|

Bin 300 yeni soru hırsızı

FETÖ’nün soruları çaldığı 2009 Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavı soruşturması derinleştirildi. “Hatalı soruda birleşme”, “önceki yıllardaki başarı durumu” ve “Polis Akademisi ile MEB’in hazırladığı sorulardaki başarı oranı farkı” gibi kriterleri gözeten savcılık, ilk etapta bin 300 şüpheliyi tespit etti.

Osman Özgan
04:00 - 19/03/2019 Salı
Güncelleme: 03:13 - 19/03/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Devletin kılcal damarlarına sızan FETÖ’nün soru hırsızlarının tespitine yönelik soruşturmalar sürerken, 2009 Polislikten Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavı sorularının çalınmasıyla ilgili soruşturmada dikkat çekici ayrıntılara ulaşıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ’nün soru hırsızlığına ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında, son olarak 2010 Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavı ile ilgili 130’u aktif görevde bin 112 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiş, 76 ilde 806 kişi gözaltına alınmıştı. Bunlardan 200’ü itirafçı olup soru hırsızlığını anlatmıştı. Şüpheliler yönünden soruşturma sürerken, 2009’daki sınavla ilgili soruşturma da derinleştirildi.

KRİTERLER ELE VERDİ

Söz konusu sınava ilişkin bilirkişi raporu alan savcılık, belirlenen kriterlere göre şüphelileri tek tek tespit etti. Bu kriterlerin başında hatalı olduğu gerekçesiyle iptal edilen soruya aynı yanıtı vermek geldi. 2010’daki sınavda olduğu gibi 2009’daki sınavda da adayların önemli kısmının hatalı soruda birleştiği görüldü. Bilirkişi raporunda bu durumun ‘imkansız’ olduğu vurgulanırken, yine adayların zor olan soruların tamamına doğru yanıt verdiğine dikkat çekildi. Adayların bir önceki yıllarda girdiği sınavlar da mercek altına alındı. Önceki yıllarda başarısız olan adayların, 2009’daki sınavda ‘olağan dışı başarı’ gösterdikleri kaydedildi. Bu durumun ‘şüpheli’ olduğu aktarıldı.

MEB’İN SORULARINDA ÇAKILDILAR

Sınavdaki 100 sorudan 80’i Polis Akademisi Başkanlığı, 20’si ise Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanıyor. FETÖ’cü polislere verilen soruların Polis Akademisi Başkanlığı’nca hazırlanan sorular olduğu belirlenmişti. Bunu dikkate alan savcılık, Polis Akademisi ile MEB’in hazırladığı sorulardaki başarı oranları farkını mercek altına aldı. Adayların, MEB’in hazırladığı 20 soruda yanlış sayısının fazla olduğu belirlendi. 2009’daki adayların durumunu tüm bu kriterlere göre titizlikle inceleyen savcılık, ilk etapta bin 300 civarında şüpheliyi tespit etti. Şüphelilerin çoğunun 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra çıkarılan KHK’lar ile ihraç edildiği öğrenildi.

  • Derin soruşturma
  • 2009’daki sınava ilişkin operasyon için 25 Ocak 2019’da düğmeye basılmış ve 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soru hırsızı şüpheliler hakkında, “FETÖ üyesi olmak, zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik ve zincirleme şekilde nitelikli dolandırıcılık” suçlarından soruşturma yürütülüyor.

#​FETÖ
#Sınav
#MEB
#Polis Akademisi
5 yıl önce