|

Esrarengiz kuş Ebabil Sivas'ta bulundu

Dünyanın en nadir görülen kuşlarından olan ve kendine has özellikleriyle halen esrarını koruyan Ebabil kuşu, Sivas’ta merak uyandırdı. Neredeyse tüm ömrünü uçarak geçiren Ebabil kuşunu yerde görenler duruma inanmakta güçlük çekti. Ebabil, Kur’an-ı Kerim’de adından söz edilen ender kuşlardan bir tanesi.

Yeni Şafak
09:32 - 16/05/2017 Salı
Güncelleme: 09:55 - 16/05/2017 Salı
IHA
Ebabil kuşu Iğdır’da ilk defa yakalandı.
Ebabil kuşu Iğdır’da ilk defa yakalandı.
Sivas'ta oturan Sami Gül, dün Gaziosmanpaşa Camii’nin bahçesinde hareketsiz duran bir kuş gördü. Kuşun susuz kaldığını düşünen Sami Gül, eline aldığı kuşu su içmesi için bir fıskiyenin başına getirdi. Kuşun kendinden kaçmamasına şaşıran Sami Gül, kuşun cinsinin Ebabil olduğunu öğrenince inanmakta güçlük çekti.Ebabil kuşunu görenlerin bir yıl boyunca sıkıntı yaşamayacağı inanışını bilenler, kuşun yanına gelerek ona dokundu.

Sami Gül, “Namazdan çıktığımda kuş bahçede ağaçların arasında yatıyordu. Su içmesi için alıp buraya getirdim, Ebabil kuşu olduğunu öğrendik. Bu kuş genelde hep havada olurmuş. Yere indiklerinde bir daha uçmazlarmış" dedi.

Tüm ömrünü uçarak geçiriyor

Ebabil kuşları diğer kuşlardan farklı olarak tüm ömürlerini uçarak geçiriyor. Sadece üremek için yere konuyorlar ve bir daha havalanmıyorlar. Kendilerine has kanat yapısı uçarken aynı zamanda uyumalarını sağlıyor. Tam canlı türlerinden kaçtıkları için nadir görülüyorlar. Halk arasında Ebabil kuşu görenlerin o yıl hiçbir sıkıntı yaşamayacaklarına inanılıyor.

Kur'an-ı Kerim'de bahsediliyor
Ebabil, Kur’an-ı Kerim’de adından söz edilen ender kuşlardan bir tanesi. 570 yılında Yemen Valisi Ebrehe, Kabe’yi yıkmak için fil ordusu ile Kabe’ye hareket eder. Kabe’nin girişinde Ebabil kuşlarından oluşan sürü, gagalarıyla taşıdıkları taşları fil sürüsünün üzerine bırakır. Ebrehe’nin fil ordusu atılan taşlarla yenik düşer. Fil suresinde de bu olay anlatılır.

Ebabil kuşlarının özellikleri

16–17 cm boyunda, kentlerde ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür.Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür. Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar. Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler.

#Fil Suresi
#Ebabil
#Ebabil kuşu
#Sivas
#Ebrehe
7 yıl önce