|

Bakan Dönmez duyurdu: Yıl sonu devreye alıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Yıllık lityum ihtiyacımızın yarısını milli imkanlarla sağlayacağız." açıklamasında bulundu. Dönmez bor karbür tesisinin bu yılın sonunda devreye alınacağını belirtti.

10:59 - 5/10/2022 Çarşamba
Güncelleme: 11:15 - 5/10/2022 Çarşamba
Diğer
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Fatih Dönmez
, Uluslararası Bor Sempozyumu'nda konuştu.

700 ton kapasiteli iki yeni lityum tesisinin yapılacağını söyleyen Dönmez, yıllık lityum ihtiyacının yarısından fazlasının yerli üretimle karşılanacağını belirtti.


Dönmez
"Bor karbür tesisimizi inşallah bu yılın sonunda devreye alacağız. Böylece savunma sanayi başta olmak üzere aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde, cam, seramik ve nükleer uygulamalarda yerli bor karbür kullanılacak"
ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamalarından satır başları;

Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin organize olması gerekiyor. Kamu tarafının borla ilgili çalışmaları yürütmesi amacıyla 2003 yılında Bor Araştırma Enstitüsü kurulmuştu.

31 adet patent belgesi alındı

Boren bünyesinde bugüne kadar 348 projeye destek sağlandı. 25 projenin çalışmaları devam ediyor. Yapılan projelerle 31 adet patent belgesi alındı, 18 patent başvuru yapıldı. Bor nitrürden elementer bora grafen toza, süper iletkene kadar 16 ürün ticarileştirilmiş oldu. 6 laboratuvar var. Araştırmacılarımıza yeni fırsat ve proje fırsatları sunuyor.

Yerli bor karbür kullanılacak

Bor karbür tesisimizi inşallah bu yılın sonunda devreye alacağız. Böylece savunma sanayi başta olmak üzere aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde, cam, seramik ve nükleer uygulamalarda yerli bor karbür kullanılacak.

#Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez
#lityum
2 yıl önce