|

Bana akrabanı söyle kim olduğunu söyleyeyim

Medya, TV, edebiyat ve şov dünyasından tanıdığımız pek çok ünlünün birbiri ile akraba olduğunu biliyor muydunuz? Anne babası meşhur olan çocuklar da meşhur oluyor. Belki yetiştikleri ortam seçimlerini etkiliyor, belki de soyadları kapıları açıyor...

00:00 - 19/07/2009 Pazar
Güncelleme: 04:22 - 19/07/2009 Pazar
Yeni Şafak
Bana akrabanı söyle  kim olduğunu söyleyeyim
Bana akrabanı söyle kim olduğunu söyleyeyim

Para parayı, şöhret şöhreti getiriyor herhalde. Anne babasıyla birlikte sahne tozu yutan ya da eli kalem tutan, cilt cilt kitaplar yazan anne babasıyla entelektüel bir ortamda büyüyen çocuklar da onları takip ediyorlar. Yazar şairlerimizin çocukları yazar şair, sinema tiyatro sanatçılarımızın çocukları, torunları sinema ya da tiyatro sanatçısı, yazarların çocukları, torunları yazar oluyor. Bazen dayılar, amcalar yeğenlerini etkiliyor. Bazen akrabalık ilişkileri medya, sahne dünyasının kapılarını aralıyor. Genelleme yapmak sağlıksız olsa da çocukların meslek seçiminde ailelerinden etkilendiklerini inkar edemeyiz. Buradan yola çıkarak baktık, kim anne babasından ne kadar etkilenmiş, kim kiminle akraba?



Can Yücel, Eski Milli Eğitim Bakanı ve Köy Enstitüleri'nin de kurucusu olan Hasan Ali Yücel'in oğlu. Yücel “Ben hayatta en çok babamı sevdim” isminde bir şiir de yazmıştı. Kızı Su Yücel ise ressam.


Türk milliyetçiliğinin öncülerinden olan ünlü yazar ve şairimiz Namık Kemal'in oğlu Ali Ekrem Bolayır idi. Bolayır da şairdi ve A. Nadir takma adıyla şiirler yazıyordu. Bolayır Edebiyat-ı Cedide topluluğunun üyelerindendi.


Büyük romancımız Orhan Kemal, milletvekili ve bakanlarımızdan Abdülkadir Kemali Bey'in oğlu.


Türk Sineması'nın ünlü oyuncusu merhum Tanju Korel'in kızı olan Bergüzar Korel, 'Şehrazat' rolüyle çok seviliyor. Tanju Korel'in eşi ve Bergüzar'ın annesi olan Hülya Darcan ise tam 67 sinema filminde başrol oynamış bir sinema sanatçısı.


Osmanlı döneminde makaleler yazan ve mecmua çıkaran Şeyh Saffet Yetkin Efendi Şair ve yazar Prof. Suut Kemal Yetkin'in babası.


Şiirleri ve Nazım Hikmet'le ilgili bir kitabı olan Fuat Uluç, gazeteci yazar Öcal Uluç ve Hıncal Uluç'un babası.


Altan'lar en çok tanınan ailelerden biri. Baba Çetin Altan, çocukları Ahmet Altan ve Mehmet Altan ve Ahmet Altan'ın kızı olan torunu Sanem Altan… hepsi gazeteci. Mehmet Altan'ın oğlu Ömer Altan ise karikatürist. Ahmet Altan'ın eşi olan Günnur Altan ise oyuncu Bülent Bilgiç'in kardeşi ve gazeteci yazar Hıncal Uluç'un da dayısının kızı.


Osmanlı edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Recaizade Mahmud Ekrem, gazeteci yazar Ercüment Ekrem Talu'nun babasıydı. Gazeteci Umur Talu ise Ercüment Ekrem'in torunu. Umur Talu'nun eşi Şule Talu da gazeteci yazar ve aynı aileden olan Çiğdem Talu ise şair ve söz yazarı.


Sinemamızın 'Altın Çocuk'u Göksel Arsoy gibi oğlu Gökhan Arsoy da oyunculuğu seçti.


Doğa Rutkay'ın babası olan tiyatro ve sinema sanatçısı Rutkay Aziz, bir dönemin tanınmış yönetmeni olan Fikri Rutkay'ın oğlu. Amcası Fuat Rutkay Halk Film'in sahibiydi. Fuat Rutkay'ın eşi ise ünlü Türk Halk Müziği solisti ve film artisti Suzan Yakar.


Sinema ve tiyatro oyuncusu Tarık Pabuççuoğlu'nun kızı Zeynep Pabuççuoğlu, İşletme okuduktan sonra gönlünde tiyatronun yattığına karar verip bu alanı seçmiş.


Yazar Enis Batur, Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Muhsin Batur'un oğlu.


Tiyatro ve sinema sanatçısı Enis Fosforoğlu'nun ve Ferdi Merter adıyla tanıdığımız tiyatro sanatçısı Merter Fosforoğlu'nun babası tiyatro ve sinemada çok sayıda rolde gördüğümüz Renan Fosforoğlu. Ferdi Merter'in kızı Almura Merter de babası amcası ve dedesinin yolundan giderek tiyatro sanatçılığı yapıyor.


Unutulmaz Türk filmlerinin baş rol oyuncusu Kemal Sunal'ın oğlu Ali Sunal ve kızı Ezo Sunal da babalarının izinden gidiyorlar.


Tiyatro oyuncusu Sönmez Atasoy'un kızı olan Fadik Sevin Atasoy'u babası küçük yaşlardan itibaren oyunculuk için teşvik etmiş.


Okan Bayülgen'in büyük dedesi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır.


Bu ara doktorlar dizisinde rol alan Yeşim Ceren Bozoğlu'nun büyük dedesi Sadrazam Ali Paşa nam-ı diğer Çorlulu Ali Paşa'ymış.


Ünlü sanatçı Cihan Ünal'ın kızı Irmak Ünal da babası gibi birçok sinema ve dizi setinde terleyenlerden.


Cumhuriyet yazarı olan Oral Çalışlar'ın eşi gazeteci yazar İpek Çalışlar, oğulları Reşat Çalışlar da yazar. Oral Çalışlar'ın kardeşi Fatih Çalışlar'ın eşi ise hikaye ve romanları ile tanıdığımız Ayşe Kilimci.


Sanat dünyamızın önemli kişiliklerinden çevirmen, fotoğrafçı, mimar Samih Rıfat, şiirimizde Garip akımının kurucularından olan şair Oktay Rifat'ın oğluydu.


Tiyatro ve seslendirme sanatçısı Sezai Aydın'ın oğlu Arda Aydın da babasının izinden gidenlerden. Arda Leonardo DiCaprio'dan Tom Cruise'a pek ünlünün ülkemizdeki sesi.


Başarılı fotoğraf sanatçısı Yağmur Kızılok'un babası özgün müziğimizin önemli sanatçılarından Fikret Kızılok.


Yazar Hüseyin Nihal Atsız'ın oğlu Yağmur Atsız Star Gazetesi'nin köşe yazarlarından.


Şov dünyası deyince akla gelen isimlerden Mehmet Ali Erbil, merhum sinema ve tiyatro oyuncusu Saadettin Erbil'in oğlu. Erbil'lerin soyadı ise dedesi Şeyh Es'edê Erbîlî'den miras kalmış. 23 yaşında Nakşibendi tarikatına katılan ve müridi olduğu Şeyh Tahaye Heriri Nakşibendi'den “mevlana” unvanı alan dede Erbil, Kürtçe gazeller yazan dini, siyasi bir kişilikmiş.


Bugün paralarımızın üzerinde resmi olan ilk kadın romancılarımızdan Fatma Aliye tarihçi Ahmet Cevdet Paşa'nın kızı.


Basketbol sahalarının başarılı basketbolcuları ise baba Kemal Erdenay ve oğul Harun Erdenay. Efsanevi basketbolculardan Necati Güler'in oğulları ise Sinan Güler ve Muratcan Güler


Yeşilçam'ın unutulmaz karakter oyuncularından Sadri Alışık'ın oğlu Kerem Alışık da babasının izinden giderek dizi sinema ve tiyatrolarda rol alıyor.


70'li yılların popüler pop sanatçısı Erol Evgin'in oğlu olan Murat Evgin Türk Rock yapıyor. Baba oğul 2002 yılında “Baba- Oğul Konser Show” turnesine çıktı.


Kenan Doğulu ve Ozan Doğulu bir dönemin ünlü gitaristi Yurdaer Doğulu'nun oğulları. Kenan Doğulu bugün tanınan pop sanatçılarımızdan. Ozan Doğulu ise kardeşi Kenan'ın ve Sezen Aksu'nun orkestra şefliğini yapıyor.


Müslüman Türk motifini işleyen romanlar yazan Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun torunu Yasemin Kozanoğlu.


Karizmatik oyuncumuz Tardu Flordun, tiyatronun unutulmaz oyuncusu Macit Flordun'un oğlu.


Ses sanatçılarımızdan Harun Kolçak, ünlü sinema sanatçılarımızdan Eşref Kolçak'ın oğlu.



15 yıl önce