|

Sincar için MİT devrede

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Bulgaristan'ın Varna şehrine hareketi öncesinde açıklama yaptı.Avrupa Birliği ile ilişkilere değinen Erdoğan, AB'nin sorumluluklarını yerine getirmediğini hatırlatarak terörle mücadelede amasız destek beklendiğini vurguladı. Sincar ile ilgili son gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, Irak'tan bir yetkilinin MİT ile görüşmek için Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Yeni Şafak
13:35 - 26/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:18 - 26/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Bulgaristan'ın Varna şehrine hareketi öncesinde açıklama yaptı. Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Biraz sonra bakan arkadaşlarımla birlikte Varna'ya hareket edeceğiz. Juncker ve Tusk'un davetlerine icabetle gerçekleştiriyoruz. Borisov'ın en sahipliğinde yapacağımız toplantının hayırlı olması temennimizdir. Bu zirve Türkiye olarak AB ile kasım 2015'ten beri 5. kez bir araya gelmemizi sağlayacak. Ayrıca, dostumuz, komşumuz Bulgaristan'ı da yeniden ziyaret edecek olmaktan memnuniyet duyuyorum.

AB'ye tam üyelik stratejik hedefimiz olmaya devam ediyor. Niyetini, gayesini, ciğerini çok iyi bildiğimiz çevrelerin Türkiye'nin AB'de saygın, eşit, tam üye olarak hak ettiği yeri olmasına mani olmalarına kesinlikle izin vermeyeceğiz.

Ülkemizin konumuna, gücüne, bölgede ve dünyada oynadığı etkin role uygun şekilde Avrupa Birliği ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz.

Varna Zirvesi'nin hem AB hem de bölgesel meselelerin çözümü konusunda olumlu katkılar yapmasını temenni ediyorum.

Sincar için MİT devrede

Irak merkezi yönetiminin Sincar'a yönelik operasyon girişimi istihbarat örgütümüzden aldım. Netice itibarı ile bitip bitmediği konusunda takipteyiz. Irak ile bu konuda bir yetkili Türkiye'ye gelecek. MİT müsteşarının görüşmesi olacak.

ABD'nin Münbiç açıklaması

Münbiç bizim için yeni bir şey değil. Obama döneminden beri üzerinde durduğumuz bir konuydu. Devletlerin devamlılığı esastır ilkesinden hareketle bakacaksak, sayın Obama'nın dediği, buralarda bunlar duramaz. Bunlar Fırat'ın doğusuna çekilecektir. Yeni yönetim benzer sözler verdiler.

Tillerson, Türkiye ziyaretinde kendisiyle konuştuğumuzda da bize Münbiç'in güvenliğini beraber sağlayalım telifiyle geldi. 'Güvenliğini beraber sağlayalım' dediği zaman bundan ne anlaşılır? Buralara bizim girmek gibi niyetimiz yok, buradan bu terör örgütlerini çıkaralım ve buranın güvenliğini ABD-Türkiye birlikte sağlayalım. Bizim şu anda bulunduğumuz nokta bu.

Tillerson ile yaptığımız görüşmeyi şu anda dile getiriyorum ve onu da tabi ABD'nin bir teklifi olarak, düşüncesi olarak düşünüyorum. Ama bizim bu konudaki düşüncemiz belli. Biz Münbiç ile ilgili ne diyoruz. Türkiye olarak biz kesinlikle buralarda bir işgal kuvveti olarak bulunamayız. Buraların sahipleri kimlerse biz buraları sahiplerine teslim edelim, bu konuda yardımcı olalım.

10 ay sonra AB zirvesi

  • Zirvede, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci, 18 Mart Göç Mutabakatından bu yana belli başlı konularda kaydedilen ilerlemeler ve bundan sonra atılması gereken somut adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. 10 ay sonra tekrar yapılacak zirve en son 2017 Mayıs’ta Brüksel’de toplanmıştı.

#Recep Tayyip Erdoğan
#İstanbul Atatürk Havalimanı
6 yıl önce