|

Bu bayram evdeyiz: Cumhurbaşkanı Erdoğan bayramdan, camilerin açılışına kadar çok sayıda konuya açıklık getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kovid-19 önlemleri kapsamında Arefe günü ve Ramazan Bayramı’nda toplam 4 gün sokak kısıtlaması getirildiğini açıkladı. Yasak daha öncekiler gibi sadece büyükşehirlerle sınırlı kalmayarak tüm Türkiye’de geçerli olacak. Okullar ise Eylül ayında açılacak.

Haber Merkezi
01:00 - 19/05/2020 Salı
Güncelleme: 01:42 - 19/05/2020 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı 8. kez video konferans yöntemiyle yapıldı. Tarabya’daki Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen ve 3 saat 40 dakika süren toplantının ardından Erdoğan, önemli mesajlar verdi:

Sağlık Bakanlığımız bünyesinde faaliyet göstereren Bilim Kurulu çerçevesinde normalleşme takvimini adım adım gerçekleştireceğiz. Tüm sektörlerde ilgili normalleşme planının hayata geçirilmesinde husus yayınlandı. İş yerlerinin giriş saati kullanım alanı, müşteri sayısını gösteren bilgilendirme asılacaktır. 23-24-25-26 Mayıs tarihlerinde 81 ilimizin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. Yarın gençlerimizle ilgili esneklik yine uygulanacaktır. 15 ilimiz için geçerli olan şehirler arası seyahat kısıtlaması, 15 gün süreyle uzatılmıştır.



OKULLAR EYLÜL’DE AÇILACAK
  • 29 Mayıs Cuma günü öncelikle valilikler ve müftülüklerle ilgili şartları uygun camilerleri ibadete açıyoruz. Bu cemaatle namazı tabiki kurallar içerisinde ifa edeceğiz. Yeni eğitim öğretim yılı Eylül ayında başlayacaktır. Kreşler ve gündüz bakım evleri 15 Haziran’da faaliyete geçecektir. Açık cezaevlerinde olup da salgın sebebiyle izne gönderilmiş bulunan 60 bin mahkumun mayıs sonunda dolan izin süreleri 2 ay süreyle uzatılmıştır. Çarşamba günü 23. dönem adli yargı hakim savcılarımızın kura törenine video konferans yöntemiyle katılacağız.
  • Bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın her biri sorumluluk alanlarıyla ilgili yoğun çalışmalar sürüdürüyor. Salgın sonrası ekonomik ve siyasi iklimin planlarını şimdiden yapmaya başladık. Üretimde, ihracatta, istihdamda kaybettiğimiz her şeyi çok daha kısa sürede geri alma niyetindeyiz.


TÜRKİYE İLE HESAPLAŞMAYA KALKANLARA BEDELİNİ ÖDETİYORUZ

2018 Ağustosunda maruz kaldığımız sinsi saldırının ardından aldığımız tedbirler sayesinde bu atağı boşa çıkardık. Ülkemize karşı ekonominin kurallarıyla izah edilemeyecek bu tür kumpaslara girişerek Türkiye ile hesaplaşmaya kalkanlara da bunun bedelini ödetiyoruz. Türkiye güçlü bir tarihi arka plana sahip, askeri alanla destekleyerek farkı bir boyuta yükselmiştir. Dünyanın yeni bir değişimin olduğu açıkça ortayken Türkiye’ye karşı eli kanlı teröristlerin, çıkarcı lobilerin yanında yer alanların bir an önce gerçekleri görmesini diliyoruz.



İNŞAYI HIZLA TAMAMLAYACAĞIZ

Yeni dönemde tüm bu hakikatler ışığında güçlü Türkiye’nin inşasını hızla tamamlayacağız. Milletimizin ve tüm gençlerimizin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı tebrik ediyorum. Bundan 101 yıl önce bir 19 Mayıs günü Samsun’a ayak basarak istiklal mücadelesinin ilk adımını atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tüm Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı tazimle yad ediyorum.

Bitmesini bekleyemeyiz

  • Salgınla mücadelenin başarıyla sürdüğünü belirten Erdoğan, “Küresel düzeydeki salgın tehdidinin ortadan kalkması sorunun tüm dünyada çözümüyle mümkündür. Türkiye olarak salgının bitişini bekleyemeyiz. Yapmamız gereken hayatımızı salgın gerçeğine göre yeniden düzenlemektir. Maske kullanmayı alışkanlık haline getireceğiz. Sokakta, işyerinde, sosyal hayatın her alanında insanlarla aramızda en az 1,5-2 metre fiziki mesafe bırakmaya özen göstereceğiz. Maske, mesafe ve temizlik üçlüsü artık hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelecektir” dedi. Başakşehir Şehir Hastanesi’ni Japonya Başbakanı Abe ile birlikte perşembe günü açacaklarını vurgulayan Erdoğan, hastanenin isminin ise Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olacağını söyledi.

Putin’le Suriye görüşmesi


Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleşen görüşmede, koronavirüs ile mücadelede işbirliği imkanları ve salgın sonrası dönemde atılacak adımların yanı sıra Suriye başta olmak üzere bölgesel meseleler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dün saat 14.30'da gerçekleştirilen görüşmede, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede işbirliği imkanları ve salgın sonrası dönemde atılacak adımların yanı sıra Suriye başta olmak üzere bölgesel meseleler ve ikili ilişkiler ele alındı.

Adım adım normalleşme

Erdoğan, "Cumhurbaşkanı Yardımcılığımızın koordinasyonuyla ve Sağlık Bakanlığı ve kurumlarımızla işbirliğinde normalleşmeyi adım adım hayata geçiriyoruz. 1 haftalık dönemde bazı illerimizdeki küçük sıkıntılar dışında uygulamanın sorunsuz yürüdüğünü görüyoruz. Bir önceki hafta şehirlerarası giriş çıkış yasağını kaldırdığımız 7 ilimize, geçtiğimiz hafta 9 ilimizi ilave etmiştik. Halen 15 ilimizde Cumartesi gününden beri devam eden ve yarın gece sona erecek olan sokağa çıkma sınırlamasına riayet eden vatandaşlarımıza sabırları ve anlayışları için teşekkür ediyorum" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:



"Çay hasadı için Karadeniz'e gitmek isteyen vatandaşlarımız yarın (bugün) gece sokağa çıkma sınırlandırılmasının bitişiyle gidebileceklerdir. Tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret faaliyetleriyle ilgili her hususta vatandaşlarımıza kolaylık gösteriyor destek veriyoruz. Salgın döneminde alınan tedbirlerden olumsuz etkilenen vatandaşlarımızı da ihmal etmiyoruz. Sosyal koruma kalkanı ile yaklaşık 5,5 milyon dar gelirli vatandaşımıza biner lira nakit desteği sağladık. Yine kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği ve nakit desteği ile 4,5 milyonu aşkın vatandaşımıza 6 milyar lira kaynak aktardık. Yaklaşık 10 milyon vatandaşımıza 11,5 milyar lira karşılıksız nakit desteği vererek bu zor günde milletimizin yanında olduğumuzu gösterdik."

Milletimiz hesabını sandıkta kesecek

  • Erdoğan, Vefa Sosyal Destek gruplarına saldırılara sert tepki göstererek, “İçişleri Bakanlığımız tarafından oluşturulan Vefa Sosyal Destek gruplarına PKK’lıların Van’da yaptığı eylem ile CHP’lilerin Adana’da gerçekleştirdiği saldırı aynı gayeye yöneliktir. Varlık sebeplerini bu milletin yokluk ve acı çekmesine bağlayanların artık makyajları yetmiyor. İnsanların işine, aşına, ekmeğine, sağlığına gösterdiğimiz hasssasiyetle özellikle buna tahammül edemeyen kirli zihniyet iki olayda kendini açıkça ifşa etmiştir. Siyasette kurdukları ittifakı sahada devlete saldırmak üzere genişletenlerin hesabını milletimiz sandıkta görecektir. Eli kanlı teröristler ve uzantılarıyla gizli açık ittifaklara girenlerin yakasından milletimizin eli eksik olmayacaktır” dedi.
  • Erdoğan, “Samimi mücadelemizi en ağır ifadelerle itham edenlerin bugün üç beş milletvekilliği ve belediye başkanlığı için düştüğü zilleti takip ediyoruz. Milletvekili pazarı kurmaktan terör örgütleriyle ittifaka, ülkesini yurt dışında karalamaya kadar her türlü kepazeliği sergileyenler için yolun sonu görünmüştür. Ülkenin ortak değerlerini istismar edenlerin foyaları birer birer ortaya çıkıyor. Türkiye önümüzdeki dönemde sadece salgını yenmekle ve 2023 hedeflerine ulaşmakla kalmayacak aynı zamanda bu hastalıklı siyasetçilerden kurtulacaktır” diye konuştu.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Ramazan Bayramı
#Sokağa çıkma yasağı
#Koronavirüs
#Tedbir
#Cami
#Seyehat
#Okul
#Eğitim
4 yıl önce