|

Bakan Çavuşoğlu: Karadeniz'de tahıl koridoru dörtlü zirvesi için Rusya'dan yanıt bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çekya'da gazetecilerin sorularını cevapladı. Çavuşoğlu, ''Karadeniz'de tahıl koridoru dörtlü zirvesi için Rusya'dan yanıt bekliyoruz'' dedi. İtalya'daki kaybolan helikopter kazasıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, ''Düştüğü bölge bulunmuş ama helikopterdeki kişiler hakkında henüz bilgi edinemedik'' açıklamasında bulundu.

13:34 - 11/06/2022 Cumartesi
Güncelleme: 15:33 - 11/06/2022 Cumartesi
AA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya’da kaybolan helikoptere ilişkin “Helikopterin düştüğü bölge bulunmuş ama helikopterdeki kişiler hakkında henüz bilgi edinemedik” dedi.

  • Çavuşoğlu, Czernin Sarayı'nda Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İtalya'nın Lucca kentinden Treviso'ya gitmek üzere 9 Haziran'da 4'ü Türk 7 kişiyle havalanan ve radardan kaybolan helikopterin durumuna ilişkin Çavuşoğlu, Türkiye’nin İtalya Büyükelçisi ve Başkonsolosunun bölgede olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, helikopterin kaybolduğu geniş bir bölgede araştırmalar yapıldığını belirterek, “Biraz önce haber geldi. Valilik de bir açıklama yaptı. Helikopterin düştüğü bölge bulunmuş ama helikopterdeki kişiler hakkında henüz bilgi edinemedik” dedi.

Olayı yakından takip ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, vatandaşların sağ olarak kurtulmuş olması temennisinde bulundu.

Çavuşoğlu, olayla ilgili bilgi geldikçe gelişmeleri paylaşacağını söyledi.

"Rusya’dan dönüş bekliyoruz"

Ukrayna tahılının dış pazarlara ulaştırılması konusundaki gelişmelerin sorulması üzerine Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ankara’da yaptığı görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için müzakerelerin canlandırılması meselesini ve tahıl ihracatının önündeki engellerin kaldırılmasını konuştuklarını söyledi.

  • Çavuşoğlu, “Kendilerine, Birleşmiş Milletler planının en doğru plan olduğunu ve bunun detaylarının da taraflar arasında müzakere edilmesi gerektiğini söyledik. Bu nedenle de önümüzdeki süreçte BM-Türkiye-Ukrayna ve Rusya Federasyonu dörtlü toplantısına ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Bu da zaten BM’nin bir teklifiydi” ifadelerine yer verdi.

Söz konusu ihracatın önündeki engelin kaldırılmasının en az gelişmiş ülkeler bakımından hayati önem taşıdığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Mesajlarımızı gayet açık bir şekilde ilettik. Şimdi Rusya’dan dönüş bekliyoruz. Hem toplantı için hem de diğer detaylar için. Önümüzdeki süreçte bu konuya odaklanmaya devam edeceğiz“ değerlendirmesini yaptı.

Çekya Dışişleri Bakanı Lipavsky: Türkiye'yle bir diyalog yaratıp çözüm üretmek istiyoruz

Lipavsky, Czernin Sarayı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

  • Lipavsky, Türkiye ve Çekya arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve ivme kazanması gibi konuları görüştüklerini kaydederek, "Aday ülkelerle yapılan, kolay olmayan görüşmeler ve temaslar umarım başarı kazanacaktır. Enerji güvenliği, göç, hukuk devleti ve insan hakları gibi konularda Türkiye'yle bir diyalog yaratıp çözüm üretmek istiyoruz" diye konuştu.

Kendisinin Kovid-19 karantinasını bitmesini beklediği için Çavuşoğlu'na teşekkürlerini ileten Lipavsky, 13 yıl aradan sonra Türkiye'den bir dışişleri bakanının Çekya'yı ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Lipavsky, Türkiye'nin kilit ticari ortaklarından olduğunu söyleyerek, temasları arasında ikili ekonomik ve ticari iş birliği konularını görüştüklerini ve ülkeler arası ticaret hacminin 100 milyar Çek Korunasını (72,8 milyar lira) bulduğunu belirtti.

Çavuşoğlu'yla görüşmesinde güncel konulara değindiklerini aktaran Lipavsky, "Üç buçuk aydır devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini ve 3 hafta sonra Madrid'de düzenlenecek olan NATO Zirvesi'ni görüştük. Gündemi etkileyen konular arasında Çek Cumhuriyeti'nin gelecek dönemki Avrupa Birliği Konseyi dönem başkanlığı da geldi" bilgisini verdi.

Lipavsky, "Çekya savaşın başından itibaren Ukrayna'ya destekle bulunma, Rusya'ya olabildiğince büyük yaptırımlar uygulamadan yanadır. Temaslarımız arasında Rusya tarafından blokajda bulunan Karadeniz limanlarından Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin ihracatının mümkün kılacak bir koridorun yaratılması konusuna da değindik" dedi.

Görüşmemizin bir diğer konusunun yaklaşmakta olan NATO zirvesi ve genişleme konuları olduğunu belirten Lipavsky, "Sayın Çavuşoğlu'na şunu tekrarladım ki; Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği, batı demokrasilerinin Rusya'nın agresif tutumuna karşı cevaplarını güçlendirecektir. Bir bütünlük sembolü teşkil edecektir ve bu üyelerin NATO'nun savunma kabiliyetini arttıracağından eminim" ifadesini kullandı.

İtalya'da Türk vatandaşlarının yaşadığı kaza ile ilgili sağlık temennisinde bulunan Lipavsky, Ukrayna'da hayatını kaybeden Çekya vatandaşına ilişkin soruya ise bu bilginin kendilerine ulaştığını ancak bakanlık yetkililerinin incelemeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

#Çekya
#​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
2 yıl önce