|

Çirkin Kral doğum gününde anıldı

Türk sinemasının önemli ismi Yılmaz Güney, doğumunun 78. yılında 3. Portakal Çiçeği Karnavalı etkinliğinde anıldı. Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Kültür ve Sanat A.Ş. ile Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın organize ettiği "1 Nisan Yılmaz Güney'in Doğum Günü" etkinliği, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinliğe, Türk sinemasının ünlü isimleri katıldı.

Yeni Şafak
15:46 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:50 - 2/04/2015 Perşembe
IHA

Oyuncu Kürşat Alnıaçık'ın sunuculuğunu yaptığı anma etkinliğine, ünlü sinemacı, yönetmen ve oyunculardan Abdurrahman Keskiner, Ali Özgentürk, Aytaç Arman, Erol Demiröz, Özdemir İnce, Halil Ergün, Yılmaz Atadeniz, Güven Şengil, Mehmet Aydın, Cengiz Sezici, Hüseyin Akkaş, Faruk Teber, Hikmet Taşdemir, Hüseyin Akşen, Levent Özdilek, Reis Çelik, Sadık Güneş, Selahattin Geçgel, Yusuf Sezgin, Yüksel Arıcı, Yüksel Aksu, Zafer Cindoruk ve Saygı Öztürk katıldı.


Yılmaz Güney'in hayatından kesitlerin ve kendisiyle çalışan ünlü oyuncuların röportajlarından oluşan bir belgeselin izletildiğini etkinlikte söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Adana sinemaya ev sahipliği yapmış, tarlasında, toprağında çalışırken kendisini sinemanın içinde bulmuş değerli sinemacı ve sanatçıların yetiştiği bir şehir. Onlardan bazıları da şu anda aramızda. Türk sinemasını önemsiyorum ve beğeniyorum. Değerli sinemacıları yetiştirmiş ve sinema adına güzel eserleri ortaya koymuşuz. Türkiye'de, Türk sinemasının Hollywood filmleriyle rekabet edebildiği, gişe hasılatıyla onları geride bıraktığı, sanatsal filmlerle de bunu zaman zaman başardığını görüyoruz. Bununla gurur duyuyoruz. Popüler kültürün egemen olduğu bir dönemde Türkçe yazan, Türkçe söyleyen, Türkçe sinema yapan herkes, bu kültüre karşı kendi kültürümüzün direnç mekanizmasını canlı tutuyor. Bu konuda emek harcayanlara, sanatçılarımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi.



Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Kültür ve Sanat A.Ş.'nin, Altın Koza Film Festivali'yle, Türk sinemasına önemli katkı koyduğunu ve bu oluşumun yönetiminde yer alan, Yılmaz Güney'in kardeşi Yaşar Pütün'ün de festivalin hazırlanmasında payı bulunduğunu belirten Başkan Hüseyin Sözlü, "Büyük ustayı anarken de bir şeyin altını çizmek istiyorum ki; demokratik kültür açısından, ülkenin sanatına, kültürüne hizmet edenlere sahip çıkılması, onların etrafında ortak payda olarak birleşilebilmesi, demokratik kültürü inşa etmek, yerleştirmek, kökleştirmek bakımından çok önemli. Bugünkü buluşmamız ve Türk sinemasının böylesine değerli isimlerine Adana'da ev sahipliği yapabilmemiz, onların da varlıklarıyla destek vermeleri, burayı anlamlandırmaları bizi çok mutlu etmiştir. İnşallah Adana, Türk sinemasına değer vermek, katkı koymak noktasında, dünden bu zamana olduğu gibi, yarın da önemli eserlere imza atan bir şehir olmaya devam edecektir. Altın Koza Festivali bunları görecek, destekleyecek. Biz de Adana'dan çıkmış değerlere sahip çıkarak, hürmet ederek, üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından Abdurrahman Keskiner, Ali Özgentürk, Aytaç Arman, Erol Demiröz, Özdemir İnce, Halil Ergün, Yılmaz Atadeniz, Güven Şengil, Mehmet Aydın, Yılmaz Güney'i ve Türk sinemasındaki yerini anlattı.


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, konuşmacılara plaket verdi.

#Abdurrahman Keskiner
#Ali Özgentürk
#Aytaç Arman
#Erol Demiröz
#Özdemir İnce
#Halil Ergün
#Yılmaz Atadeniz
#Güven Şengil
#Mehmet Aydın
#Yılmaz Güney
9 yıl önce