|

Yeni Türkiye'nin ilk günü: İşte dakika dakika yaşananlar

Türkiye siyasetinde tarihi bir gün yaşanıyor. Meclis'te yemin ederek resmen göreve başlayan Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin ilk Başkan'ı oldu. Erdoğan, Külliye'deki yemin töreninin ardından yeni kabineyi açıklayacak. Yeni sisteme geçtiğimiz ilk gün yaşananlar haberimizde.

Yeni Şafak
19:48 - 9/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 21:27 - 9/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye yeni yönetim sistemine resmen geçti. Tarihi günde yaşananları derledik.
Türkiye yeni yönetim sistemine resmen geçti. Tarihi günde yaşananları derledik.

Bugün resmen parlamenter sistem noktalandı. Yeni sistemin ilk Başkan'ı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'te yemin etmesiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hayata geçmiş oldu.

Başkan Erdoğan yemin etti ve Beştepe'ye geliyor. Yeni Şafak olarak tarihi törenden canlı yayındayız:

Türkiye için tarihi nitelikte olan yeni sistemin ilk günü yaşananlar haberimizde:

19.20 -
Başkan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından tören Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın duası ile devam etti.
18.40 -
Yeni sistemin ilk Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen tarihi törende konuştu.
16.20
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanlığı yemin töreni için Külliye'deki resmi konutundan TBMM'ye hareket etti.
16.28
- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yemin etmek üzere Meclis'e geldi.

Güllerle karşıladılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin etmek üzere Külliye'deki konutundan TBMM'ye hareket etti. Vatandaşlar, Erdoğan'ın aracını güllerle donattı.

Geçici TBMM Başkanvekili Hakkı Köylü karşıladı

Erdoğan, Meclis'te, Geçici TBMM Başkanvekili Hakkı Köylü tarafından resmi törenle karşılandı. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile birlikte Meclis Şeref Holü'ne geçti. Erdoğan'ı, Şeref Holü girişinde, Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ve milletvekilleri karşıladı.

Erdoğan'a, Başkanlık Divanı girişinde, Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz eşlik etti.

16.44 - Erdoğan mazbatasını alıp yemin etti

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM Genel Kurulunda yemin etti. Erdoğan'ın yeminiyle birlikte, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu yemin metni:
  • "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim."

16.50 - Başkan'ın ilk mesajı

Erdoğan, Meclisten ayrılırken basın mensuplarının törene ilişkin sorusu üzerine, "Her şey gayet güzel oldu, milletin önünde. İnşallah bundan sonrası daha güzel olur" yanıtını verdi. Gazetecilerin, "Size Başkanım mı diyeceğiz?" sorusuna Erdoğan, "Başkanım" karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, duygularının sorulması üzerine ise "Duygularımı Külliye'deki konuşmamda anlatacağım" dedi.

16.56
- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yemin etmek üzere geldiği Meclis'ten ayrıldı.

Binali Yıldırım'dan açıklama

Yıldırım, Mecliste gazetecilerin, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Binali Yıldırım, yeni sistemin hayırlı olmasını diledi. 16 Nisan referandumuyla birlikte yeni bir dönemin başladığına dikkati çeken Yıldırım, "Bu dönemin adı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve bu dönemin kurucu cumhurbaşkanı milletimizin tasdikiyle Recep Tayyip Erdoğan'dır. Kendisini tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.

17.08 - Erdoğan Anıtkabir'i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir'i ziyaret etti. Erdoğan, okunan İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Erdoğan özel deftere şu mesajı yazdı:

  • "Türkiye, 24 Haziran 2018 tarihinde iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemimize göre seçilen ilk cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören milletimiz TBMM'nin 27. dönem milletvekillerini de belirledi. Cumhuriyetimiz ve demokrasimizin bu önemli noktasında cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin birinci cumhurbaşkanı olarak ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Cumhuriyeti 100. kuruluş yıl dönümünde hedefiyle buluşturmakta kararlıyız."
17.40
- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anıtkabir'den ayrıldı.
#Recep Tayyip Erdoğan
#Yeni Sistem
6 yıl önce