|

Ömer Çelik'ten Macron'a sert tepki: Tüm politikası Türkiye'yi durdurmaktan ibaret, başka ajandası yok

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Yunanistan ve Türkiye arasında tırmanan Doğu Akdeniz gerginliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin güçler arası çatışmanın tarafı olmak istediğini belirten Çelik, "Türkiye olmadan Avrupa'nın güvenliği diye bir şey olmaz. Bize hangi teşviki verecekler? Yaptırım noktasına gelmesini beklemiyorum. O saatten sonra mülteci konusunda işbirliği beklemesin AB." ifadelerini kullandı. Ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Libya'da darbeci Hafte'e açık bir şekilde desten verdiğini belirten Çelik, "BM'nin kabul ettiği Serrac varken Hafter'i destekledi. Gerçekten bir kıskançlık içinde Türkiye'ye karşı. Tüm politikası Türkiye'yi durdurmaktan ibaret, başka ajandası yok." dedi.

12:22 - 4/09/2020 Cuma
Güncelleme: 12:48 - 4/09/2020 Cuma
Diğer
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün Türkiye ve Yunanistan'ın çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşme yapma kararı aldığını açıklamıştı. Dışişleri Bakanlığı ise bu çağrıdan memnuniyet duyulduğunu ve diyaloğa hazırız mesajı vermişti. Bu gelişmelerin ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, önemli açıklamalarda bulundu. İki ülke arasında "yürüyen mekanizmalar" olduğunu söyleyen Çelik, "Bu askeri ve teknik bir yaklaşım. İkili sorunların çözülmesine yönelik bir yaklaşım değil. NATO bu gerilimin düşürülmesi için zemin oluşturmaya çalışıyor. Buna olumlu yaklaşıyoruz" dedi.

Meis Adası vurgusu

Çelik şöyle devam etti: "Yunan tarafı bunu reddediyor gibi bir açıklama oldu. Reddederlerse akıl ve mantıkla bağdaşmayan bir aktivizim içerisindeler.
Meis üzerinden kıta sahanlığı üretilmeye çalışılıyor. Meis adası bize 2 kilometre uzaklıkta. Ana kara değil. Yunanistan bir takım ada devleti de değil. Mekanizma çalışırsa ve kural konulursa herkes için iyi olur. Yunanistan buna yanaşmıyor.
Türkiye her türlü arabuluculuk girişimini olumlu karşılıyor."


"Yunanistan Mısır ile korsan anlaşma yaptı"

"Doğu Akdeniz'de güçler arası bir çatışmanın tarafı olmak istemiyoruz" diyen Çelik şunları kaydetti: "Merkel, Yunanistan'ın arkasındayız gibi açıklamalarıyla bu siyasete prim veriyor.
Biz müzakere masası kuralım diyorlarsa buna olumlu yaklaşım diyoruz. Ama navtex ilan etmeyin gemilerinizi çekin derlerse buna yanaşmayız. Bir kere NAVTEX'i erteledik, Yunanistan Mısır ile korsan anlaşma yaptı.
Almanya'nın yaklaşımını olumlu karşılıyoruz ama Almanya, Yunanistan'a sözünü geçirmeli.
Almanya'nın inisiyatifini tahrip eden Yunanistan tarafıdır. AB ülkeleri Yunanistan'ın marjinal ajandasına katıldı."

Macron'un Sarrac daveti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmenuel Macron'un Libya'da darbeci Hafte'e açık bir şekilde desten verdiğini belirten Çelik, "Hafter'e destek verdi, ağır bir yenilgiyle sonuçlandı. Şimdi de destek vermedim gibi bit tutum alıyor. Şimdi de Sarrac üzerinden bir şeyler yapmaya çalışıyor.
BM'nin kabul ettiği Serrac varken Hafter'i destekledi. Sarrac sahada kaybetseydi davet almazdı. Gerçekten bir kıskançlık içinde Türkiye'ye karşı. Tüm politikası Türkiye'yi durdurmaktan ibaret, başka ajandası yok.
" ifadelerini kullandı.

#ömer çelik
#doğu akdeniz
#hafter
#macron
4 yıl önce