|

Vakit Gazetesi'ne şok ceza

Vakit Gazetesi'ne yönelik generallerin açtığı ve kamuoyunda 312 general davası olarak bilinen dava gazetenin aleyhine sonuçlandı.

Cihan
00:00 - 6/05/2010 Perşembe
Güncelleme: 16:36 - 6/05/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Vakit Gazetesi'ne şok ceza
Vakit Gazetesi'ne şok ceza

Vakit Gazetesi'ne yönelik generallerin açtığı ve kamuoyunda 312 general davası olarak bilinen dava gazetenin aleyhine sonuçlandı. Bugün Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde karara bağlandı. Yasal faiziyle birlikte 1,5 milyon TL'yi bulan ceza, Türkiye ve dünyada bir ilki teşkil ediyor.

Vakit Gazetesi Yazarı Asım Yenihaber'in 2003 yılında yazdığı "Onbaşı olamayacakların general olduğu ülke" başlıklı yazıya karşı açılan dava gazetenin aleyhine sonuçlandı. Vakit Gazetesi, 312 generale faiziyle birlikte 1,5 milyon TL tazminat ödeyecek. Mahkeme, gazete avukatının reddi hakim talebinini de reddetti. Vakit gazetesine dava açan generaller arasında, Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ, Saldıray Berk, Hurşit Tolon, Şener Eruygur, İbrahim Fırtına, Fevzi Türkeri, Özden Örnek, Aslan Güner gibi isimler de bulunuyor.

Aralarında Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan emekli generaller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Saldıray Berk, Aytaç Yalman'ın da bulunduğu 312 general, 10 Kasım 2003 yılında Asım Yenihaber'in yazısında kendilerine hakaret edildiği gerekçesiyle dava açmıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök hariç, aralarında Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un da bulunduğu davacılar, kişi başına 2'şer bin TL tazminat talebinde bulunmuştu. 20 Mayıs 2004 tarihinde faiziyle birlikte gazeteye kesilen 900 milyar liralık ceza daha sonra "Ceza davası görülmeden tazminat davası görülemez" denilerek Yargıtay tarafından usulen bozulmuştu. Ancak bugün mahkeme, daha önce verdiği cezayı onaylayarak bu kez faiziyle birlikte 1,5 trilyon ceza kesti.

Duruşmada, mahkeme Başkanı Hakim Adem Albayrak, mahkemeye sunulan dilekçelerin okunduğunu belirterek, ilk olarak generallerin avukatı Bilgin Yazıcıoğlu'na söz verdi. Yazıcıoğlu, telefon konuşmalarının silindiği iddiasıyla Türk Telekom yetkilileri hakkında yaptığı suç duyurusu dilekçesini okudu. Hürriyet gazetesinin haberini delil gösteren Yazıcıoğlu, yetkililerin yapılan başvurulara "CD'ler silinmiş diye cevap verdiler.CD'ler silinmez.Bunlar gerçekdışıdır, kabul etmiyoruz" dedi. Yazıcıoğlu, davanın 7 yıldır sürdüğünü belirterek kendi talepleri doğrultusunda karar verilmesini istedi.

Gazete avukatı Hacı Ali Özhan ise gazatede çıkan yazının 312 generali değil, Aytaç Yalman ve Çetin Doğan'ı hedef aldığını belirterek, "Çetin Doğan dava açmamıştır. 311 davacı açısından ise matufiyet yoktur" dedi. Özhan ayrıca, Ergenekon davası iddianamesinde yer alan ve Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın gazeteye karşı dava açılarak bitirilmesi yönünde plan yaptıkları iddiasının dikkate alınmasını istedi. Özhan, planın legal faaliyetler bölümünde gazeteye karşı dava açılması için öncülük edilmesi ve davalarla gazetenin çalışılamaz hale getirilmesi istendiği hatırlattı.

Tarafları dinleyen Mahkeme Başkanı Adem Albayrak, avukatın dile getirdiği iddiaları dinledikten sonra kararını açıkladı. Albayrak, kararında 312 generalin her biri için 25.08.2003 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte 2.000'er TL tazminat ödenmesine karar verdi. Albayrak, yazıyı kaleme aldığı iddia edilen dönemin RTÜK üyesi Mehmet Doğan yönünden reddine karar verdi. Dava gerekçeli kararın açıklanmasından sonra 15 gün içerisinde Yargıtay'da temyiz edilecek.

14 yıl önce