|

Balık pulu hastalığına yerli ilaç müjdesi

Halk arasında balık pulu olarak bilinen iktiyozis hastalığının tedavisinde kullanılan ilacın üretimi durdurulunca Sağlık Bakanlığı yerli muadili için harekete geçti. İlaç, eylül ayının ilk haftası piyasaya verilecek.

Aybike Eroğlu
04:00 - 25/08/2019 Pazar
Güncelleme: 22:16 - 24/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Balık Pulu hastalığına sahip bir hasta
Balık Pulu hastalığına sahip bir hasta

Halk arasında ‘balık pulu’ olarak bilinen hastalık başta olmak üzere pek çok cilt rahatsızlığının tedavisinde kullanılan “asitretin” etken maddeli ilacın üretimi, yabancı menşeili firma tarafından durduruldu. Sağlık Bakanlığı yaklaşık 3 aydır piyasada ilaç bulunamaması üzerine ilacın yerli üretimi için harekete geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, halk arasında balık pulu olarak bilinen iktiyozis hastalığının tedavisinde kullanılan ilacın üretiminin durdurulması üzerine Bakanlık olarak yerli üretim için harekete geçtiklerini, yerli muadil ilacın eylül ayının ilk haftası piyasaya verileceğini bildirdi. Bakan Koca, çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan asitretin etken maddeli ilacın firmanın üretimi durdurması nedeniyle yaklaşık üç aydır piyasada bulunamadığını kaydetti.

MANİSA’YA HEMEN SEVK EDİLECEK

Yabancı menşeli üretici firmanın artık bu ilacı üretmeyeceğini, piyasaya vermeyeceğini beyan ettiğini aktaran Koca, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle, halk arasında balık pulu olarak bilinen iktiyozis hastalığının tedavisinde kullanılan bu ilacın üretiminin durdurulması üzerine Bakanlık olarak yerli üretim için harekete geçtik. İlacı kullanan vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına temmuz ayında ilacın tam muadili için yerli bir firmaya ruhsat verdik. Yerli muadil ilaç, eylül ayının ilk haftası piyasaya verilecektir. Ayrıca, genetik geçişli olması sebebiyle Manisa Turgutlu’da daha sık görülen bu hastalıktan mustarip vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek adına ilgili firmayla görüşerek, ilk üretimin bölgeye sevkini temin edeceğiz”

AKRABA EVLİLİĞİNDE GÖRÜLÜYOR

Y kromozomuyla aktarılan genetik bir hastalık olan iktiyozis (balık pulu), ilk olarak İngiltere’de 1880’lü yıllarda Edward Lambert adlı kişide görüldü. Baba baskın veya çekinik olsa bile, erkek çocukların dış görünüşünde (fenotipinde) etkisini gösterme oranı yüzde 100 olurken kadınlarda görülmemesi dikkat çekiyor. Deride balık pulunu andıran kepekler ve kurulukla seyreden bir rahatsızlık olan iktiyozis, hastalarda terleme olmaması nedeniyle acı verici bir hastalık olarak öne çıkıyor. Yumuşamaya ihtiyacı olan derinin bu hastalıkta yumuşamadığına dikkat çeken uzmanlar, hastalarda su kaybının fazla olması nedeniyle derinin bir zırh gibi sertleştiğini ifade ediyor. Bulaşıcı olmayan hastalık, kalıtım- akraba evliliği ve gen mutasyonuyla ortaya çıkıyor.

#Balık Pulu
#Hastalık
#Sağlık Bakanlığı
#Manisa
#Akraba evliliği
5 yıl önce