Bakan Göktaş: Erken yaşta evlilikler yüzde 78 oranında düştü

12:48, 04/09/2023, PazartesiG: Güncelleme: 13:16, 04/09/2023, Pazartesi
DHA
Bakan Göktaş: Erken yaşta evlilikler yüzde 78 oranında düştü
Bakan Göktaş: Erken yaşta evlilikler yüzde 78 oranında düştü

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 25 ilde 'Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele İl Eylem Planı' uygulandığını belirterek, "Erken yaşta evliliklerin en fazla yaşandığı 2005 yılında 51 bin 944 kız çocuğu evlenmişken; bu sayı 2022 yılı itibarıyla 11 bin 250'ye gerileyerek yüzde 78 oranında düşmüştür" ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 25 ilde 'Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele İl Eylem Planı' uygulandığını belirterek, "Erken yaşta evliliklerin en fazla yaşandığı 2005 yılında 51 bin 944 kız çocuğu evlenmişken; bu sayı 2022 yılı itibarıyla 11 bin 250'ye gerileyerek yüzde 78 oranında düşmüştür" dedi.



Bakan Göktaş, Birleşmiş Milletler'in (BM) kadın birimi UN Women iş birliğinde Ankara'da düzenlenen 'Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele İl Eylem Planlarının Desteklenmesi Çalıştayı'na katıldı. UN Women Türkiye Direktörü Asya Varbanova da programda yer aldı. Göktaş, erken yaşta ve zorla evliliklerin yalnızca sosyal bir sorun olmadığını, aynı zamanda temel bir insan hakları meselesi olduğunu söyledi. Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadelenin, güçlü iş birlikleri gerektirdiğini aktaran Göktaş, "Bu amaçla uluslararası kuruluşlar başta olmak üzere tüm taraflarla koordineli çalışmalar yapılmasının çok isabetli ve değerli olduğunu özellikle belirtmek isterim. Nitekim, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, erken yaşta ve zorla evlilikle mücadele çalışmalarımızı, bütüncül bir yaklaşım ve 'sıfır tolerans' ilkesiyle sürdürüyoruz. Erken yaşta ve zorla evliliklerin toplumsal temellerine odaklanarak, daha kalıcı çözümlere ulaşacağımıza inanıyorum" diye konuştu.


'25 İLDE EYLEM PLANLARIMIZI UYGULUYORUZ'


Erken yaşta evlilik nedenlerinin bölgelere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Göktaş, "Bu nedenle soruna kaynağında çözüm üretmek bir başka deyişle yerel eylem planlarını hazırlayıp, uygulamak; etkili bir formül olarak karşımıza çıkıyor. Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadeleye ilişkin, il eylem planlarımızın ilk hareket noktası bir pilot ilçemizdi. Pilot ilçemizde yaptığımız çalışmalar neticesinde 2022 yılı sonu itibarıyla 23 ilimizde il eylem planlarımızı yürürlüğe koyduk. 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ise afet ve acil durumların dezavantajlı gruplara olumsuz etkilerini çalışmaya başladık. 5 ilimizde daha Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele İl Eylem Planı hazırlıklarını başlattık. Toplamda 25 ilimizde il eylem planlarımızı uyguluyoruz, 3 ilimizde ise eylem planı hazırlıklarımız tamamlanmak üzere" dedi.


'EN BÜYÜK HEDEFİMİZ, TAM OLARAK ORTADAN KALKMASI'

Göktaş, çalışmalar sonucu kısa sürede olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını belirterek, "Nitekim erken yaşta evliliklerde resmi verilerin yıllar itibarıyla düşmekte olduğunu memnuniyetle gözlemliyoruz. Erken yaşta evliliklerin en fazla yaşandığı 2005 yılında 51 bin 944 kız çocuğu evlenmişken; bu sayı 2022 yılı itibarıyla 11 bin 250'ye gerileyerek yüzde 78 oranında düşmüştür. Kuşkusuz bu düşüş bizler için yeterli değil; erken yaşta ve zorla evliliklerin tam olarak ortadan kalkması en büyük hedefimiz. Bu süreçte il dinamikleri ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğümüzün özel çabalarıyla hazırlayıp, yürürlüğe koyduğumuz acil eylem planlarının da ciddi katkısı olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.



VARBANOVA: ÇOCUK İSTİSMARI RİSKİNİ ARTIRMAKTA

UN Women Türkiye Direktörü Asya Varbanova da erken yaşta evliliklerin kadınlara şiddetin bir türü ve insan hakları ihlali olduğunu söyleyerek, "Bu evliliklerin kadın ve kız çocukları üzerinde olumsuz sosyal, psikolojik, ekonomik ve sağlık sonuçları bulunmaktadır. Erken yaşta ve zorla evlilikler çocuk istismarı riskini artırmakta, kız çocuklarının eğitime erişimini engellemekte, fiziksel ve ruhsal sağlıklarını etkilemektedir" dedi.









 




Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026