|

NASA Türk firması ile masaya oturdu

Uzay araştırmaları denince akla ilk gelen kurum olan NASA, astronotları için yönünü Türkiye’ye çevirdi. Evteks adındaki bir kumaş fabrikası ile masaya oturan uzay devini, anlaşma sağlarsa astronotlarının iç giysisi için kumaşı bu Türk firmasından tedarik edecek.

Yeni Şafak
11:04 - 12/12/2017 Salı
Güncelleme: 11:16 - 12/12/2017 Salı
Yeni Şafak
NASA kumaşları kabul ederse 3 milyon dolarlık anlaşma imzalayabilir.
NASA kumaşları kabul ederse 3 milyon dolarlık anlaşma imzalayabilir.

Uzay araştırmaları denince akla ilk gelen kurum NASA, uzaya gönderdiği astronotları sıcaklık ve radyasyona karşı korumak için çeşitli kıyafetler kullanıyor. Zorlu şartlarda astronotların rahatça yaşaması için dünyanın her noktasındaki çeşitli firmalarla ortaklaşa çalışan NASA, bu sefer gözünü Türkiye’ye çevirdi.

Pamukkale Üniversitesi ile Denizli’de bulunan bir kumaş fabrikası ortaklaşa bir kumaş geliştirdi. Geliştirilen kumaş radyasyona ve sıcaklığa sentetik elyafa göre daha dayanıklı ve yüzde 100 pamuktan imal ediliyor. Evteks adındaki bu Türk firması geliştirdikleri bu ürünü ABD başta olmak üzere bir çok ülkeye ihraç ediyor. Şimdi ise bu ürünü NASA’da astronotları için kullanmak istiyor.


Evteks firması ile görüşmelere başlayan NASA, kumaşın radyasyona ve sıcağa karşı dayanıklı olması ile ilgileniyor. Ayrıca kumaşın yüzde 100 pamuktan imal edilmesi ise astronotlar için iç giysi olarak kullanılmasına olanak sağlıyor.


Astronotlarının zorlu koşullarda rahatça çalışabilmeleri için hiçbir masraftan kaçınmayan NASA ile anlaşma sağlanırsa, Türk firması Uzay araştırmalarının devi ile çalışmaya başlamış olacak. Bu çalışmanın ise Türkiye’ye 2018 yılında 3 milyon dolar ek girdi yapmasına neden olacak.

#NASA
#Evteks
#Kumaş
6 yıl önce