|

Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman: Bugünleri uzlet olarak görelim

Yeni Şafak yazarı Prof. Hayrettin Karaman, salgın nedeniyle zamanını evde geçirenlere şu tavsiyede bulundu: Bugünlere insanı kendine getiren ve kemale erdiren uzlet eğitimi olarak bakmalıyız. İnsanın iç dünyası son derecede zengindir. Dış dünyadan biraz da bu muhteşem aleme yönelmeye çalışalım.

Haber Merkezi
01:00 - 20/05/2020 Wednesday
Güncelleme: 23:59 - 19/05/2020 Tuesday
Yeni Şafak
Yeni Şafak yazarı Prof. Hayrettin Karaman
Yeni Şafak yazarı Prof. Hayrettin Karaman

Gazetemizde köşe yazarlığı yapan Prof. Dr. Hayrettin Karaman, “Türkiye’nin Yaşayan İlim Hazineleri” haber dosyası kapsamında AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Çorum’da 1934 yılında dünyaya gelen Karaman, bir kış günü anneannesinin, evin bir köşesinde fısıltı halinde okuduğu Kur’an-ı Kerim’den etkilenerek kendini, 15 yaşında İslami ilimlere adamaya karar verdi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettin Karaman, yarım asırdan fazla süredir fikri ve ilmi çalışmalarıyla binlerce konferans, seminer, panel, vaaz, hutbe, kurs, yazılı ve görsel medya programı ile eğitim programlarında yer alarak eğitim, öğretim, tebliğ ve irşad faaliyetlerini sürdürüyor. Hayrettin Karaman, “Farklı bir Ramazan yaşıyoruz, koronavirüs salgını sebebiyle Müslümanların çoğunlukla zamanlarını evde geçirdiği bugünler için tavsiyeleriniz nelerdir” sorusuna, şöyle cevap veriyor:

İÇ DÜNYAMIZA YÖNELELİM

“Kamil insan ve güzel kul olabilmek için nefis terbiyesine ihtiyaç vardır. Terbiye, tedip eğitimi, kamil eğiticiler tarafından yapılır. Onların uyguladıkları bir eğitim yöntemi de uzlettir. Yani belli bir süre yalnız kalmaktır, uygun bir mekana kapanıp insanlarla ve tabiatla alakayı kesmektir. Bu durumda insan kendini kendinden ve Rabb’inden uzaklaştıran, araya giren masivaya arkasını döner. Özünü ve kalbini kendine ve Rabb’ine yöneltme fırsatı bulur. Namazı ve zikri daha bir başka, tefekkürü daha derin olur. Asıl vatanından ayrı düşmüş olan ruh kendini kuşatan masiva duvarlarını bu uzlette şeffaf hale getirir. Baş gözüyle göremediklerini kalp gözüyle görme fırsatını yakalar. Şimdi biz bu salgın yüzünden bir cebriuzlet yaşıyoruz. Oruç birçok şey ile alakamızı kesiyor, kalanı ile de bu uzlet kesiyor. Şu halde bugünleri biz insanı kendine getiren ve kemale erdiren uzlet eğitimi olarak değerlendirmeye bakmalıyız. İnsanın iç dünyası son derecede geniş ve zengindir, aldatıcı ve oyalayıcı dış dünyadan biraz da bu muhteşem aleme yönelmeye çalışalım.”

TÜRK MİLLETİNİN PEYGAMBER AŞKI BAŞKADIR
  • “Türk toplumunun kendine has özelliği nedir?” sorusuna Karaman, “Türklerin İslam’a sıkı sıkıya sarılmasını böyle tutkulu aşık olmasını sağlayan iki şey var; biri Peygamber Efendimiz, diğeri Kur’an. Onun için Türk milletinin Peygamber Efendimiz’e olan aşkı, sevdası ve Kur’an-ı Kerim’e olan hürmeti bir başkadır” cevabını veriyor.
#Hayrettin Karaman
#Yeni Şafak
#Kur’an-ı Kerim
#Ramazan
#Türk milleti
4 years ago