|

Suudiler Kaşıkçı'nın kaybolduğu konsolosluğun kapılarını Reuters'e açtı

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna gittiğinden beri kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti belirsizliğini koruyor. Suudi yetkililer, konsolosluğun kapılarını Reuters'e açarak gazetecileri Kaşıkçı'nın burada olmadığına ikna etmeye çalıştı.

Yeni Şafak
12:03 - 7/10/2018 Sunday
Güncelleme: 14:25 - 7/10/2018 Sunday
Reuters
Suudi Başkonsolos Muhammed Uteybi konsolosluğun kapılarını gazetecilere açarak Cemal Kaşıkçı'nın orada olmadına ikna etmeye çalıştı.
Suudi Başkonsolos Muhammed Uteybi konsolosluğun kapılarını gazetecilere açarak Cemal Kaşıkçı'nın orada olmadına ikna etmeye çalıştı.

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın alıkonulduğu iddiasına ilişkin soruşturma devam ederken Suudi Başkonsolos Muhammed Uteybi binanın kapılarını Reuters'e açtı.

  • Uteybi muhabirleri 6 katlı binada gezdirerek, "Bakın, Kaşıkçı yok. Bazı Türk yetkililerin, Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluğumuz binasında olduğuna dair gerçeğe dayanmayan açıklamaları üzücü" ifadelerini kullandı.

Giriş-çıkış kaydı yok

6 katlı binanın tüm katları gezen ekip Kaçıkçı'yı aradı. Konsolos Uteybi, Reuterslılara kazan dairesinden, elektrik panolarına, dolaplardan tuvaletlere kadar pek çok yeri gösterdi. Uteybi, binadaki kameraların kayıt yapmadığını, Kaşıkçı'nın girdiğine dair ellerinde görüntü olmadığını kaydetti.

'Kaşıkçı öldürüldü' iddiası

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'da kaybolmasıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Reuters, Kaşıkçı'nın konsolosluk içinde öldürülmüş olabileceğini belirtti.

İki Türk yetkiliye dayandırılan haberde Türk yetkililerden biri, "Türk polisinin ilk değerlendirmesi, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu içinde öldürüldüğü yönünde. Biz cinayetin önceden planlandığına ve cesedin sonradan konsolosluktan çıkarıldığına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. İki Türk kaynak, cinayetin ne şekilde işlendiğine dair görüşlerini ise paylaşmadı.

  • Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu ise ülkesinin Kaşıkçı'nın aranmasına yardım ettiğini, Suudi yetkililer tarafından kaçırılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
Cemal Kaşıkçı Kimdir?

Suudi gazeteci, köşe yazarı, yazar ve Al Arab News Channel'ın Genel Yayın Yönetmeni Cemal Ahmet Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğuna girdi, bir daha da dışarı çıkmadı. Peki Cemal Ahmet Kaşıkçı Kimdir?



Cemal Kaşıkçı, 1958 yılında Medine'de doğdu. İlk ve orta eğitimini Suudi Arabistan'da tamamlayan Cemal Kaşıkçı, 1982'de Indiana State Üniversitesi'nden işletme yüksek lisans derecesi ile mezun oldu.

Cemal Kaşıkçı, Suudi Gazetelerinde muhabir olarak çalıştı. OKAZ, Al Sharq Al Awsat, Al Majalla ve Al Muslimoon da dahil olmak üzere çeşitli günlük ve haftalık Arap gazeteleri için bir muhabirlik yaptı. Al Madina'nın editörlüğünü ve genel yayın yönetmenliğini yapan Cemal Kaşıkçı, Afganistan, Cezayir, Kuveyt, Sudan ve Orta Doğu gibi ülkelerde yabancı medya kuruluşlarının muhabirliklerini yaptı.

  • Bin Ladin ile röportajı var
  • Cemal Kaşıkçı, 1980'lerde Usame Bin Laden'in serüvenini takip etti. Kaçıkçı, Ladin ile birkaç kez röportaj ve söyleşiler yaptı.
Trump'ı eleştirdiği için programı yasaklanmıştı

Aralık 2016'da Independent, Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistanlı yetkililer tarafından ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştirdiği için televizyonda program yapmasının yasaklandığını iddia etti.

Yaşanan son gelişmelerin ardından ülkesinden ayrılma kararı vererek Washington'da yaşamaya başlayan Cemal Kaşıkçı'nın Washington Post gazetesinde düzenli olarak yazılar kaleme aldı.


#Cemal Kaşıkçı
#Suudi Arabistan
5 years ago
default-profile-img