|

Hasan Efendi kimdir? İsmailağa cemaatinin yeni lideri Hasan Kılıç'ın hayatı

İsmailağa Cemaati'nin lideri ve şeyhi olan Mahmut Ustaosmanoğlu, bilinen adıyla Mahmut Efendi 93 yaşında vefat etti. Cenazesi bugün Ali Haydar Efendi'nin yanına yani Eyüpsultan Sakızağacı mezarlığına defnediliyor. Mahmut Efendi'nin vefatının ardından İsmailağa cemaatinin yeni lideri kim olacak, Mahmut Hocaefendi'nin yerine kim geçecek? sorusu merak ediliyordu. Cenaze namazının ardından açıklama yapan Mahmut Efendi'nin oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu cemaatin yeni liderini, Mahmut Efendi'nin yerine geçecek ismin Hasan Efendi olduğunu açıkladı. Peki, İsmailağa cemaatinin yeni lideri Hasan Kılıç kimdir, Hasan Efendi kaç yaşında, nerelidir? İşte detaylar...

14:33 - 24/06/2022 Cuma
Güncelleme: 14:45 - 29/06/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Hasan Kılıç
Hasan Kılıç

Nakşibendi Tarikatı'nın Halidiye Kolu'na bağlı İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri, Mahmut Ustaosmanoğlu’nun vefatının ardından merak kazanmıştı. Mahmud Hoca Efendi'nin yerine geçecek ismin Hasan Kılıç olduğu açıklandı. İsmailağa Cemaati lideri, Mahmut Efendinin yerine geçen Hasan Hoca Efendi kimdir, kaç yaşındadır, nerelidir?

HASAN KILIÇ HOCAEFENDİ KİMDİR?

Hasan Kılıç 1930 Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Çaybaşı köyünde dünyaya geldi. İlk talebeliği mahallesindeki evinde okudu. Bursa’da askerlik yaptı.

HASAN KILIÇ'IN İLMÎ TAHSÎLİ


Arapça ve İslâmî ilimler tedrisatına, Lekur Hoca olarak bilinen Muhammed Hanefi Kutluoğlu Hoca Efendi’nin rahle-i tedrisatında başladı. Daha sonra, Osmanlı ulemasından ilim tahsil ettiğini ve ilmî çevrelerde büyük bir şahsiyet olarak temayüz ettiğini duyduğu, Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin de eniştesi ve İslâmî ilimleri tahsil edip icazet aldığı hocası Çalekli Hacı Dursun Efendi (Rahmetullâhi Aleyh)nin Trabzon’un Of ilçesindeki medresesinde tamamlayıp icazet aldı.

HASAN KILIÇ HOCA EFENDİ'NİN MAHMUT EFENDİ HAZRETLERİ İLE İLİŞKİSİ

Hasan Kılıç Efendi Hocamız, Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizle Hacı Dursun Efendi (Rahmetullâhi Aleyh)in medresesinde tanıştı. Hasan Kılıç Efendi Hocamızın medreseye başladığı sene, tahsilini tamamlayıp icazetini almış olan Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin talebe okutmaya başladığı seneydi. Resmî doğum yılları aynı olması hasebiyle askerlik vazifesine Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizle aynı dönemde başlayan ve askerliğini Bursa’da tamamlayan Hasan Kılıç Efendi Hocamızın, vatanî görevini Bandırma’dan sonra İstanbul Davutpaşa kışlasında tamamlayan Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizle irtibatları askerlik döneminde de sürdü ve birbirleriyle mektuplaştılar.

Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin bir mektubunda Ali Haydar Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretleriyle tanıştığını belirtmesi ve o büyük zâttan bahsetmesi üzerine Hasan Kılıç Efendi Hocamızın gönlünde muhabbet ve ilgi hâsıl oldu. 1954 yılında askerlik vazifesini tamamladıktan sonra Bursa ili Muradiye/Azapbey Camii’nde imam-hatiplik görevine başladı. Burada altı ay boyunca imam-hatiplik yaptı. Bu sürenin büyük yokluk ve imkânsızlıklarla mücadele hâlinde geçtiği ve o sıkıntılar sebebiyle rahatsızlanıp bir süre tedavi gördüğü kaydedilir.

HASAN KILIÇ'IN ALİ HAYDAR EFENDİ HAZRETLERİNE İNTİSABI

Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin daveti üzerine İstanbul’a gelen Hasan Kılıç Efendi Hocamız, Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimiz ve merhûm İhsan Efendi Hocamızla beraber Ali Haydar Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerini ziyaretle şereflenip o yüce zata intisap etti. Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin İsmailağa Taşmedrese’de ders okuttuğunu öğrenmesi üzerine, ona yakın olup istifade etmek niyetiyle İstanbul’a gelmek için müftülüğe başvurdu. Aynı sene İstanbul’a tayin olarak Fatih’te Kumrulu Mescid Camii’nde imamlık vazifesine başladı.

SİLSİLENİN 37. HALKASI: HASAN KILIÇ HOCA EFENDİ

Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin ilmî ve hayrî alanda faaliyetleri idare etmek üzere tayin ettiği heyetin başkanı olarak hizmetlere riyaset eden Hasan Kılıç Efendi Hocamız, mürşidimiz Mahmud Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerinin âhirete irtihâlinin ardından tarîkat ve irşâd vazifelerini îfâ etmek üzere o yüce velinin halifesi, altın silsilenin 37. halkası olarak insanlığa hizmetlerini sürdürmektedir.
(ismailaga.org.tr)
#hasan efendi
#hasan kılıç
#mahmut efendi
#mahmut ustaomanoğlu
#ismailağa cemaati
#ismailağanın yeni lideri
#ismailağa cemaati hasan kılıç
#hasan kılıç kaç yaşında
#hasan kılıç nereli
#hasan efendi kimdir
2 yıl önce