|

Bingöl fay hattı nereden geçiyor? Bingöl deprem risk haritası

Bingöl'ün Kiğı ilçesinde saat 11.19'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. AFAD, depremin derinliğini 8.47 km olarak duyurdu. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında, Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var. Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz. Burası yakında kırılır. Çok beklemeyeceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Peki Bingöl’de deprem fayı nereden geçiyor?

11:40 - 23/08/2023 Çarşamba
Güncelleme: 11:40 - 23/08/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Bingöl deprem fay hattı
Bingöl deprem fay hattı

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Bingöl'ün Kiğı ilçesinde saat 11.19'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin çevre illerden de hissedildiği öğrenildi.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay ve Adana için uyarılarda bulunarak, “Çevredeki faylarda belirli bir stres transferi olabilir. Bu depremlerden sonra Hatay ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğini düşünüyorum. Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı gibi düşünülen, orada da irili ufaklı faylar var, Hatay’ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum.

Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım ama onun dışında büyük ölçüde Doğu Anadolu fayı enerjisini boşalttı ve azalttı. Tıpkı Kuzey Anadolu fayı gibi. Bundan sonra büyük ölçüde o faylarda bir rahatlama olacaktır. Uzun dönem büyük depremler meydana gelmeyecektir ama dediğim yerlerde de dikkatli olmamız gerekiyor. Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında, Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var. Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz. Bu Maraş fayından dolayı, Hatay ve Adana havzası kesiminde dikkatli olmamız lazım" şeklinde konuştu.

Karlıova-Bingöl Göynük arasında kaç büyüklüğünde deprem olur?

  • Prof. Dr. Naci Görür, 1780'li yıllardaki 7.4 büyüklüğündeki depremden sonra başka depremin yaşanmadığına dikkat çektiği fay hattının bulunduğu bölge için "Bu kesimlerde hassas olunması gerektiğini düşünüyoruz" diyerek uyardı. Görür ayrıca İstanbul'la birlikte Türkiye'de en büyük deprem tehditlerinden biri olduğunu belirttiği
    Yedisu Erzincan-Karlıova arası ve Karlıova-Bingöl Göynük arası için "7.2 ve 7.4 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
    " ifadelerini kullandı.
Bingöl deprem risk haritası

Bingöl fay hattı nereden geçiyor?

Bingöl’ün Karlıova İlçesinde başlayan Kuzey Anadolu Fay Hattı ile yine aynı noktada kesişen Doğu Anadolu Fay Hattı mevcuttur. Bingöl’ün, Kuzey Anadolu fayı ile Doğu Anadolu fayının kesiştiği bir alanda bulunduğunu söyleyen Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Vedat Avcı, “Bu Akif faylara bağlı olarak Bingöl, ülkemizde deprem üretme potansiyelinin yüksek olduğu alanlardan biri. Çünkü kuzeyden, kuzey Anadolu fayı geçiyor. Ayrıca il merkezinden Karlıova’ya kadar devam eden doğu Anadolu fayı geçiyor. 2 fay hattı ve de Varto fayını da eklersek 3 fay hattı Bingöl ilinde kesişiyor. Bu faylara paralel olarak gelişmiş 2’inci faylarda var.” diye konuştu.



#deprem
#bingöl deprem
#bingöl fay hattı
9 ay önce