|

ÖSYM Başkanı duyurdu: ALES sonuçları açıklandı

Akademik kariyer yapmak isteyen on binlerce adayın ter döktüğü ALES sınavı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) yayınladığı takvime göre 7 Eylül’de açıklanacaktı. Ancak ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, merakla beklenen sonuçlar için adaylara müjdeyi erken verdi. Aygün Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES/1) sonuçlarının açıklandığını duyurdu.

10:10 - 3/09/2020 Perşembe
Güncelleme: 11:18 - 3/09/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 16 Ağustos'ta düzenlenen ALES/1'e ilişkin şunları kaydetti: "Değerli ALES adaylarımız, lisansüstü başvurularınızı yapabilmeniz için sonuç açıklama tarihini öne alarak 7 Eylül olarak ilan etmiştik. Çalışmalarımızı hızlandırdık ve değerlendirme işlemlerini daha erken tamamladık ve bugün sonuçları sizlerle paylaşacağız. Hayırlı olsun."

ALES sonuçları sorgulama nasıl yapılır?

ALES/1 sonuçları ÖSYM'nin
internet adresi üzerinden açıklandı. Adaylar, T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yaptıktan sonra sonuçlarını görüntüleyebilecek. Öte yandan yetkililer, adayları kişisel bilgi niteliğindeki T.C. kimlik numaralarının ve şifrelerin hiç kimse ile paylaşılmaması, ÖSYM dışındaki sitelere girilmemesi konusunda uyardı. Aksi durumda ortaya çıkabilecek olumsuzluklardan adayın kendisinin sorumlu olacağını belirtti.


ALES sonuçları kaç yıl geçerli?

ÖSYM'nin hazırladığı ALES 2020 kılavuzuna göre, ALES sınavından alınan sonuçlar beş yıl boyunca geçerlidir.

Ales puan hesaplama nasıl yapılır?

ALES Puan Türleri ve Test Ağırlıkları

-ALES Sayısal Puanı: 0,75 (Sayısal) – 0,25 (Sözel)

-ALES Sözel Puanı: 0,25 (Sayısal) – 0,75 (Sözel)

-ALES Eşit Ağırlık Puanı: 0,50 (Sayısal) – 0,50 (Sözel)

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunup bilgisayar ortamında değerlendirilmektedir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanarak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde ediliyor.



  • Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülüyor. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanmaktadır.
Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanmaktadır.
#ÖSYM
#ALES
#sınav sonuçları
4 yıl önce