|

Erdoğan'ın kararı Yavru Vatan'ın dertlerine derman olabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Resmi Gazete’de yayımlanan kararları arasından şüphesiz en dikkat çekici madde “Kıbrıs İşlerinin Koordinatörlüğü” oluşturulmasına ilişkin adımdı. Bölgedeki siyasi, ekonomik ve askeri denklemi doğrudan etkileyebilecek bu adımı değerlendiren uzmanlar Doğu Akdeniz’de yeni bir sürecin başlayacağı görüşünde. Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, söz konusu kararı “Yavru vatanımızın dertlerine derman olacak, Doğu Akdeniz’de umutlarımızı canlandıran bir model hayata geçiyor” cümleleriyle değerlendirdi.

13:40 - 6/07/2019 Cumartesi
Güncelleme: 13:48 - 6/07/2019 Cumartesi
IHA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın attığı son imza, KKTC'nin geleceği açısından da son derece önemli sonuçlar doğurabilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın attığı son imza, KKTC'nin geleceği açısından da son derece önemli sonuçlar doğurabilir.

Son dönemlerde Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri hiç şüphesiz Doğu Akdeniz. Bölgede sadece Rum yönetimi ve Yunanistan ile değil, ABD’den Fransa’ya İtalya’dan İsrail ve Mısır’a kadar oldukça geniş bir ittifaka karşı çıkarlarını korumaya çalışan Türkiye önemli kararlar almaya devam ediyor.

Sahadaki askeri varlığını aynı zamanda bürokratik kararlarla güçlendiren Türkiye’nin son hamlesi “Kıbrıs İşlerinin Koordinatörlüğü” oluşturulması yönünde oldu. Söz konusu oluşuma yönelik karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı ve Resmi Gazete’de yayımlandı.

"Tarihi bir adım"

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, söz konusu kararı "Kıbrıs’a ilişkin tarihi adımlar atılıyor” şeklinde niteleyerek, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti arasında sahil güvenlik alanında destek ve işbirliği protokolünün onaylanmasının üstünden bir hafta geçmeden Kıbrıs İşlerinin Koordinatörlüğü oluşturulması son derece önemli" şeklinde konuştu.


"Koordinatörlüğün kurulmasının nasıl bir etkisi olacak?" sorusuna da yanıt veren Kumbaroğlu, şunları söyledi:

"Bu koordinatörlükle birlikte Kıbrıs’a ilişkin konularda alınacak kararların hem tüm boyutlarıyla değerlendirileceği hem de çok daha hızlı ve etkin alınabileceği bir yapı oluşturuluyor.


"Havayı Türkiye lehine çevirebilir"

"Koordinatörlüğün özellikle enerji jeopolitiği ve diplomasisinde proaktif girişimleri ve etkin lobi faaliyetlerini desteklemesi ile Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lehine oluşan uluslararası destek koalisyonunu Türkiye ve KKTC lehine çevirmek mümkün.

Hatırlanacağı üzere dernek olarak KKTC için 'Monaco modelini' önermiş ve Dışişleri ile Savunma alanında Türkiye’ye bağlı bir yapı üzerinde durmuştuk. Bu adımla çok daha kapsamlı bir model hayata geçiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imza attığı bu karar, Yavru Vatanımızın dertlerine derman olacak, Doğu Akdeniz’de umutlarımızı canlandıran bir model."

#Türkiye
#KKTC
#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Gürkan Kumbaroğlu
5 yıl önce