|

İstanbul iftar vakti! 16 Mayıs 2018 iftar saat kaçta?

2018 yılının ilk iftarı bugün açılacak. Gece sahura kalkan vatandaşlar iftar vakitlerini de yavaş yavaş aramaya başlıyorlar. Akşam ezanı saat kaçta okunacak, iftar saat kaçta açılacak gibi soruların cevabını araştıranlar Diyanet imsakiyesini araştırıyor. Bizler de sizler için 16 Mayıs 2018 ( bugün ) İstanbul’da iftarın saat kaçta açılacağını araştırdık. İşte gün gün İstanbul iftar vakti.

Yeni Şafak
15:51 - 16/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 15:53 - 16/05/2018 Çarşamba
Diğer
Diyanet tarafından yayımlanan İstanbul iftar vaktini haberimizden öğrenebilirsiniz.
Diyanet tarafından yayımlanan İstanbul iftar vaktini haberimizden öğrenebilirsiniz.

İstanbul iftar vakti saatleri belli oldu. Diyanet tarafından 2018 imsakiyesi açıklandı ve merakla beklenen iftar vakitlerinin saati netleşti. İstanbul’da ilk iftar saat 20.22’de açılacak. İşte İstanbul için iftar vakitleri ve 2018 Ramazan imsakiyesi.

İstanbul iftar vakitleri

Diyanet tarafından aylık olarak hazırlanmış olan 2018 İstanbul imsakiyesini sizler için hazırladık.



Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir?

İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir (Kâsânî, Bedâî’, II, 87).İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. (Geniş bilgi için bkz. 481ve 484 nolu fetva)İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 26).

Ramazan’ı karşılamak için oruç tutulur mu?

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Recep ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu (Buhârî, Savm, 52; Müslim, Sıyâm, 173-179) bilinmektedir. Ancak Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu uygulamasını, Ramazan’ı karşılama olarak değerlendirmek doğru değildir. Ramazan’ı karşılamak amacıyla oruç tutmanın dinî bir dayanağı yoktur. Ramazan ayı girmediği hâlde, Ramazan’ın gelmiş olabileceği düşüncesiyle ihtiyaten Ramazan’dan bir veya iki gün önce oruç tutmak da mekruhtur. Dinî ıstılahta bu güne “şek günü” denilir. Ancak, Ramazan’ı karşılama niyeti olmaksızın şek gününde oruç tutulmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ramazan’ı bir veya iki gün önce oruçla karşılamayın. Eğer bir kimse âdeti olduğu için bu günleri oruçla geçiriyorsa tutsun.” (Buhârî, Savm, 14; Müslim, Sıyâm, 21) buyurmuştur.

#İstanbul
#İstanbul iftar vakti
#Diyanet
6 yıl önce