?’ diye sorar. Elini öptüğü kişi onu partiye davet ediyor. İçlerinde bazı insanlar var. Bunlara 3K diyorum. Kırgın, küskün, kızgın. Bir şeye kızıyor, bir şeye küsüyor bir şeyden kırılıyor. Bu 3K’nın ikisini ortadan kaldırdın mı bir tanesi kırılsa da gelebilir. Küskün olsa da gelebilir.

AF TASARISI PAZARTESİ TBMM'DE

MHP lideri Devlet Bahçeli, af tasarısının 24 Eylül’de TBMM’ye sunulacağını da açıklayarak, “Son rötuşları yapılıyor” dedi.

AVRUPA İMPARATORLUĞUNA YÖNELDİ

Devlet Bahçeli, Galatasaray’ın galibiyetine ve Beşiktaş’ın UEFA maçına ilişkinde değerlendirmelerde bulundu. Bahçeli şunları kaydetti:

"İmparator Türkiye imparatorluğundan Avrupa imparatorluğuna doğru yönelmiş. Beşiktaş’ın yeni başkanını da tebrik ettim. Bize çok hücum ettiler ama artık bu yabancı oyuncu meselesi de tartışılır hale geldi. Bir takım sayacağım, eskiden tüm takımı sayıyorduk. Şimdi dilim dönmüyor."


#Bahçeli
#MHP
#Erdoğan
5 yıl önce
default-profile-img