|
Erdal Tanas Karagöl
Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, 1971 yılında Erzurum’un Çat ilçesinde doğdu. Orta ve Lise öğrenimini Çat Lisesi’nde, Lisans eğitimini 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde dereceyle bitirerek tamamladı. 1994 yılında devlet bursu kazanarak gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde Connecticut Üniversitesi’nden Ekonomi dalında Yüksek Lisans derecesini aldı. Doktora eğitimini 2002 yılında İngiltere’de York Üniversitesi'nde tamamladı. Sonrasına Türkiye’ye dönerek Balıkesir Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Bu görevinde 2003 yılında Yardımcı Doçent, 2005 yılında Doçent ve 2011 yılında Profesör oldu. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından birçok defa yayın teşvik ödülüne layık görüldü. 2012 yılından itibaren TÜBA Asosiye üyesi olan Karagöl, TÜBİTAK’da Sosyal Bilimler Araştırma Grubu’nda (SOBAG) yürütme kurulu üyesi, Yükseköğretim Kurumu’nda (YÖK) Etik Kurulu Üyesi ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nda (ÜAK) komisyon üyeliği görevlerinde bulundu. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörlüğü yaptı. Çok sayıda akademik çalışmalarının yanı sıra, Sabah, Star ve Yeni Şafak gazetelerinde güncel ekonomik sorunlara ilişkin makaleler yazdı. Halen, Yeni Şafak’ta haftanın iki günü ekonomik analiz ve değerlendirmelerini kapsayan yazılar kaleme almaktadır. Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl evli ve iki kızı vardır.
Durum bu olunca artan enerji fiyatlarına rağmen arz tedarikinin bir şekilde sağlanması gerekiyor. Bu zincirleme durum tekrar üretim-maliyet açısından önemli bir yük haline geliyor.
Özellikle enflasyonun düşürülmesi için faiz artış kararları ile birlikte ekonomilerde öngörülen yavaşlama, özellikle de 2023 yılında ekonomik durgunluğun yaşanacağı konusunda güçlü beklentiler var.
Avrupa ülkelerinin enflasyonun kontrol altına alınması için merkez bankalarının kullandığı araç olan faiz artış kararlarının özellikle talep açısından ekonominin yavaşlatılması ile birlikte ekonomik büyüme üzerinde olumsuz yansımaları oluyor.
En yüksek borç-GSYH oranına sahip olan ülkelere baktığımızda yüzde 193,3 ile Yunanistan olurken, Yunanistan’ı yüzde 150,8 oranıyla İtalya takip ediyor. Fransa’nın borç-GSYH oranı ise yüzde 112,9’a tekabül ediyor.
Bu durumun bir çok Avrupa ülkesi için ciddi sonuçları olacağı açıktır.
YASAL UYARI: BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri DirectFN Finansal Veri ve Teknoloji Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.