|

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açık ve sert mesaj: Dökülen her damla kana ortaksınız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin son gününde düzenlediği basın toplantısında terör örgütü PKK ile birlikte, arkasındaki güçlerin de Beyoğlu'ndaki saldırıdan sorumlu olduğunu belirterek, "DEAŞ'la mücadele bahanesi altında terör örgütüne destek verenler de dökülen her damla kana ortaktır” dedi.

03:01 - 17/11/2022 Perşembe
Güncelleme: 05:15 - 17/11/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin son gününde basın toplantısında konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin son gününde basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin son gününde Bali Uluslararası Konferans Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. İstiklal Caddesi'nde pazar günü meydana gelen terör saldırısı sonrasında doğrudan telefon ve mesaj yoluyla taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletenlere teşekkür eden Erdoğan, şunları kaydetti:

TERÖRİSTLER ACI AKIBETTEN KURTULAMAYACAK

"2'si çocuk, 6 sivilin hayatını kaybettiği bu alçak saldırı, terörün kanlı ve çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. DEAŞ'la mücadele bahanesi altında terör örgütüne destek verenler de dökülen her damla kana ortaktır. Bölücü terör örgütü, Suriye ve Irak'ta köşeye sıkıştıkça çaresizliğini bu tür kalleş eylemlerle gizlemeye çalışmaktadır. Ne yaparlarsa yapsınlar, kimin arkasına saklanırsa saklansınlar teröristler kendilerini bekleyen acı akıbetten kurtulamayacaklardır. Nitekim emniyet birimlerimiz, hain saldırının faili olan teröristi ve işbirlikçilerini kısa sürede yakalamışlardır.

BÖLGEMİZDE TERÖRE YER YOK!

Ülkemizin ve bölgemizin geleceğinde terörün hiçbir türlüsüne yer olmadığının altını tekrar çizmek istiyorum. Terör tehdidini kaynağında bertaraf etme stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Tüm dost ve müttefiklerimizin de Türkiye'nin bu haklı mücadelesine samimi desteğini bekliyoruz. Bir kez daha terör saldırısında vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyor, yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum."

TÜM DÜNYA BUNU BÖYLE BİLSİN

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'daki terör saldırısının ardından sınır ötesi bir harekatın gündeme gelip gelmediğiyle ilgili soruyu cevaplarken "Şu anda sorgulamalar, soruşturmalar devam ediyor. Bildiğiniz gibi 81 yaralımız vardı. Şu anda bu yaralı sayısı 25'e düştü, diğerleri taburcu edildi. Tabii 6 vefat var ve bu sorgulamalar neticesinde nereye uzanıyor, bunların araştırılması yapılıyor. Bu araştırma neticesinde de ne gerekiyorsa onu yapmakta kararlı olduğumuzu tüm dünyanın bilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

11 MİLYON TON TAHIL SEVKİYATI

Ukrayna'da, ihtilafın ilk gününden bu yana savaşın kazananının, adil bir barışın ise kaybedeninin olmayacağı düşüncesiyle hareket ettiklerini aktaran Erdoğan, şu ifadelere yer verdi: "Taraflar nezdinde bu anlayışla pek çok kolaylaştırıcı ve arabulucu nitelikte girişimde bulunduk. Tarafları pek çok defa aynı masa etrafında bir araya getirme başarısını sergiledik. Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'le birlikte Karadeniz'de tahıl koridorunu inşa ettik. Bu şekilde gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağladık. Şimdiye kadar yaklaşık 11 milyon ton tahılın dünya pazarına girmesini temin ettik. Mutabakatın kesintisiz işlemesi ve ayrıca tahılın Afrika başta olmak üzere en fazla ihtiyacı olan ülkelere ulaşımı için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz."

Barışın yolu diyalogdan geçiyor

  • Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile tahıl anlaşmasının genişletilmesi ve süresinin uzatılmasıyla ilgili herhangi bir görüşme yapıp yapmadıkları sorusu üzerine, şunları kaydetti: "Görüşmelerimiz sürekli devam ediyor ve şu an itibarıyla devam edeceği kanaatindeyim. Herhangi bir sıkıntı burada yok. Döner dönmez yine başta Sayın Putin olmak üzere görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Çünkü barışın yolu diyalogdan geçer ve biz bu konuda bir defa özellikle kararlı olduğumuzu hep söyledik, söylemeye devam ediyoruz ve bu sürecin devam etmesi zaten tüm dünya için geçerli olan bir şeydir ve daha önce de Sayın Putin ile yaptığım görüşmelerde bunun ışıklarını gördüm. (Tahıl koridoru) Sayın Putin ile bu görüşmeleri yaparak, gübre ve amonyak nakliyatını da ele alacağız, görüşeceğiz ve süreyi de en azından 1 yıla çıkarmanın gayreti içerisinde olacağız."

Liderler tahıl koridorunu görüşebilir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerekmesi halinde kısa süre içerisinde tahıl koridoru hakkında görüşebileceğini söyledi.

Gelen uçaklar kâr etmez!

"Yunanistan'ın Doğu Akdeniz ve Ege adaları konusundaki açıklamaları" ile ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmede Yunanistan'daki Amerikan üslerinin sayılarının artırılmasının değerlendirilip değerlendirilmediğine yönelik sorular üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Yunanistan'ın bu tür davranışları, yaklaşımları benim her zaman söylediğim 'bir gece ansızın gelebiliriz' kelam-ı kibarımı asla geriye götürmez. O benim için kelam-ı kibardır. Dolayısıyla bir gece ansızın yine gidebiliriz. Onun için Yunanistan'da 2, 3 isim var ki rahat durmuyor.

BU İŞ KÜREK İŞİ DEĞİL YÜREK İŞİDİR

Bunlar devamlı bu tür açıklamaları yapıyor. Hadlerini bilmiyorlar. Biz bu noktada diyoruz ki 'Komşu, komşuluk hukukunu bil, bizimle fazla dalaşma. Türkiye nerede, sen nerede? Buna dikkat et. İstediğin kadar o adaları doldur, bunların hiçbiri sana bir fayda sağlamayacaktır. Burada Türkiye var. Onun için de yerini, yurdunu iyi bileceksin'. Zaten geçmişini okursa, tarihi incelerse gayet iyi orada görecektir. Gelen uçaklar, silahlar, şunlar bunlar kar etmez. Bu iş kürek işi değil, yürek işidir."

Polonya’ya düşen füze araştırılmalı

  • Erdoğan, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köyüne isabet eden füzeleri de değerlendirdi. "Rusya'nın bizimle alakası yok sözüne saygı duymak zorundayım" ifadesini kullandı. Erdoğan, “Ben, Rusya'nın yaptığı açıklamaya doğrusu saygı duymak durumundayım. Rusya'nın 'Bizimle bu işin alakası yok' demesi bizim için önemli. Bütün bunların yanında sabah yine (Almanya Başbakanı) Olaf Scholz ile yaptığımız görüşmede, bunun detay araştırmalarının yapılması gerekiyor, böyle bir kararı vermenin doğru olmayacağını o da söyledi. Rusya'nın 'Bizimle alakası yok' ve Biden'ın da 'bu füzelerin Rus yapımı olmadığını' açıklamış olması, herhalde bunun Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir. Bu, bir teknik arıza olabilir veya farklı olabilir, onun için inceleme araştırma şart."

Biden olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi

ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşme hatırlatılarak, F-16 tedarik programı çerçevesinde yapılan son seçimlere ilişkin değerlendirmeleri sorulan Erdoğan, "Öncelikle F-16 konusunda Sayın Biden olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi. Cumhuriyetçiler ile daha önce New York'ta yaptığım görüşmelerde de Cumhuriyetçilerin bu konuya olumlu yaklaştığını, özellikle orada kendilerinden dinledim." değerlendirmesinde bulundu.

FARKLI BİR IRKÇILIĞIN İÇİNDESİNİZ

Türkiye'nin Ege, Suriye ve Irak'ta "agresif" bir politika izlediği iddiasına ilişkin soruya Erdoğan, "Amerika'da yaşayan bir Türk olduğunuzu söylediniz. Buna pek inanmıyorum. Farklı bir herhalde ırkçılığın içindesiniz. Çünkü sorduğunuz soru bunu aynen ortaya koyuyor. Bizim Kuzey Irak'ta veyahut da Suriye'nin güneyinde oradaki Kürtlerle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımızla bu tür bir sorunumuz olmadığı gibi" yanıtını verdi.

G20’de diplomasi trafiği

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Endonezya’nın Bali adasında yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. Erdoğan’ın Bali’deki ilk teması, zirveye ev sahipliği yapan Endonezya’nın Devlet Başkanı Joko Widodo ile oldu. Zirvenin düzenlendiği Apurva Kempinski’de, Widodo ile görüşen Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nin birinci oturumu öncesinde ise liderlerle ayaküstü sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile ayrı ayrı sohbet etti. Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile de seçilmesinin ardından ilk kez görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, Macron ile de bir araya geldi. Liderler, tahıl koridoru için Erdoğan’a teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Meloni ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

KKTC için kimseden icazet almayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’nin Türk Devlet Teşkilatları (TDT) Zirvesi’nde gözlemci üye olmasına ilişkin, “Kuzey Kıbrıs ile ilgili bizim Türk Devletleri Teşkilatı’nda aldığımız karar geçerlidir ve bu kararla ilgili herhangi bir yerden, herhangi ülkeden icazet almamıza da gerek yoktur. O iş bitmiştir” dedi.

Karakoç için anma mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Kasım 2021’de vefat eden şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç’u andı. Erdoğan, sosyal medya hesabından, “Diriliş şairimiz Sezai Karakoç beyefendiyi ahirete irtihalinin yıl dönümünde saygı ve rahmetle yad ediyorum.” paylaşımı yaptı.

#Recep Tayyip Erdoğan
#G-20
#Tahıl Koridoru
#DEAŞ
#Taksim
#PKK
1 yıl önce