|

Türkiye Yüzyılı'na bir damla da siz olun: Emine Erdoğan bütün vatandaşları su tasarrufuna davet etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, bütün vatandaşları su tasarrufuna davet etti. Ülkenin her damla suyuna sahip çıkmanın vatanseverlik olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı'na bir damla da siz olun” çağrısında bulundu.

03:45 - 1/02/2023 Çarşamba
Güncelleme: 01:30 - 1/02/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlattığı “Su Verimliliği Seferberliği”nin tanıtımı, dün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlattığı “Su Verimliliği Seferberliği”nin tanıtımı, dün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlattığı “Su Verimliliği Seferberliği”nin tanıtımı, dün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Burada konuşan Emine Erdoğan, su kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ülke sathında bir hareketin tanıtım toplantısı dolayısıyla bir arada olunduğunu söyledi. Suyun varlığının önemine işaret eden Erdoğan, “Bizden önce binlerce yıl bu toprakları besleyen zenginliklerin daima var olacağına dair bir yanılgıya kapılsak da kaynaklarımız sınırsız değil. Yağışların giderek azalması ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle tarım arazilerimiz, sulak alanlarımız, akarsu ve derelerimiz, yer altı su kaynaklarımız kuraklık tehdidiyle sınanıyor” dedi.

SU SINIRSIZ KAYNAK DEĞİL

Emine Erdoğan, dünyanın erişilebilir tatlı su miktarının, toplam su varlığının yüzde birinden az olduğuna dikkati çekerek, “Su, en temel insan hakkıyken, küresel olarak 10 insandan 3’ünün güvenilir suya erişimi yok” dedi. Suyun azalması, kirlenmesi veya erişilememesinin, hayatın akışında birçok ekonomik ve siyasi sorunu da beraberinde getirdiğine işaret eden Emine Erdoğan, “Bu sorunların en başında gıda üretiminin riske girmesi bulunuyor. Çünkü suların yüzde 77’si tarımda kullanılıyor. İnsanlık, çatışmalarla tetiklenen kitlesel göçlerle bile henüz başa çıkamazken, 2030 yılında 700 milyon insanın su kıtlığı sebebiyle yerinden olacağı tahmin ediliyor” dedi.

YEREL YÖNETİMLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Sanayide temiz üretim ve verimlilik teknolojilerinin önerdiği yeni tekniklerle üretimde yarı yarıya su kazanımının mümkün olduğunu dile getiren Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi’nde olduğu gibi Su Verimliliği Seferberliği’nde de yerel yönetimlerin desteğinin önemine dikkati.

Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’nin de ülkemizde yeşererek dünyaya yaygınlaşması dileğinde bulunan Erdoğan, “Vatanseverliğin ülkemizin bir damla suyuna dahi sahip çıkmak olduğuna inanan ve gelecek nesillerimizin bir bardak suya muhtaç kalmaması için bugünden çalışan bütün duyarlı insanlarımıza çağrıda bulunuyorum. Türkiye Yüzyılı’na bir damla da siz olun. Ülkemiz adına gurur duyduğumuz Sıfır Atık hareketinin küreselleşmesinden aldığımız güçle, Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’nin de ülkemizde yeşererek dünyaya yaygınlaşmasını diliyorum” çağrısında bulundu. Programa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da katıldı.


#Emine Erdoğan
#Türkiye Yüzyılı
#Su
#Tasarruf
1 yıl önce