Uyuşturucu haritası atık sudan belirlendi

Yeni Şafak
07:09, 14/08/2017, PazartesiG: Güncelleme: 07:15, 14/08/2017, Pazartesi
Diğer
Uyuşturucu haritası atık sudan belirlendi
Atık su arıtma tesislerine ulaşan uyuşturucu maddelerin yoğunluğu belirleniyor.

Çukurova Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu ve ekibi, Adana’daki kanalizasyon sularından yaptıkları analizlerle kentin uyuşturucu kullanımı haritasını ortaya çıkarıyor. 9 ay boyunca yapılan taramalara göre kokain kullanımı en az Yüreğir, en fazla Seyhan’da tespit edildi. Dağlıoğlu, ayrıntılı raporun eylül ayında açıklanacağını belirtti.

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından hazırlanan raporda İstanbul’dan sonra uyuşturucu madde kullanımının en yüksek olduğu kent Adana çıktı. Bu verilerden yola çıkan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda görevli Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu ve ekibi, atık sulardan elde ettikleri analizlerle kentin uyuşturucu madde kullanım haritasını çıkarmak için 9 ay önce harekete geçti. Böylece 2010 yılında bir network oluşturmak amacıyla
19 Avrupa ülkesinde yapılan çalışma Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlandı.
‘24 SAATLİK ÖRNEK TOPLUYORUZ’

Gazete Habertürk'te yer alan habere göre atık su arıtma tesislerine ulaşan uyuşturucu maddelerin yoğunluğunun tespitinin, maddenin kullanım oranları ile ilgili gerçek zamanlı verilerin elde edilmesi yönünde önemli bir ipucu verdiğinin altını çizen Doç. Dr. Dağlıoğlu, “Proje kapsamında en yoğun nüfusa hizmet veren iki merkez ilçe Seyhan ve Yüreğir’i seçtik. İki atık su tesisinde 9 aydır çalışıyoruz. 24 saatlik örnekler toplayarak, haftalık maddelerin taramasını yapıyoruz. İlk verilere göre hafta sonu kullanım hafta içine göre daha fazla. Kokain kullanımı Yüreğir’de daha az, Seyhan’da daha fazla görüyoruz. Bu da sosyo- kültürel etkilerden kaynaklanıyor. Hafta sonu gece kulüpleri gibi yerlerde daha fazla artış görülüyor. Semt semt ayrıntılı raporu ise eylül ayında Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM), İçişleri Bakanlığı, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’ne (EMCDDA) vereceğiz” diye konuştu.

‘İSTANBUL’DA YAPILMASI LAZIM’
Uyuşturucunun kullanım miktarlarını ve sıklıklarını bilmenin, bölgesel tespitlerinin yapılmasının, kullanımları azaltabilmek için ve
bağımlılık aşamasına gelmeden önleme çalışmaları açısından önemli
olduğunu kaydeden Dağlıoğlu, “Bu yüzden bu proje oldukça önemlidir ve başta İstanbul olmak üzere uyuşturucu kullanımında risk olan tüm büyük şehirlerde yapılmalıdır” dedi.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026