|

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Konseyi Zirvesi'nde konuştu: Tarihi kararlara imza atılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi'nde konuştu. Burada önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan "Toplam ticaret hacmimiz yaklaşık 21 milyar dolar değerinde seyrediyor. Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı süratle artırmalıyız. Tarihi kararlara imza atacağımız zirvenin ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise "Azerbaycan'ın dünyada yalnız olmadığını ve Türkiye'nin her zaman yanında olacağını gösterdi" diye konuştu.

14:58 - 12/11/2021 Cuma
Güncelleme: 15:54 - 12/11/2021 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Konseyi Zirvesi'nde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Konseyi Zirvesi'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi'nde konuştu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Türk Konseyi'nin 8. zirvesi vesilesiyle İstanbulumuzda sizleri misafir etmekten büyük bir bahtiyarlık duyuyorum.
Tarihi kararlara imza atacağımız zirvenin ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Salgın karşısında verdiğimiz ortak mücadele bir başarı örneğidir. Bugün ayrıca katkılarınızla hazırlanan 2040 vizyon belgesini uygulamaya alacağız. Siyasi ve toplumsal dayanışmamız gibi iktisadi ve ticari işbirliğimizi de müşterek adımlarla güçlendirmeliyiz.

Toplam ticaret hacmimiz yaklaşık 21 milyar dolar değerinde seyrediyor. Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı süratle artırmalıyız. Kara hava ve deniz yollarıyla birbirimize sımsıkı şekilde bağlanamazsak istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Uluslararası yük taşımacılığı anlaşmasını bir an önce imzalamalıyız.

Sayın Binali Yıldırım'ı Aksakallar Konseyi'ne Türkiye'nin Aksakalı olarak atadık. Bu görevde kendisine başarılar diliyorum.

"TÜRK DEVLETLERİ SİVİL KORUMA TEŞKİLATI KURULMASINI TEKLİF EDİYORUZ"

Paris İklim Anlaşmasını onaylayıp yürürlüğe koyarak yeni bir dönemin kapılarını açtık. Dönem başkanlığımız süresince yoğun çaba harcayacağız. Önümüzdeki süreçte şehirlerimizi yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanarak akıllı şehirlere dönüştürmeliyiz.

  • Yeşil büyümeye yönelik ortak projelere birlikte imza atmalıyız. Küresel ısınmanın da etkisiyle doğal afetlerin sayısının katkısıdır. Yaz aylarında yaşadığımız büyük yangınların süresinde bizimle dayanışma gösteren bütün ülkelere teşekkür ediyorum. Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Koruma Mekanizması kurulmasını teklif ediyoruz.

Terörün her türlüsüyle mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız. Bu nedenle işbirliğimizi artırmalı ve birlikte hareket etmeliyiz. Teşkilatımızın gözlemcilik statüsü ve kararları da bugün kabul edeceğiz. Aile resmimizin daha da zenginleşmesi için KKTC'yi de aramızda görmeyi canı gönülden arzu ediyoruz.

Dört yıldır ülkemizde başarıyla düzenlenen Teknofest'i gelecek yıl Azerbaycan'da gerçekleştireceğiz.


KARABAĞ ZAFERİ

Sayın Aliyev, dirayetli liderliğinizle Karabağ'daki işgale 44 gün gibi kısa sürede son verilmiştir. Bu tüm türk dünyası için büyük önem taşımaktadır. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü yeniden sağlaması Türk dünyasının birliğini pekiştirmiştir. Karabağ zaferi bölgemizde özlemini duyduğumuz kalıcı barışa giden yolun da önünü açmıştır. Aliyev'e Türk Dünyası Ali Nişanı'nı takdim etmekten derin bahtiyarlık duyuyorum.


ALİYEV: TÜRKİYE BİZİ YALNIZ BIRAKMADI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de düzenlenen zirvede konuştu. Açıklamanın öne çıkan başlıkları şöyle:

Azerbaycan'ın dünyada yalnız olmadığını ve Türkiye'nin her zaman yanında olacağını gösterdi.

Bugün Türk dünyası ülkeleri arasında ortak bir vizyonumuz var. Bu ortak vizyonun sağlam bir temele oturması gerekiyor.

Halklarımız arasındaki bağlar her geçen gün güçleniyor. Bu dönem başkanlığında eminim ki tüm hedeflere ulaşılacak.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Demokrasi ve Özgürlükler Adası
#Türk Konseyi
2 yıl önce