|

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İşgal edilmiş topraklarının tamamı Azerbaycan’a verilecek

Azerbaycan'daki temaslarının ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, işgal edilmiş topraklarının tamamının Azerbaycan’a verileceğini belirterek, "Rusya’dan gelecek heyetle yarın bu işin detaylarını konuşacağız. Ermenistan ateşkesi yine bozarsa bedelini öder" dedi.

09:14 - 12/11/2020 Perşembe
Güncelleme: 12:53 - 12/11/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki temaslarının ardından değerlendirmelerde bulundu. Azerbaycan'ı zafer dolayısıyla kutlayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"
Azerbaycan işgal edilmiş topraklar ve Karabağ konusunda hangi çözümü tercih ediyorsa biz Azerbaycan'ın yanında olacağız
. Bu süreçte de sürekli 'ateşkes, ateşkes' diyenlere de şu cevabı veriyorduk. Evet, ateşkes olsun ama ateşkesi bozanın kim olduğunu görüyorsunuz. Bir de ateşkes olduktan sonra ne olacak. Bu sorun çözülmediği sürece Azerbaycan'ın işgal edilmiş toprakları geri verilmediği sürece kalıcı ateş olmaz. Sorun çözülmediği sürece de gerginlik ve çatışmalar devam eder."

"Rusya'dan heyet gelecek"

Çavuşoğlu, son anlaşmayla işgal altındaki toprakların geri verilmesinin somut takvime bağlandığını belirterek, "
Denetim ve gözetleme merkezi Azerbaycan topraklarında, Azerbaycan'ın uygun gördüğü yerlerde olacaktır. Bu merkez önemli işlevler görecek. Mutabakatı ihlal eden eylemlerini tespit edecek. Tespit, gözlem, İHA ve diğer unsurlarla bölgeyi denetleyecek. Şikayet ve ihlaller olduğu zaman inceler.
Ateşkes ihlalini engellemeye yönelik tedbirler alır. Bunun oluşum ve çalışma esaslarını ortak çalışma grubu belirleyecek. Ama burada en önemlisi ev sahibi ülkenin verdiği yetkiler ve gösterdiği yerler, diğer detaylar kardeş Azerbaycan'la belirlenecek.
Azerbaycan nasıl isterse Azerbaycan'ın yanında olacağız. Atılacak adımları birlikte koordine edeceğiz
" dedi.

"Süreçten Minsk üçlüsünün ders çıkarması gerekiyor"

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bu süreçten Minsk üçlüsünün ders çıkarması gerekiyor, özellikle eş başkanların. Biraz önce Rusya'nın ateşkesteki rolüne vurgu yaptım. ABD'de de seçimler var.
Fransa'nın bu süreçte eş başkan olarak son derece yanlı ve olumsuz bir tavır sergilediğini görüyoruz. Hatta ateşkesten sonra bile taraflı, olumsuz açıklamalar yapıyorlar. İşte bu eş başkanların 30 yıldır sorunu neden çözemediğini gösteriyor. Tarafsız olmalılar. Fransa objektif ve dengeli tavır sergilemedi. Azerbaycan'ın olumlu tutumuna rağmen Fransa hep Ermenistan'ı desteklemeye devam etti.
Hatta Türkiye'yi suçlamaya kalkıyorlar. Bu tavır devam ederse bu tür ülkeler bu süreçten dışlanmak durumundadır.

"Ateşkesi bozarlarsa bedelini öderler"

Ateşkeste Ermenistan Başbakanı'nın imzası var mı? Var. En üst düzeyde yöneticinin imzası olduğu zaman o ülkeyi de bağlar. Ateşkesi yine bozarlarsa bedelini öderler.
"
  • Azerbaycan'a Türk askeri gönderilmesi yönündeki soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, "İhtiyaç duyulursa tezkere meclisten geçer. Söz konusu Azerbaycan olduktan sonra Gazi Meclisimizin de böyle bir talebi şevkle destekleyeceğini düşünüyorum" dedi.

#canlı
#çavuşoğlu
#bakü
3 yıl önce