|

Türkiye üzerine düşeni yapar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey ve Güney Kore liderlerinin görüşmesini “dünyadaki korkuları ve endişeleri ortadan kaldıran bir görüşme” olarak niteledi. Erdoğan, “Kuzey Kore farklı ülkelerle de görüşmelerini devam ettirirse, çok daha olumlu olacaktır. Bizler Türkiye olarak, üzerimize düşen görev neyse yapmaya hazırız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:08 - 3/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Güney Kore’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Moon Jae-in tarafından resmi törenle karşılandı.
Güney Kore’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Moon Jae-in tarafından resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in tarafından resmi törenle karşılandı. "Mavi Ev" olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki karşılama töreninin yapıldığı salona Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon ve eşi Kim Jung-sook ile geldi. Ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık eden iki lider, toplantının basına açık kısmında konuştu.

ENDİŞELER ORTADAN KALKTI

Erdoğan özetle şunları söyledi: Her şeyden önce Güney Kore ve Kuzey Kore arasında yapılan, dünya barışına çok ciddi katkısı olacak görüşme dolayısıyla şahsı ve milleti adına tebriklerimi iletiyorum. Zira dünyadaki oluşan korkuları, endişeleri ortadan kaldıran bir görüşme olmuştur. Bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz sebebiyle sizleri tebrik ediyoruz. Temenni ediyoruz ki bu kararlılık bundan sonra da aynen devam eder.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ

Özellikle bu sürecin Kuzey Kore'nin farklı ülkelerle de görüşmelerini devam ettirirse çok daha olumlu görüşmelere vesile olacak. Bizler Türkiye olarak, bu konuda üzerimize düşen görev neyse bunları yapmaya hazırız. Güney Kore ve Türkiye ilişkilerinin özellikle son dönemde çok iyi bir noktaya geldi. Yaklaşık 7,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz ancak bunu yeterli bulmuyoruz. İstiyoruz ki bu çok daha ileri bir konuma ulaşsın.

YAPABİLECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR

Her iki ülkenin gerek nüfus potansiyeli gerekse şu anda G-20 içerisindeki iki ülke olarak bunu yükseltmesi gereklidir diye düşünüyorum. Şu anda Türkiye ve Güney Kore'nin toplam nüfusuna baktığımız zaman 132 milyon nüfusa sahibiz. 132 milyon, böyle bir nüfus potansiyeline gerçekten bu ticaret hacmi çok düşük. Bu 10-15 milyar dolara niye ulaşmasın? Özellikle de başta savunma sanayi olmak üzere ileri teknoloji alanlarında birlikte yapabileceğimiz çok şey var.”

BİZİM İÇİN İFTİHAR VESİLESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra, Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Chung Sye-kyun ile görüştü. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptıklarını anlatan Erdoğan, verimli adımlar attıklarını, kararlar aldıklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de çok sayıda mega projede Güney Kore'nin yer aldığına dikkati çekerek, "Bunların sonuncusu dünyanın en uzun asma köprüsü olacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü'dür. Burada yer almanız bizleri mutlu etmiştir. Şimdi ise Kanal İstanbul Projemiz var ki, bu projenin içerisinde özellikle Kore'nin yer alması bizler için ayrı bir iftihar vesilesi olacak" dedi. Türkiye ve Güney Kore'nin öncülüğünü yaptığı Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya (MIKTA) oluşumunun her geçen gün giderek güçlendiğinin altını çizen Erdoğan, geçen yıl MIKTA Parlamento Başkanlığı toplantısına Kore'nin katılmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, misafirperverlikleri için şahsı ve heyeti adına teşekkür etti.


Kardeş ülke Türkiye

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in uzak mesafeye rağmen Türkiye’nin kardeş ülke olduğunu söyledi. Moon, baş başa görüşmede iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın yükseltilmesi ve Kore Yarımadası konularına yönelik çok verimli bir görüşme gerçekleştirildiğini söyledi. Moon şunları söyledi: “Bu süreçte iş birliğimizi çok güzel temaslarla devam ettirmekteyiz Dördüncü sanayi devrimi çerçevesinde geleceğe yönelik iş birliğimizi derinlemesine sağlamlaştırarak devam ettirmek istiyoruz. G20 ve MİKTA üyesi iki sorumlu ülke olarak, iki ülke arasındaki güçlü iş birliğimizi uluslararası alana taşıyarak birbirimizi desteklemek ve üçüncü ülkelere yönelik iş birliğimizi artırarak sürdürmek istiyoruz.”

Dört anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore Devlet Başkanı Moon ile heyetler arası görüşmesi sonrasında iki ülke arasında yapılan anlaşmaların imza törenine katıldı. İki ülke arasında “Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı”, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Uydu ve Uzay Teknolojileri Alanlarında Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinde İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı”, “Sanayi ve Enerji Bakanlığı Arasında Sanayi İşbirliği Mutabakat Zaptı”, “Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı” olmak üzere 4 anlaşma imzalandı.


İstiklal Marşı’nda asker selamı

Güney Kore’de “Mavi Ev” olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki karşılama töreninin yapıldığı salona Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon ve eşi Kim Jung-sook ile geldi. Erdoğan ile Moon tören kıtasını selamladıktan sonra, eşleriyle beraber tören alanındaki yerlerini almalarının ardından Türkiye ve Güney Kore milli marşları çalındı. Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon’un, İstiklal Marşı okunduğu sırada asker selamı vermesi dikkat çekti.


Beyaz eldivenle tütsü yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile temasları sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan Ulusal Mezarlık’a gitti. Mezarlığa çelenk bırakan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından tütsü yaktı ve ölenler anısına saygı duruşunda bulundu. Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki Güney Koreli heyet de beyaz eldiven taktı. Erdoğan, anı defterini imzalayarak Ulusal Mezarlık’tan ayrıldı.


Ayla sürprizi

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, mevkidaşı Moon tarafından onuruna verilen resmi akşam yemeğine katıldı. Yemek öncesinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’e de eşi Kim Jung-sook eşlik etti. Yemeğe “Ayla” filminin Koreli çocuk oyuncusu Kim Seol da katıldı.


Kore Evi’nde çay ikramı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve eşi Kim Jung-sook, Kore Evi’nde çay ikram etti. Erdoğan ve Moon çifti bir süre yağmur altında bahçede yürüyüş yaptı. Bu sırada Güney Kore Devlet Başkanı Moon’un eşi Kim, Emine Erdoğan’a şemsiye tuttu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon ise kendi şemsiyelerini taşıdılar. Kore Evi’nin girişinde ayakkabılarını çıkartarak terlik giyen iki lider ve eşleri, burada çay içerek sohbet etti.

#Türkiye
#Güney Kore
#Zİyaret
#Kanal İstanbul
6 yıl önce