|

Batılılar bizi yalnız bıraktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batılı liderlerin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi karşısındaki tavrını eleştirerek, “Batı dünyası kendi savunduğu değerlerle çelişki içinde. Batı'nın demokratik değerlere sahip çıkan Türkiye ile dayanışma içinde olması gerekir. Maalesef Türkleri yalnız bırakmayı tercih etti.” dedi. Erdoğan, Le Monde gazetesinde yayımlanan röportajda, darbe girişimine ilişkin soruları yanıtladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/08/2016 Salı
Güncelleme: 23:40 - 8/08/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Erdoğan, 24 Ağustos'ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Türkiye'ye yapacağı ziyaretin zamanında gerçekleşmediğini belirterek, “Geç, çok geç. Bu bizi üzüyor. Stratejik müttefikleri bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalıyor ve ziyaret etmek için 45 gün bekliyorlar. Bu bizi incitti. Dünya Ticaret Merkezi vurulduğunda hemen tepki göstererek bu saldırıları kınamış ve terörist bir saldırı olarak nitelendirmiştim. Amerikalı yetkililerin daha sert ifadelerle tepki göstermesini beklerdim. Ne yazık ki öyle olmadı.” diye konuştu.



BATI ŞÜPHE ETMEMELİ


Erdoğan, “Batı'nın demokratik değerlere sahip çıkan Türkiye ile dayanışma içinde olması gerekir. Maalesef Türkleri yalnız bırakmayı tercih etti. Batılılar tutuklanan ve açığa alınan insanların sayısından şüphe etmemelidir. Bir hukuk devleti istediği memuru işe almak ve istediğini de işten çıkarma hakkına sahiptir.” diye konuştu. Darbe girişimi sırasında, Batılı liderlerin bir kısmıyla telefon görüşmeleri yaptığına değinen Erdoğan, şunları kaydetti: “Sıradan bir terörist saldırıyla karşı karşıya değildik. 240 şehit ve 2 bin 200 yaralımız var. Türkiye'ye gelmelerini isterdim.”


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le darbe girişimi sonrası yaptığı görüşmeyi de anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:



PUTİN ELEŞTİRMEDİ


“Putin, beni taziye için aradığında açığa alınan asker ve memurların sayısıyla ilgili eleştirmedi. Ancak bütün Avrupalılar bana neden bu kadar asker hapiste ve neden bu kadar memur görevden alındı diye sordu. Bir yargıda bulunmak için sahada yaşadığımız olayları görmek gerekiyor. Meclis ve MİT bombalandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi savaş uçakları tarafından hedef alındı. 6 kişi şehit oldu. Batılı yöneticiler empati yapmak yerine ters bir reaksiyon gösterdiler. Bu bizi üzdü, bu kabul edilemez.”



İLİŞKİLERDE YENİ AŞAMA


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bugün gerçekleşecek görüşmeye ilişkin bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, “Putin sizce doğulu mu? Rusya Federasyonu hem Avrupalı hem de Asyalı bir ülkedir. Batı dünyası onu dışlamaya çalıştı biz değil. Rus uçağı kazasını yaşamıştık ancak bu ziyaret darbe girişiminden önce planlanmıştı. Bu görüşme ilişkilerimizde yeni bir aşama anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.



#Recep Tayyip Erdoğan
#Vladimir Putin
#FETÖ
#Le Monde
8 yıl önce