|

İçişleri Bakanı Soylu: Gabar'daki yedi teröristten dördü etkisiz hale getirildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gabar Dağı'ndaki yedi teröristten dördünün bugün etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bakan Soylu, etkisiz hale getirilen teröristlerden ikisinin gri kategoride olduğunu belirtti.

21:38 - 10/01/2023 Salı
Güncelleme: 12:48 - 11/01/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 TV'nin canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Terörün dağlardan temizlendiğini vurgulayan Soylu, aralık ayında 11 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 2 teröristin ise ikna yoluyla teslim olduğunu bildirdi.

  • Bu ay da teröre yönelik operasyonların devam ettiğini söyleyen Soylu,
    "Eşi 10 gün sonra doğum yapacak teğmenimiz, bugün sıcak çatışmaya giriyor ve timiyle beraber 4 teröristi etkisiz hale getiriyor. Mağarayı tespit ediyorlar. 2'si gri kategoride olmak üzere 4 terörist etkisiz hale getirildi. Gabar Dağı'nda 7 terörist vardı, 4'ü gitti şimdi 3 kaldı."
    bilgisini verdi.


Türkiye'nin birçok bölgesinin teröristlerden temizlendiğinin altını çizen Soylu, muhalefetin terörü bitirmek amacıyla Meclis'e sunulan sınır ötesi tezkeresine "hayır" dediğini anımsattı.

Tunceli-Erzincan bölgesinde sadece 6 teröristin kaldığını ifade eden Soylu, "Türkiye dağlarında 120'nin altında terörist kaldı. Dışarıdan 66 terörist içeriye girmeseydi bugün 50-60'li rakamlardan bahsedecektik." diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hem terör hem de terörizmle mücadele ettiklerini dile getiren Soylu, terörü kaynağında yok ettiklerini anlattı.

"Biz, sadece PKK/KCK terör örgütüyle uğraşmadık"

Türkiye'nin terörle mücadelede tarih yazdığını kaydeden Soylu, "Biz, sadece PKK/KCK terör örgütüyle uğraşmadık. Fırat Kalkanı Harekatı, DEAŞ için yapıldı. Biz DEAŞ'a karşı da mücadele verdik, göğüs göğüse mücadele veren tek ülkeyiz. FETÖ ile de mücadele ettik. FETÖ'ye Türkiye'de diz çökerttik. Amerika ve Avrupa'ya rağmen diz çökerttik." değerlendirmesinde bulundu.

Batı Balkan rotasından Avrupa'ya giren kaçak göçmen sayısının 170 bin civarında olduğunu bildiren Soylu, hiçbir ülkenin göçü önleyemediğini ifade etti.

Türkiye'nin 10 yıl önce bir kilometre sınır duvarının dahi olmadığını anımsatan Soylu, "Bugün Türkiye'nin 1100 kilometrenin üzerinde sınır duvarı var." sözlerini sarf etti.

Türkiye'nin sınırlarını çok zorlu iklim şartlarında bile korunduğunu vurgulayan Soylu, "sınır namustur" diyenlerin hiçbirinin, samimi olmadığını belirtti.

Soylu, "bakanlığının sadece güvenlikçi politikalar izlediği" yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine, "Güvenlikçi politika izlemek yanlış bir şey değil ki. Demokrasiyi istismar etmek ve kullanmak yanlış. Hukuku bertaraf etmek yanlış. Güvenliğiniz olmasa şehirlerde yaşayabilir misiniz? O zaman karakolları kaldıralım. Polis silahlı gezmesin." dedi.

"Bayrağımıza olan sadakatimize halel getirmeyiz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Nuşirevan Elçi'nin, bir kanala verdiği röportaj esnasında Türk bayrağı olmamasına ilişkin düşüncesi sorulan Soylu, şunları kaydetti:

"Benim bayrağımdan ne istiyorsun? Burası Cumhuriyet Halk Partisi, ana muhalefet partisi. CHP'liler diyorsa ki 'Türk bayrağını kaldırmalarında bizim için problem yoktur' onlar için yoksa benim için var. Çünkü, bu siyasi partinin varlığının sebebi bu millettir. Bizim hayat bakışımızı, siyaset düsturumuzu beğenmeyebilirler ama kanunlarımıza, örfümüze, milli benliğimize, devletimize, bayrağımıza olan sadakatimize halel getirmeyiz. Onların da getirmemesi lazım."

Millet İttifakı'nın HDP'yi yanına alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçimlerde yenmek için "her yolu mübah" gördüğüne ilişkin görüşü sorulması üzerine Soylu, PKK'nın HDP'ye yeni seçim talimatının bulunduğu metni okudu.

"Bu PKK'nın Türkiye içi yeni yapılanması"
ifadesini kullanarak, PKK'nın Türkiye içi yapılanmasının grafiğini gösteren Soylu, grafikteki bir bölüme işaret ederek
"Şurası HDP'nin de içinde bulunduğu siyasi yapılanma. Bu talimat, en tepeden gidiyor. KCK Genel Başkanı Abdullah Öcalan adına, Apo adına KCK Genel Başkanlık Konseyinden gidiyor. Yani biraz önce Fransa'da Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan'ın başsağlığı dilediği yürütme kurulu üyesi olan KCK'dan, PKK'dan bu talimat Türkiye'deki meşru siyasi yapılarına gidiyor."
ifadelerini kullandı.

"Kimse Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bu tuzağa seyirci olmayacaktır"

Bakan Soylu, PKK/KCK terör örgütü mali alan yapılanmasına yönelik raporu gösterdi.

"Burada Karayılan'ın izni olmadan bir tek kör kurşunun bir taraftan bir tarafa gidebilmesinin mümkün olmadığı mahkemeye verilen bütün belgelerle sabittir." diyen Soylu, şöyle devam etti:

  • "Türkiye'nin nasıl bir tehlike ve tehdit altında olduğunu ifade etmek için söylüyorum. Kimsenin CHP'nin meşru siyasetine bir itirazı söz konusu değil. Kimse Ahmet Davutoğlu'nun, Ali Babacan'ın bizi beğenmeyerek başsağlığı dilemesine, kimse İYİ Parti'nin masa altında HDP ile söylediği sözlere kafasını eğerek oynaşmasına, kimse Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bu tuzağa seyirci olmayacaktır."

Soylu, "HDP sizce kapatılmalı mı?" sorusuna, "Eğer bir siyasi parti terörle irtibatı ve iltisakı, terörle iç içeliği ortadaysa, ortada bir anayasa varsa, ortada kanunlar varsa, ortada bir siyasi partiler kanunu söz konusuysa, ortada terörle mücadele kanunu varsa, Avrupa Birliği ne yapıyorsa Türkiye onu yapmalıdır. Bugüne kadar bu siyasi partiden, 'Siz terör örgütü PKK'nın mensubunuz' dediğimizde 'hayır' diye bir feryat duydunuz mu? Duyamazsanız, ürkerler çünkü. O parti terör örgütünün partisidir. Hukuk da gereğini yerine getirmelidir." yanıtını verdi.

Bakan Soylu sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP Genel Merkezi'nde konuşan kişi... CHP'lilere sormak lazım, Bakur Kürdistan neresi diye sormak lazım. Hangi gemiye binmek istiyorsunuz. Türk Bayrağı'ndan sıkılan ve utanan bir yapı var. Tayyip Erdoğan Türkiye Yüzyılı diyor. Dağlarda terörist kalmayacak diyoruz. Kendi uçağımızı şöyle imal edeceğiz diyoruz. Altay Tankı'mızı şu tarihte gerçekleştireceğiz diyoruz. Bu siyasi partinin altında söylenen sözün sonucu ne olacaktır? Söylenenleri kabul etmiyoruz diyeceksen konuşturmayacaksın. Kürt kardeşlerimizi istismar ederek Türkiye'de biten bir meseleyi tekrar gündeme sokmaya niçin arzu içerisindesin. Bunun sorumlusu bunu buraya oturtanlardır. Sadece bu değil. Ali Babacan'da Türklükten şikayetçi. Onun bir partilisi de hanımefendi anayasadan Türklüğü çıkaracağız diyor. Bunlar çok defa konuşuldu. Tekrar Türkiye'yi bu meselelerle meşgul etmek beyhudedir. Plastik bir tip olabilirsiniz ama millet yüzünüzün arkasını okuyabilecek bir haldedir. Niye hep Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü üzerinden bir tartışmayı kaşıyıp duruyorsunuz. HDP'lilerin meselelerinde ses çıkarmazlar. Sarılmanın nasıl olduğunu gösterirler.

TAKSİM'DEKİ PATLAMADA YENİ GELİŞME

Bilal Hasan'ı Edirne'den alıp yurtdışına çıkaran ekipten bir tanesinin Bulgaristan'da olduğunu tespit ettik. Bu akşam saat 18.00 sularında Edirne'den bize teslim ettiler. Bulgar Bakan ile görüştüm başka bir adreste bulmuşlar. Minnettar olduğumuzu kendilerine ilettik.

KCK'nın Türkiye siyasi sorumlusu halen HDP'de milletvekilliği yapıyor. Partinin kendi saymanını biz zati kendisi atıyor. Paranın nasıl gideceğini talimatla ortaya koyuyorlar. Arkadaşlarımızın başarılı çalışması sonucu... HDP'ye aktarılan Hazine yardımının ve kaynaklarının nasıl kullanıldığına yönelik.

POLİSLERİN ÇALIŞMA SAATLERİNE DÜZENLEME

15 Temmuz Türkiye'de kurumların travmasıdır. Arınma ve tasfiye süreci ortaya koymak durumundaydık. Kanunun bize yönlendirdiği şekilde adımlar dizisi söz konusu. Polis başarılı işler yaptı. 21 bin amir sınıfında kişi vardı 6 bin 700' düştü. Polis teşkilatı usta çırak teşkilatıdır. Şu hat koptu mu bu hattı inşa edilmesi 15 yıldır. Buna rağmen 130 binin üzerinde yeni polis aldık. Emniyet teşkilatının yarısına yakınında değişiklik söz konusu oldu. Bu zor dönemi karakoldan organize suç gibi önemli birimlerde önemli mücadele verildi. Dönem dönem sıkıntı çektiğimiz alanlar olmadı değil. Yıllardan beri gelen alışkanlıklar da var. Polisimizde yeni adım atıyoruz. Polis akademisiyle ilgili çalışma yaptık. Teftiş heyetlerimizi daha iyi noktaya taşımak için çalışmalar yaptık. 1 yıldır üniversiteden hocalarımızla sahada çalışma yaptık. Değerlendirme yaptık. Polisimizin çalışma saatleri 3 grup 12 36'da çalışıyordu. İline göre değişiyor. 12 36 çalışan polisimiz 4 grup çalışacak ve dinlenmesinden feragat etmeyecek. 7 Ocak itibariyle bu başladı. Ek göreve çıkılıyor. Bunun karşılığında mesai almıyorlar. Mesaimiz var yüzde 52'ye çıkardık. Bu da yeni gelişmelerden bir tanesi. Ek hizmete gidiyorsa amiri 1 ay içerisinde dinlenmesi için telafisini verecek. Bazı bölgelere kimse gitmiyor diye, o bölgeleri gözeterek 4'ü 2'ye düşüyoruz. Şarktan döndükten sonra istediği vilayete gidebilecek oradan rotasyon yemeyecek. Şark sürelerini düşürmüş idik. 6 yıllık şark süresi bırakmıyoruz. Süreleri düşürüyoruz ve 3'ten aşağıya düşürmüyoruz. 1 kişi 2 şarkı birlikte yapmak istiyorsa o şartı sağlayacağız. MEB'de uygulanan sınavlar vardı. Polisimiz 3 oturuma gidip 1 oturum alabiliyordu. Polisimizde bu tip ek görevlere gittiğinde 3 oturuma gidiyorsa 3 oturum parası alacak. Şu anda 2 şark var. 2 hamlemiz olacak. 1 şarka döndürebilir miyiz diye bakıyoruz. Bir de 2 şarkı birleştirip kısaltabilir miyiz diye bakıyoruz.

"POLİS İNTİHARLARI BİNDE 15"

FETÖ tarafından çok kullanılan polis intiharları konusu var. Türkiye'de binde 15 seviyesinde. Bu konuda uzun zamandır çalışma yapıyoruz. Birçok şeyi açıklayamıyoruz. İntihar konuştukça tetiklenen bir şey. Ortalama Avrupa çerçevesinde benzer oranlar var. Hiçbir teşkilatta evlilik izni yok bizde var. Evlilik yıldönümünde idari izin var. 2016'da polis intiharı binde 22. 2017'de binde 19. 2020'de binde 11. Pandemi sonrası binde 26'ya çıkmış. Evlilik sebebiyle büyük bölümü dörtte birinden fazlası evlilik çatışmasından çıkıyor, sanal bahis sebebiyle çıkıyor, duygusal sebeplerden çıkıyor. İddiaların hepsi siyasal saiklerle önemli meseleyi bizi öyle noktaya getiriyorlar ki, biz bunlarla ilgili teyakkuz halindedir. Polis nezdinde bizim çözemeyeceğimiz konu yok. Bir kısmı emniyette psikoloğa gitmek istemiyorum diyor. Dışarıda psikolojik tedavi almak isteyenler onun da maliyetini biz karşılayacağız. 300 polis memuruna 1 emniyet müdürü verdik.

Polisin üzerinde ciddi bir siyasal baskı oluşturmaya çalışan yapı söz konusu. 3600 geldi. Emeklilikte rahat edebilecekleri durum var. Polisin sandığı vardı. Ankara Sigorta'yı bizden istediler. Değerlendirmeler yaptık satmama kararı aldık. Bu yıl POLSAN'ın karı 2.5 milyar. Bundan kim istifade ediyor. TBMM zorunlu üyelik getirdi. 110 bin üyemiz bugün emekli olsa 1 milyon 600 bin lira alacak. 69 bin 585 personelimiz geçen sene evlilik yıl dönümü kullanmış. Merkez birimlerimizde haftada 2 saat spor izni var. Bir ufak miktar ihtiyacımız daha var.

KADINA ŞİDDETLE MÜCADELE

Bu sabah Uşak'taydık. Operasyon vardı, oraya gittik. Projeli bir operasyon. Burada operasyonlarda bazen 'devlet görmüyor mu diyenlere' biz görüyoruz ve dillendirmeye çalışıyoruz. Bugün 4 saat 2022'de kadına şiddetle ilgili ne yapabiliriz diye değerlendirdik. Bizim liderliğimizi Aile Bakanlığı yapar. Ama hepimizin görevleri var. Biz KADES imdat butonu yaptık. 4 milyon 800 bin kadın bunu indirdi. 613 bin ihbar geldi. Yarısı asıllı. 300 binine müdahale ettik. Şimdi akıllı olmayan telefonlara da çalışıyoruz. Elektronik kelepçe takılıyor. Bin 500 kapasiteli kelepçemiz var. Bunun dışında birçok adım atıyoruz. Sadece kadını değil erkeği bilgilendirmemiz lazım dedik. Bu yıl hedefimiz 9 bin erkeğe bilgilendirme ortaya koyuldu. Bin 200 üzerinde merkez kuruldu. KADES'te yabancı dil seçeneği koyduk. Karakolları barıştırma merkezi olmaktan çıkardık. Bu bizim işimiz değil. Kendi çalışmalarımızı izleme merkezi kuruyoruz. Kadın erkek meselelerinde, boşanma aşamasında erkek kadına bir yerde konuşalım diyor tartışma alevleniyor şiddet uyguluyor. Düşünüyoruz, kaymakamlarımız var kameralı odalarımız var böyle bir talep gelirse yapmak için çalışmamız var. İzleme merkezi kuracağız. Şiddet rakamları dünyada almış başını gitmiş. Bizim için biri bile fazladır.

2023 PASAPORT HARÇLARI

Dünyada cip krizi olmasına rağmen Türkiye rekor kırdı. Yerli pasaportumuz var. Bu yıl milyonlarca pasaport basabilme kapasitemiz var. Zor bize pasaport ürettirdi. Normalde 2 milyon 100 bindi. Bu yıl 4.5 milyon taleple karşılaştık. Benim acil işim var yurtdışına çıkacağım diyen kimse mağdur olmadı. Yılbaşından itibaren başvuru yapanların pasaportlarını veriyoruz. Birçok yerde uyguladık. Bazı nüfus müdürlüklerimiz 31 Aralık'tan önce harcını yatıranlardan fazla almış. Biz cuma akşamı talimat verdik. Ek harç ödenmesine gerek yok.



#İçişleri Bakanı
#Süleyman Soylu
#Gabar
#Terörist
1 yıl önce