|

En katılımcı diaspora

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 7 Haziran’dan itibaren başlayan oy kullanması yarın sona eriyor. Önceki seçimlerde diasporanın seçime katılma oranı yüzde 48 olmuştu. Bu seçimde ise oranın yüzde 50’nin üzerine çıkması bekleniyor. Gurbetteki Türk vatandaşları verdikleri oylarla kendi ülkelerindeki seçimlere en çok katılım gösteren millet olarak gösteriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:21 - 18/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Vatandaşlar, yurt dışı temsilciliklerde oy kullanmak için uzun kuyruklar oluşturdu.
Vatandaşlar, yurt dışı temsilciliklerde oy kullanmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Yurt dışında oy kullanma süresi yarın son buluyor. Katılımın ise önceki seçimlere göre daha yüksek olması bekleniyor. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları verdikleri oylarla kendi ülkelerindeki seçimlere en çok katılım gösteren millet olarak gösteriliyor. İlk olarak 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanan diasporanın seçime katılım oranı her seçimde yükseldi. Diasporanın oy kullanım oranın artması yaşadıkları ülkelerin Türkiye’ye karşı tutumlarına da en anlamlı mesaj niteliği taşıdığı belirtiliyor.

7 HAZİRAN’DA BAŞLAMIŞTI

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 24 Haziran seçimleri için 7 Haziran’dan itibaren başlayan oy kullanma yarın sona eriyor. Daha önceki seçimlerde diasporanın seçime katılma oranı yüzde 48 olmuştu. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde ise bu oranın yüzde 50’in üzerine çıkması bekleniyor.

İLK OY HAKKI 2012’DE VERİLDİ

Gurbetçilere 2012 yılında yapılan düzenleme ile yurt dışında yaşayan seçmenlere oy kullanma hakkı verildi. İlk olarak 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanan Diasporanın seçime katılım oranı her seçimde yükseldi. Bu rakamlarla Türk Diasporası Anavatan’daki seçimlerde en etkili olan topluluk olduğu gösteriliyor.

DÜŞMANA EN ANLAMLI CEVAP

Diasporanın oy kullanım oranın artması yaşadıkları ülkelerin Türkiye’ye karşı tutumlarına da en anlamlı cevap oldu. Türkiye ve AK Parti hükümetini hedef alan Almanya, Hollanda gibi ülkelerde Türk diasporasının tercihi büyük oranda AK Parti’den yana oldu. Bu ülkelerdeki vatandaşların kullandıkları oylarda AK Parti’nin oy oranın artırması, o ülke hükümetlerinin düşmanca tutumuna yönelik rahatsızlık olarak değerlendirildi.

KOORDİNASYON OLUŞTURULACAK

Türk Diasporasının daha güçlü ve daha da etkili hale getirilmesi için 24 Haziran seçimlerinden sonrada bazı yenilikler gündemde. AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan adımlara göre, Yurtdışı Vatandaşlar Koordinasyon Kurulunu kurulacak. Konsolosluk bölgelerinde sekretaryası YTB tarafından yürütülecek geniş katılımlı Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Meclisleri oluşturulacak. Türkiye Büyük Millet Meclisinde ise Yurtdışı Türkler Komisyonu adıyla daimi bir ihtisas komisyonu kurulmasını sağlanacak.

#Avrupa
#Türkiye
6 yıl önce