Darbe iddiaları dururken gazeteciler yargılanıyor
00:00, 20/09/2007, PerşembeG: Güncelleme: 02:57, 20/09/2007, Perşembe
Yeni Şafak
Darbe iddiaları dururken gazeteciler yargılanıyor
Nokta'da yayınlanan 'Darbe günlükleri' davası başladı. Nokta dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Görmüş'ün avukatı Ümit Kardaş, "Demokrasi ile yönetilen bir ülkede darbe iddiaları araştırılacakken böyle bir davanın açılmış olması dikkat çekici" dedi
'Sarıkız' ve 'Ayışığı' adlı 'darbe' günlüklerini yazdığı iddia edilen dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek tarafından, kapanan Nokta dergisi hakkında açılan dava başladı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş'ün avukatları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkökün tanık olarak dinlenmesini talep etti. Günlükleri yayınlayarak Özden Örnek'e hakaret ve iftira ettiği gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması, dün Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
DEMOKRASİ AYIBI
Duruşmaya, 6 yıl 8 ay hapsi istenen Alper Görmüş ile avukatları Ümit Kardaş, Filiz Kerestecioğlu ve Özden Örnek'in avukatı Dinçer Eskiyerli katıldı. Görmüş'ün avukatları, Nokta'da yayınlanan günlüklerin daha önce 'denizciler.com' adlı bir internet sitesinde de yayınlandığını hatırlattı. Avukat Ümit Kardaş, "Demokrasi ile yönetilen bir ülkede darbe iddialarının araştırılması gerekirken böyle bir davanın açılmış olması dikkat çekici. Hükümetin elinde olduğu anlaşılan günlüklerin Başbakanlık'tan istenmesini talep ederiz" dedi.
Avukatlar, darbe iddialarıyla ilgili olarak, "Bunların hepsini biliyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Zamanı gelince konuşurum" diyen eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, "Günlükler hükümetin elinde" diyen Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Aslı Aydıntaşbaş, Radikal yazarı Murat Yetkin, Star yazarı Şamil Tayyar, Milliyet yazarı Hasan Cemal ve Hürriyet yazarı Enis Berberoğlu'nun 'darbe' haberinden sonra yazdıkları yazılardaki ifadeleri nedeniyle tanık olarak dinlenmelerini istedi. Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı'ndan konuyla ilgili işlem yapılıp yapılmadığının öğrenilmesi, Başbakanlığa yazı yazılarak, Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklerin olup olmadığının sorulması varsa onaylı fotokopisinin istenmesini talep ederek, duruşmayı 29 Şubat 2008'e erteledi.
BELGELER AÇIKLANMALI
Örnek'in avukatı Eskiyerli, Görmüş'ün haberlerle ilgili elindeki belgeleri ortaya koymakla yükümlü olduğunu söyledi. Haberin daha önce bazı sitelerde yayınlanmış olmasının 'afaki' bir durum olduğunu iddia eden Eskiyerli, "Kime ait olduğu belli olmayan sitelerde her gün pek çok yazı yazılmaktadır. Şu biliyordu, bu biliyordu şeklinde tanık dinletilmesini kabul etmiyoruz" diye konuştu.
Amaç iftira değildi
Kendisine yönelik suçlamaları kabul etmeyen Alper Görmüş, savunmasında davalık haberi kaleme aldığını belirterek, "Haberin yayınlanma kararını ben verdim. Günlük 3 bin sayfalıktı. Biz sadece kamuoyunu ilglilendiren 60 sayfalık bölümü yazdık" dedi. Görmüş, "Şayet niyetim şikayetçiye iftira atmak ya da ona hakaret etmek olsaydı, günlükte daha kişisel siyasal bağlantıları olan bölümleri yayınlardım. Haber kaynağımı açıklamayacağım. Günlük Başbakanlık'tan istensin. Günlüğü mahkemeye verip vermeyeceğimi sonra belirteceğim" diye konuştu.
Başlıklar :
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.