|

FETÖ’cüyü ihraç yetkisi 1 yıl uzuyor

FETÖ’cülerin kamudan ihracını hızlandırmak için bakanlıklara verilen 3 yıllık OHAL yetkisi yeniden gündemde. FETÖ’cülere tahliye vaat eden CHP ile İYİ Parti, 31 Temmuz’da süresi dolacak düzenlemenin kaldırılmasını istiyor. Yetkinin 3 yıl uzatılması için teklif veren AK Parti ise süreyi 1 yıla çekme kararı aldı.

00:00 - 17/07/2021 Cumartesi
Güncelleme: 02:01 - 17/07/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Bülent Turan
Bülent Turan

15Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’in 18 Temmuz 2018’de kaldırılmasıyla birlikte kamu kurumlarından FETÖ’cülerin temizlenmesi için yasal düzenleme yapılmıştı. Söz konusu 7145 sayılı yasa, 31 Temmuz 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunda, FETÖ’cülerin Bakan onayı ile ihracına imkan tanıyan geçici düzenlemenin süresi 3 yıl olarak belirlenmişti. Bu süre 31 Temmuz’da doluyor. Söz konusu sürenin uzatılması için hazırlanan yeni düzenlemeyi de içeren torba kanun teklifi geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklifte deşifre olan örgüt mensuplarının ihracı, rütbelerinin alınması, mesleğe ilişkin unvanlarının kullanılmaması gibi bazı tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresinin 3 yıl daha uzatılması istendi.

OHAL’İ KALDIRAN PARTİYİZ

  • AK Parti, dün teklifin süresini 1 yıla çekme kararı aldı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, terörle mücadele kapsamındaki gözaltı sürelerinin uzatılması ve kamudaki ihraçlara ilişkin OHAL yetkisinin uzatılması süresini 3 yıldan 1 yıla indirdiklerini açıkladı. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Turan şunları kaydetti: “Muhalefetin ve kamuoyunun önerilerini dikkate alarak, 25 maddelik torba yasa teklifinin bazı maddelerini değiştireceğiz. Teklifin içinde OHAL ile ilgili 3 madde de var. Biz 2002 yılında iktidara geldiğimizde bölgesel olan OHAL’i kaldıran bir partiyiz. Biz aynı şekilde hain FETÖ’nün yapmış olduğu darbe girişiminden sonra FETÖ ile mücadele kapsamında Meclis’in de büyük çoğunluğunun verdiği destekle 2018’de OHAL’i kaldırmış bir partiyiz.”

3 YILDAN 1 YILA ÇEKİLDİ

Kamuoyundan gelen bazı çekinceleri dikkate aldıklarını ve yeniden değerlendirme yaptıklarını belirten Turan, “Tekrar görüştük tartıştık, tüm taraflarla anlaşarak TMSF’nin kayyum yetkileri 3 yıl uzamak durumunda; ancak terörle mücadele kapsamında 3 yıl olan gözaltı süresini revize ederek 1 yıla indiriyoruz. Kamu personeli ihracı ile ilgili 3 yıl olan teklifimizi de yine 1 yıla indiriyoruz. Bu adımı önemsiyorum. Haftanın başından beri muhalefet partileri, ‘AK Parti seçime OHAL’le gitmek istiyor, AK Parti OHAL’i sevdi, AK Parti OHAL’i sindirmek için OHAL’i seçimde kullanacak’ dedi. Artık bizi anlayın. Biz OHAL’i istemiyoruz ama Türkiye gerçekleri var. Türkiye’nin önünde hain FETÖ var. Sorunları var. Muhalefetin anlamsız yaklaşımını da ortadan kaldırdığımızı düşünüyorum. Bir derdimiz var, bu sinsi FETÖ’nün tek mensubu kalmadan çalışmaya devam etmek. Askeriye ve Emniyetimizin temizlenmesi için bunu görev biliyoruz” diye konuştu.

Gergerlioğlu’nda takdir AYM’nin

  • Açıklamaların ardından gündeme dair soruları yanıtlayan Bülent Turan, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı ardından yeniden Meclis’e dönen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu durumun, Türkiye’de yasama, yürütme ve yargının farklı çalıştığının, kuvvetler ayrılığının en güzel örneklerinden biri olduğuna dikkat çeken Turan şunları kaydetti: “Yargı kendi içerisinde bu dönüşümü sağlamış ve Gergerlioğlu’nun suçunun seçime engel olmadığına karar vermiştir. Bizim dışımızda işleyen bir konu. Takdir Anayasa Mahkemesi’nindir.”
#​FETÖ
#İhraç
#Yetki
3 yıl önce