|

Deniz fenerleri para basıyor

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, tarihi özelliğe bulunan deniz fenerlerini vatandaşlarla buluşturmak için başlatılan proje kapsamında şuana kadar 18 deniz fenerinin gerekli şartları yerine getiren kişilere kiralandığını belirterek, “Bu projeden de şuana kadar 1 milyon TL gelir elde edildi” dedi.

İha
00:00 - 3/10/2009 Cumartesi
Güncelleme: 09:35 - 3/10/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Deniz fenerleri para basıyor
Deniz fenerleri para basıyor

Deniz fenerlerinin gemilere yön gösterme konusunda görevlerine devam ettiğini belirten Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, “Türkiye genelinde 428 deniz fenerini işletiyoruz. Bütün fenerlerimizde faal durumda çalışıyor. Ulaştırma Bakanımızın Binali Yıldırım'ın da dediği gibi denizci millet lafla olmaz. Bende denizciyim ve Uzakdoğu kaptanıyım. Bizlerde bünyemiz altında bulunan fenerlerimizi halkımızla buluşturmak istedik. Fenerlerin kullanımı fikri Ulaştırma Bakanımızın bir fikriydi. Bizde bunu hayata geçirdik. Bu kapsamda Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Sivrice köyünde bulunan ve 1850'li yıllarda yapılan Sivrice Deniz Feneri gibi Türkiye genelindeki 18 feneri ilgili şartları yerine getirenlere kiraladık. Kiraya verdiğimiz fenerlerin bir kısmı sosyal içerikli olurken, bir kısmı da restoran, ev olarak kullanılıyor. Daha doğrusu hayalinde yaşatıp etrafı çevrili kapalı olan fenerlerin içine şimdi insanlar giriyor. Böylece fenerler halkımızla buluşuyor. Projemiz buydu. Bu başardığımızı umuyorum. Şuana kadar 18 adet fenerimizi 10 yıllığına kiralama yoluyla verdik. Bu fenerleri açık artırma suretiyle kiraya veriyoruz. Her isteye bir fener verilmiyor. Feneri kiraladıktan sonra bir şartımız daha oluyor. O da fenerin tarihi dokusuna kesinlikle zarar verilmemesi gerekiyor. Bu iki şartımızı taşıyan vatandaşlarımıza fenerlerimizin kiralanma yolu açık. Kiralanacak fener sayısının arttırılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan da müsaadelerini alıyoruz. Tarihi dokuya zarar verilmeden yapılacak bu çalışma süreç içinde devam edecek” dedi.

Proje kapsamında vatandaşları fenerlerle, denizle buluşturdukları gibi 1 milyon TL'nin üzerinde gel elde ettiklerini de belirten Orakçı, “Projemizin ana maksadı gelir elde etmek değil. Bizim buradaki asıl amacımız hem halkımızı fenerlerle buluşturmak, hem de istihdam oluşturmaktı. Bazı kiraladığımız fenerlere baktığımızda da 100'ün üzerinde insanımız fener maksatlı olan bu yerlerde iş imkanına kavuşmuş oldu. Bu fenerler daha önce nostaljik açlı çalışan fenerlerdi. Burada bir fenercimiz bulunuyordu. Bu kapsamda burada çalışan fenercilerimizi başka bir alana aldık. Bu anlamda da kamusal anlamda bir fayda sağlamış olduk. Mevcut fenerlerde artık uzaktan kumandaya geçip elektronik ortamda bunların çalışmasını kontrol eder hale geldik” dedi.

15 yıl önce